Цяла Европа забременява от датски донори на сперма. Но защо?

| от MamaMia |


Не сте обсебени от идеята за „традиционно семейство“ за семейство, но за сметка на това копнеете за дете? Банките за сперма са насреща като една от опциите, които стоят пред жените, желаещи да родят.

В цяла Европа водени от същата мотивация жени забременяват или са заченали или вече родили деца от донори чрез датски банки за сперма. Според Eurones, някои холандски клиники за безплодие оповестяват, че повече от 60% от техните лечения се извършват със сперма от датско заведение. В съседна Белгия шест от 10 деца, родени благодарение на дарения на сперма, имат биологични бащи датчани. Приблизително една пета от дарената сперма, налична в Обединеното кралство, се внася от Дания. Irish Times дори твърди, че 90% от датската сперма отива в други страни от ЕС.

Самите датски банки за сперма предпочитат да не дават точни данни за количеството дарена сперма, която изнасят, позовавайки се на стратегически причини, но е ясно, че те са доминиращи в Европа.

Двете най-големи датски банки за сперма са Cryos International и Европейската банка за сперма, със седалища съответно в Орхус и Копенхаген. Докато Cryos твърди, че разполага с над 1000 налични донори, Европейската банка за сперма казва, че има между 800 до 900 донори, готови да бъдат избрани от реципиентите.

Но защо датските донори са толкова предпочитани?

Тяхната популярност може да се дължи отчасти на широкия избор, който дава на бъдещите майки разнообразна палитра от фенотипове, от които да избират. Предлагането е толкова широко и разнообразно поради факта, че и двете компании са отворили клонове в други части на Европа като Кипър, Обединеното кралство, Германия и Холандия. Мартин Ласен, търговския директор на Cryos International, не крие факта, че интересът, който наблюдава на европейските пазари, дава допълнителна мотивация на компанията да разширява полето си на дейност. По този начин търсенето и предлагането се мотивират взаимно.

Причините могат да бъдат проследени и до дългогодишните традиции на Дания в лечението на безплодие, както и до ранното регулиране през 2006 г., която позволява на самотни жени и на двойки с нетрадиционна сексуалност да бъдат осеменени с донорска сперма. В момента това е разрешено само в няколко страни от ЕС.

Според Анемет Арндал-Лауритцен, главен изпълнителен директор на Европейската банка за сперма, това не само дава тласък на по-свободния диалог за донорството на сперма, но и даде началото на вълна от новородени деца, заченати с датски генетичен материал.

„Днес повече от един процент от всички деца, родени в Дания, се раждат с донорска сперма. Това е най-високият процент от всяка европейска страна. Фактът, че толкова много деца в Дания са родени чрез донорство, наистина премахна табуто в нашата страна“, споделя Арндал-Лауритцен пред Euronews.

Ласен допълва и че спермодаряването е напълно нормализирана практика в датското общество.

Либералното местно законодателство също допринася за развитието на явлението.

За разлика от повечето други европейски страни, датското законодателство позволява на банките за сперма да рекламират свободно сред датските мъже. По-младите датчани, например, са насочени чрез реклами в Instagram или Youtube.

Рекламодателите опитват да образоват и информират потенцалните донори, като им обясняват какви са плюсовете и минусите на даряването и какво може да означава то за другите.

В замяна на всяко даряване на сперма донорите получават финансова стимуллация и абонамент за фитнес. Тази финансова награда е особено добре дошла например за местните студенти. Има момчета, които даряват дори по два пъти седмично – едновременно страничен доход, който не влиза в конфликт с академичния график, и начин да помогнеш на други хора да сбъднат мечтата си да станат родители. Сериозната инвестиция в набирането кара много датчани да кандидатстват за донори на сперма.

От своя страна богатият набор от кандидати дава възможност да осигуряване на висококачествена сперма. Все пак се провеждат множество здравни тестове и в крайна сметка само около 5% от кандидатите получават одобрение за донори на сперма. Само по себе си това означава, че бъдещата майка може да бъде относително спокойна за сигурността на своя избор.

Вижте още: 

Семейство отглежда чуждо дете заради грешка в инвитро процедура


Повече информация Виж всички