Шумовете, които децата издават

| от Владимир Вълков |


Съвсем нарочно в заглавието не е „Звуците, които децата издават“, а „Шумовете…“. Звуците може да са всякакви. Шумовете обикновено са не много приятни звуци. Обичайно са просто нарушаване на тишината в недобър смисъл, освен когато не става дума за природата: шумът на реката, шумът на листата, шумът на върбата… Та ето един опит за събиране на малка купчинка на част от шумовете, които децата издават (да, да – непълна компилация):

Вой като от клане заради шампоан в очите.

Разпененият шампоан може и много умело да сте успели да го задържите само в косата на „жертвата“, но усещането е като за влязъл в очите. Така че – вой на клане.

Раннопуберско момчешко нечленоразделно бучене и грухтене – няма какво да каже, просто има в наличност много енергия плюс активирани разни хормони.

Дррржжждксдкспипиууудзззккссффффвфвфвввъзззз… и т.н. трудни за изписване звуци по време на игра на 4-годишен оператор на колички, самолетчета, фигурки на супергерои, на горили и други зверове.

Китайски въздушен пистолет, който стреля автоматично и на който сте забравили да махнете батериите, та поне да си спестите лазерните му пиукания.

Имитации на лазерни пиукания от детето по време на стрелба с китайския въздушен пистолет, на който сте махнали батериите.

Писък като от Назгул, понеже брат/сестра му е дръпнала вещ от ръцете му.

Радостно пищене, понеже са открили сладоледа. Мислят си, че е за тях. Лъжете, че е за тях, но само ако са тихи, понеже съседите си лягат по това време. Правите план кога ще си купите нов сладолед.

Неутешим рев от нечовешка болка. Ударили са си главицата в ръб; прищипали са си пръстчето във вратата; бръкнали са си с ножицата в ухото, докато се подстригват сами; паднали са, докато са се гонили в жилището, където не е позволено да се гонят, но ето – гонят се; прехапали са се, докато хапят кучето; котката ги е одраскала, докато са си играли с нея на зъболекар; пипнали са в контакта; проверили са дали котлонът е още горещ; пребили са се, защото са се подхлъзнали в брашното, което са разпилели по пода, за да рисуват в него с пръсти; и т.н. Обещавате детско/сладолед/телефона си. Ревът спира на секундата.

Тъжно хлипане. В това се е превърнал предният неутешим рев.

Стъпки от боси крачета по пода. Пак са станали преди вас. Оф, време е да ставате.

Шептене „Ттспшл“, което ви буди. А? „Татеее, спишш ли?“. Да!

Пеене и тананикане по време на дъвчене на вечерята. Поне не е мляскане, кво!

Пръцкане. Понякога симпатично, понякога смъртоносно.

Крясък и продължителен вик с много „а“-та. Има паяк.

Лай, мяукане, мучене и други врякания – в момента са животни, не момиченца и момченца.

Истерия с врясъци и търкаляне по пода, защото (попълнете произволна причина).

Плач, по-тъжен или по-сърдит, защото не иска на градина/ясла.

Плач, по-тъжен или по-сърдит, защото не иска да го взимате от градина/ясла.

Пеене на песничката от детското, все едно коя/кое. След седмия час така – не може да понасяте нито една.

Случайно подбрани шумове близо до вас – виновен сте, че говорите по телефона в момента.

Тракане на кухненски прибори в кухненски съдове – гòтви (понякога – свѝри).

Вик „Готоооов съъъъм!“. Отивате да бършете дупе.

Е, хайде, за да не излезе много негативно: звънък, заразителен смях, докато бяга от вас, преди да сте му избърсали дупето.

Вижте още: 

„Скъкан“, „склефан“, „Поп Андрей“ и други ретро детски лафчета


Повече информация Виж всички