Смених работата си, за да бъда с децата си след развода, и не съжалявам

| от Аш Джурбърг* |


Бях на 36 години, когато се разделих със съпругата си. Току-що бях започнал нова работа с едночасово пътуване във всяка посока и животът ми се обърна с главата надолу. Никога не съм си представял да се преместя от огромен семеен апартамент с три спални в малка ергенска боксониера. С жена ми вече не се обичахме, така че раздялата с нея не ме притесняваше, но мисълта да не слагам синовете си да спят всяка вечер разкъсваше сърцето ми. Отначало имах илюзии, как ще стана като мисис Даутфайър, за да прекарвам повече време с децата си, когато не беше времето ми да съм с тях. Въпреки че имаше изкушение да потъвам в самосъжаление, имах две 3-годишни момчета, които се нуждаеха от мен. И, честно казано, аз също имах нужда от тях.

Пролях повече сълзи през първите няколко месеца от развода си, отколкото през предходните си 36 години.

Предизвикателство е да си самотен родител, още повече с 3-годишни близнаци. Имаше много разочарования и безпокойства. Беше ми трудно да жонглирам между работата и това да съм самотен баща и, честно казано, готварските ми умения липсваха – синовете ми не се страхуваха да ми го кажат. На тази възраст те вече бяха начинаещи кулинарни критици. Но най-лошото беше, че когато трябваше да оставя момчетата при майка им, знаех, че няма да ги видя цяла седмица. Всеки път болката ме връхлиташе на нова сметка, когато те изтичаха от колата ми до тяхното „друго вкъщи“, а аз трябваше да се приирам обратно само с колата до празния апартамент.

Трябваше да се съсредоточа върху това да бъда най-добрият баща, който бих могъл да бъда.

Има стереотипи за самотните бащи – безделника, вечния ерген, таткото, който се прави на мама. Аз не бях от тези. Времето беше предизвикателство, но имах план да съчетавам родителството, работата и след известно време срещите. Понякога сълзите ми бяха от радост. На втория ми Ден на бащата като самотен баща, момчетата избраха чаша „Най-добрият баща в света“ за мен и ме увериха, че вярват, че това е титлата, която заслужавам.

Общуването с бивш партньор може да бъде предизвикателство, особено когато са намесени емоции и болка.

През първата година или нещо след като се разделихме, отношенията ми с бившата ми съпруга бяха обтегнати и комуникацията ни беше напрегната. Но когато имате деца с някого, изразът „докато смъртта ни раздели“ реално е самата истина. Дори и да изберете да се разделите, вие сте завинаги обвързани с тях, така че трябва да се опитате да поддържате приятелски отношения. Реших да установя „бизнес отношения“ с бившата си жена. Бих използвал същия тон на гласа и подход, който използвах с бизнес клиенти. Цялата комуникация беше писмена и без емоции. Съобщенията се свеждаха до прости молби и обмен на административна информация: „В колко часа ще вземеш момчетата?“ „Днес Томас е болен.“ „Чарли трябва да тренира четенето си този уикенд.“ Също така създадох електронна таблица в Google Документи, за да имаме достъп до споделен календар с важните събития на момчетата и да го актуализираме с бележки.

Дългото ми работно време се отрази на родителството ми, така че напуснах работа и започнах собствен бизнес. Имах голям късмет да разполагам с помощта на родителите си. Вземаха децата от детска градина или ясла и често им приготвяха вечеря, когато бях претрупа със задачи на работа.

Въпреки че оценявах това, се чувствах виновен, когато пропусках някои от техните дейности. И така, реших да напусна работата си – дългото пътуване до офиса и изискванията за управление на голям маркетингов екип не си струваха жертвата да пропусна времето с децата си. Реших да започна свой собствен туристически бизнес, където мога да определям собствено гъвкаво работно време и да работя от вкъщи, когато поискам. Във финансово отношение понесох удар, но това ми позволи да взимам децата всеки ден и в крайна сметка да посещавам техните концерти, спортни събития и празници.

Щях да наваксвам с работата, щом момчетата заспят. Това означаваше някои работни нощи, но си заслужаваше да присъствам още повече в живота им. Често бях единственият присъстващ татко, тъй като много бащи бяха твърде заети на работа. Чувствах се късметлия, че мога да бъда такава неразделна част от живота на децата си. Когато момчетата поотраснаха, свободата да си бъда сам шеф ми позволи да помагам с техния училищен футболен отбор и да присъствам на всичките им училищни събития.

Научих, че в родителството няма място за добро и лошо ченге.

Първоначално се опитах да компенсирам раздялата. Всеки път, когато някой от синовете ми поиска нещо, аз го купувах. Ако искаха допълнителен десерт, им го давах. Ако майка им кажеше „не“ на нещо, аз бързах да казвам „да“.

Вижте още: Мама срещу тате в (не)гласната битка кой е по-готин

Това беше дребнаво и беше евтин трик да си спечеля привързаността им. Трябваше да се науча да им казвам „не“, да не угаждам на всяка тяхна молба. Освен това трябваше да се уверя, че няма да превърна майка им в лошия родител, колкото и изкушаващо да беше това понякога. Самоконтролът се оказа предизвикателство. Честно казано, въпреки че бях ядосан на майка им, никога не бих казал нищо лошо за нея пред децата. Беше трудно да бъда ентусиазирано позитивен, но винаги бях неутрален. Бях Швейцария.

В крайна сметка започнах да излизам по срещи отново.

Ако животът следваше сценария на романтична комедия, щях да отида на поредица от забавни срещи и диви приключения, които щяха да бъдат обхванати в триминутен монтаж. В действителност ми се налагаше да жонглирам между родителството и срещите и се надявах да срещна жена, която ще разбира ситуацията ми и в един момент ще иска да се срещне и хареса и с моите момчета.

Понякога отменях срещи, защото някое от децата ми беше болно или имах проблем с графика, защото приоритетът винаги са били синовете ми. За щастие след няколко години срещнах някого, който се вписа в живота ни и стана мой партньор. Плюс това, момчетата оцениха нейното готвене много повече от моите скучни усилия.

В крайна сметка не бих променил нищо. Може би историята има истински холивудски щастлив край. Момчетата вече са на 16 години и са израснали като зрели, възпитани, интелигентни и щастливи деца. Ако бях останал с майка им, може би щяха да израснат в негативна среда вместо в две много положителни, подкрепящи домакинства. Разпадането на брака ми сложи основата на това. Също така смятам, че съм свършил отлична работа като баща. В крайна сметка имам чашата за кафе, за да го докажа.

*За Insider.com.

Вижте още:

Вдъхновяващата история на самотен баща на едномесечно бебе


Повече информация Виж всички