Скъпи родители, не ви казват истината!

| от Дани Игнатов |


Драги колеги родители, искам да сваля една тежест от плещите си!

Това, което културата споделя и дори изисква от нас да споделяме относно родителството е, че е безценно. Че е подарък от съдбата. Че е най-голямата радост, която можем да имаме в живота си. За мен то е истина. Но не изчерпва темите, за които имат нужда да поговорят истинските родители. Нито начина, по който се чувстват.

Вместо това… се нуждаем да обсъдим факта, че физическото и психическото ни здраве стават проблем.

Кариерите ни претърпяват турбуленция. Приятелствата ни понякога си отиват едно по едно. Отношенията ни с нашите партньори стават обтегнати. На моменти се чувстваме сякаш най-близкият ни до вчера човек се е превърнал просто в субекта, с когото живеем и отглеждаме дете заедно.

Отвън погледнато е трудно за разбиране. Отвътре погледнато – трудно за обяснение.

Родители или не, напомням ви, че никой не може наистина да ви подготви за всички неща, които идват с децата. Може да прочетете хиляди книги за родителство, да наблюдавате други хора с деца и да направите много изследвания. Опитът ви като родител обаче ще бъде напълно уникален за вас и ще трябва да учите много в движение. И радостите, и предизвикателствата ще са си изцяло ваши. Това е добре и е нормално!

Обичам децата си и искам най-доброто за тях, но понякога правя грешки и не мога да бъда полезен, ако сдържам гнева или вината си и не ги споделям с никого.

Вижте още: Папа Франциск заклейми егоизма на двойките, избиращи домашен любимец вместо деца

Позволено ми е да правя грешки и ми е позволено да бъда тъжен. Все още мога да помогна на детето си да има невероятен живот и да се погрижа за психичното му здраве, дори ако аз самият не съм щастлив и максимализиран през цялото време.

Докато си напомняте за тези неща, вие признавате своите емоции, поведение, телесни усещания и гледни точки. Създавате среда на искреност и осъзнатост. Така е за предпочитане.

Откровеността ви помага да се саморегулирате.

Да мислите, чувствате и избирате по по-здравословен начин. Упражнявате се да бъдете добри към себе си и да не се самобичувате за грешки.

Когато имате възможност, не забравяйте да планирате време за себе си, за да се занимавате с нещата, които ви правят щастливи. Това ще ви даде необходимото пространство за декомпресия и почивка, така че когато се върнете в режим на родителство, да имате повече енергия и да не се чувствате прегорели.

Вижте още: Престанете да мрънкате, че сте изморени майки

Ако няма кой да ви отменя с децата понякога, помислете за дейности, които харесвате, и потърсете начин пак да ги правите, макар и с децата. Кажете, че харесвате настолни игри – опитайте се да съберете общност за семейни събирания с бордови игри. Ако харесвате йога, потърсете вариант за йога с деца.

Ако пък имате някой доверен помощник… Когато се почувствате претоварени, доверете му се. Не се страхувайте и срамувайте да помолите за помощ, ако имате нужда от малко време, за да се отпуснете, дори ако това са само 30 минути насаме. Може да пробвате на разменни начала с други родители на деца на сходна възраст. Те вероятно имат същата нужда като вас.

Нека нормализираме честността. На родителите трябва да е позволено да казват, че няколко неща са напълно верни едновременно. В противен случай се срамуваме да се чувстваме зле. Или да признаем дори пред себе си, че „най-хубавото нещо на света“ си идва с предизвикателствата. Или да не сме „на черешата“ 24/7.

Не се счупени, ако не сте щастливи непрекъснато. Не. Културата на споделяне и взаимопомощ е счупена. Тя, а не вие, има нужда от поправка.

Вижте още:

„Мъжът ми много помага вкъщи…“


Повече информация Виж всички