Те не знаят, че татко знае: Малките тайни пакости на децата ми

| от Владимир Вълков |


Има един много приятен виц – в заведение клиент получава от келнера сметката, но преди да я плати се заглежда в нея и зачита: „Супа… 5 лв., да, имах супа… Салата… 7 лв., такаа… Кюфтенца… 10 лв… ядох… Ако мине… 4 лв… А! „Келнер? Кво е това „Ако мине“, бе?!“ Келнерът: „Еми, не мина…“.

Като си родител, знаеш много добре, че децата ти го играят това. То си е нещо нормално за растежа им и оформянето им като личности явно. Имат си някои хитрости, тайни пакости и дребни навици, които имат нужда да извършват скришом от тате и мама. Та и при мен така – неща тип „Ако мине“, които аз на моите малчугани им оставям уж „да минат“. Така децата хем не се чувстват нонстоп наблюдавани и контролирани, хем аз така своеобразно ги контролирам, като ги оставям на едни по-невинни и безопасни дейности, с които си удовлетворяват тия нужди, вместо да им повишавам осторожността и да се крият по-успешно, правейки и по-опасни неща.

Вижте още: Невинните родителски лъжи… и не чак толкова невиннните

Та ето някои от „тайните“ белѝчки и хитростите, които знам, че децата ми извършват, но се правя на две и половина:

Внасят си тайно храна в стаята

Това, разбира се, е забранено, но на тях им се вижда много сладко. А и са ме виждали да си нося ядене в леглото и обяснението ми е било, че активно чистя къщата, така че ми е позволено. Храната, която душичките обаче си носят, не е пица или мусака с питка, а ябълка или банан, парче шоколадче или това, което скришно още сдъвкват в устата си, станали току-що от масата в кухнята.

Ровят за вкусотии

Най-вече за да намерят скритите шоколадчета, чипсове и вафли на родителите си. Тези съкровища за тайни татковски/мамини разтухи, разбира се, биват прибирани на високо или доста забутано място. Така че това, което малките могат от открият в някой обикновен шкаф в кухнята, са трета категория важност. Но нека се радват.

Нощем, като не заспива

Малката, като не ѝ се спи, отива в кухнята с книжка (напоследък е някой том на „Пърси Джаксън“) и си чете половин-един час, докато ѝ се доспи. Мисли си, че и аз съм втори сън и не подозирам, че тя не спи – нещо, което явно намира за вид тих бунт. Всъщност го прави, за да не пречи на другите (така ѝ е разположено леглото). Такива да са ѝ бунтовете!

TikTok

Тъй като в телефона на дъщерята има само вайбър и не са ѝ позволени никакви други социалки, когато е с приятелка, гледа TikTok малоумщини от нейното устройство. После имитира неща оттам (то си личи просто), а аз се правя, че не знам.

Вижте още: Изберете най-подходящата възраст за детски профил в социалните медии

Скришом се дразнят

Някой щипе (плясва, подритва) скришно брат/сестра, провокираният изкрещява или обижда, провокаторът идва да се оплаче ни лук ял, ни лук щипал. Оставям ги да се разберат, както могат. Мислят си, че са много хитри и невинни и не знам как го почват.

Подяждане

Така „внимателно и тайно“ чоплят от тортата, киселите краставички и кашкавала в хладилника, че си личи отпреди да отвориш вратата му. Докато са скромни и изконсумираното количество е мише, няма да имат проблем с мен. Но станат ли нагли – тази тайна ще бъде разбулена гръмотевично!

Ядат от пода

Не от плода. От пода. Не че там им е сервирано. Просто като изпуснат солета, пуканка, хлебче – вдигнат го, преди да е стояло пет секунди, подухват, потъркват, но най-вече поглеждат дали съм видял. По някаква причина решават, че не съм видял (аз и с гръб да съм, знам какво става) и, успокоени, си го хапват.

Непозволени игри у дома

Криеницата и гоненицата са забранени в жилището. Случвало се е играч да отнесе някой ръб на стена или рамка на врата в движение. Не са позволени за безопасност на самите деца. Но те се пробват. Много неумело го правят скришом, разбира се. Достатъчно е да се направя, че ще вляза и се мятат на кревата, уж си лежат – потни и червени.

Вижте още: 

Тайните запаси на мъжа за оцеляването му в семейството