Стресът на бащата спира езиковото развитие на детето

| от MamaMia |


Психическото здраве и настроенията на татковците оказват сериозно отражение върху живота на децата. Те са от ключово значение за дългосрочното и краткосрочното развитие на синовете и дъщерите.

В статия по темата списание People припомня изследване от 2016 година, проведено от Мичиганския държавен университет, според което стресираните бащи оказват много силно негативно влияние върху децата, специално върху езиковите им способности, развиващи се след 2 годишна възраст. Изследването заключва, че негативното отражение може да е налице, независимо от позитивното влияние на майката.

За да стигнат до този извод, авторите на изследването са проучили 700 американски семейства.

Резултатите показват, че стресът на бащите, свързан с родителството, има лош ефект върху когнитивното и вербално развитие на децата между 2 и 3 годишна възраст. Освен това поведението на бащите е по-вероятно да засегне синовете, отколкото дъщерите.

„Поведението на бащите наистина имат директен ефект върху децата както в краткострочен аспект, така и при дългосрочното им развитие“, коментира водещият автор на изследването доцент Клер Велотън.

Всъщност изследването се спира върху психическото здраве и на двамата родители и определя ефекта му като значителен върху поведението на децата. Като пример за негативно поведение вкъщи са посочени стресът и депресията.

Симптомите на депресия при бащите имат по-сериозно отражение върху социалните умения на децата, отколкото депресивните състояния на майката.

Велотън оборва идеята, загатвана в предишни изследвания, че поведението на бащите наистина няма толкова голямо значение върху развитието на децата и че депресивното или стресиращо поведение на майката е основното, което спира детското развитие.

„Но ето ние показваме, че настроенията на бащите наистина оказват директен ефект върху децата в дългосрочен и краткосрочен план“, казва тя.

„Времената се промениха. Все повече бащи остават в къщи със своите деца и се включват все по-активно в отглеждането им“, коментира и водещият автор Тамиша Херууд от департамента за човешко развитие и семейно изследване в Мичиганския университет пред HealthDay News.

Нейното послание към бащите е:

„Татковци, вие сте важни за децата, така че трябва да се грижите повече за своето психическо здраве“.