Изкуствен интелект за децата – разбира се, в полза на родителите!

| от Владимир Вълков |


Някои се плашат от навлизането на AI, други се плашат повече, трети са наивни и не се плашат. В човешката природа е заложено, дали като инстинкт за самосъхранение или като мисъл за самосъхранение, да се плашим от непознатото и новото. Но пък в човешката природа на родителите е заложено в някои моменти да сме толкова изтощени, недоспали, нервни, смачкани и криви, че ако ни поднесат един изкуствен интелект в наша полза за облекчаване на грижите и нервите, от раз ще подпишем с две ръце! За по-лесно – представете си този интелект като почти хуманоиден робот. За който родителите не трябва да се грижат, за разлика от за хулиганчетата под покрива им. Ето какво предлагаме да прави този приятелски настроен, спокоен робот:

Изслушване

Всеки татко и майка знае – ужасно досадно е да изслушваш мегаскучните разкази на детето си, особено ако е на възраст около 3-4 (когато му е все още трудно да връзва добре изреченията, но пък кипи от ентусиазъм да дърдори), които обикновено включват: какво е сънувало; как и на какво си е играло, как и на какво си е играло едно дете, което то е наблюдавало как и на какво си играе; какво отсега иска за Коледа (или за рождения ден – което от двете е по-далеч във времето); какво детско филмче е гледало и т.п. Както посочва и онова меме – „Някой знае ли дали се умира от това да слушате детето си как ви разказва какво видео е гледало в YouTube? Защото усещането е сякаш се умира…“. Та ето – роботчето ще слуша и ще кима, даже ще пита хлапето „И после?“. И ето! Всички са доволни!

Носене на вода

По всяко време. Защото тодлърите им ожадняват винаги в неподходящо време: докато заключвате отвън жилището, докато спи, докато ака, малко след като е казало, че не му се пие и вие сте изпили последната вода на разходката навън. А може роботчето да е проектирано на базата на диспенсър, може и така да изглежда, за по-лесно свикване.

Отговаряне на глупави въпроси

О, те са в изобилие. И за да не се превръщат родителите в едни мълчаливи, кисели темерути, до което едно малко диване почти крещи „Мамо, маамооо, мааамооо (респективно „Тате, таатеее, тааатеееее), кажииии деее!“ – насреща ще е инкуственоинтелектовият компаньон! Даже е хубаво, че в момента AI-то не е съвсем точно в отговорите – нали ползва всичкото инфо в нета, където не е като да няма фейк и грешки. Даже още по-добре, ако има функция „Измишльотване“. Защото иначе ще е една скучна енциклопедия и на детето ще започне да му звучи като училище, та има риск мъничето да потърси отново отговорите на мама/тате.

Пускане на детско

На специално екранче върху повърхнината на самия робот! А не да се караме и накрая да отстъпваме и вместо да гледаме „Ергенът 3“ (еми да, не даваме много време за влизане в масово производство на роботчето, понеже за какво ни е после, ако децата пораснат и вече се оправят сами), да им пускаме отново и отново „Ледена епоха 1“.

Повтаряне

Част от работата на родителите е да повтарят. „Изми ли си зъбите?“, „Измий си зъбите!“, „Измий си ръцете!“, „Сложи си шапката“, „Пишка ли ти се?“, „Затваряй вратата!“, „Гледай къде вървиш, за да не паднеш и да си разбиеш зъбите и да ти шурне кръв от носа и да си оцапаш дрешките, дето нямам намерение да ги пера всеки ден, а и знаеш ли какви петна остават от кръв после, а!“. Е, стига вече. Роботчето ще го прави вместо нас. На него даже ще му много готино, че се чувства полезно толкова лесно!

Хранене. Бърсане на дупе. Каране до и взимане от градина. Приспиване при будене нощем. Сресване. Гладене на дрешки. Сгъване на дрешк. Подреждане на детска стая…
Уф, твърде много се размечтахме, нали…

Вижте още:

Колко струва „безплатният обяд“ на Facebook?