Доведен родител: как да не станеш „злата мащеха“?

| от MamaMia | |


Да бъдеш доведен родител е предизвикателство, с което те сблъсква не друго, а любовта. И опитите да намериш щастие. Живеем във времена, в които „докато смъртта ни раздели“ невинаги значи „завинаги“. И макар че разводите и разделите са тъжни събития, понякога се случват за добро. Да останем заедно „заради децата“ не е най-доброто решение, често дори и за самите деца.

Вижте още: „Да си останем само приятели“ – Лиза Боне и тайните на спокойния развод

Когато мине време и човек отново срещне някого, с когото вижда общо бъдеще, децата от предишна връзка са изключително важен фактор в предстоящия съвместен живот. Трудно е да си доведен родител, особено ако никога досега не си бил родител изобщо. Не и невъзможно обаче. От теб зависи дали ще си „злата мащеха“ от приказното клише, или модел за поведение и обичен човек в живота на детето на партньора си.

Покажете разбиране и търпение

Бъдете наясно с факта, че сближаването с детето или децата може да бъде предизвикателство и изисква време за приспособяване. Бъдете търпеливи и им давайте време да се адаптират към новата обстановка. Постарайте се самите вие да не реагирате детински, ако не ви приемат веднага – това е повече от нормално.

Активно се старайте да изградите връзка дете-доведен родител

Работете за изграждане на доверие и близост с детето. Проявете интерес и състрадание, създайте здрави и емоционални връзки, които ще му помогнат да се почувства сигурно и обичано. За целта опитайте да намерите общи интереси и хобита с него, покажете любопитство към темите, които го вълнуват.

Прилагайте последователност и създайте структура

За децата, които са преживели състресение като раздялата на семейството им, е пагубно усещането за загуба на равновесие и хармония в живтоа. За тях е особено важно да имат предсказуема и структурирана среда. Осигурете редовен график, установете ясни правила и граници, които ще помогнат на детето да се ориентира и да се чувства сигурно, дори и ако в началото не му харесват. Избягвайте прекомерната авторитарност обаче – когато създавате правила, ги обсъждайте и с детето, за да сте сигурни, че сте на една страница и че то вярва в смисъла от тях.

Проявявайте състрадание и разбиране

Доведените деца може да имат емоционални и поведенчески проблеми, свързани с техния предишен опит. Вие не сте виновни за тези проблеми, но носите отговорност за задълбочаването или разрешаването им. Демонстрирайте на децата състрадание и разбиране, бъдете готови да подкрепите тяхното възстановяване и промяна.

Не опитвайте да изместите другия родител

Това се отнася както за партньора ви, така и за неговия бивш партньор. Вие никога няма да заемете мястото на нито единия от тях и всъщност е по-добре, че е така. Колкото повече се опитвате да влезете в чужда роля, толкова повече ще бъдете сравнявани. И вероятно няма да спечелите съпоставката. Вие самите сте ценни като хора със своите собствени силни страни, умения, качества. Заслужавате да бъдете оценени за човека, който сте вие, и за усилията, които полагате вие.

Вижте още: Татковците, по които въздишаме Част 1

Търсете подкрепа винаги при нужда

Като доведен родител няма как винаги да знаете всички правилни отговори. Никой не ги знае, биологичните родители също не ги знаят. Не се стеснявайте да потърсите помощ и подкрепа от специалисти, ако се нуждаете от нея. Това може да включва консултации с психолог или участие в групи за подкрепа за родители.

Инвестирайте време в обучение

Участвайте в обучителни програми и семинари (онлайн или на живо), свързани с възпитанието на доведено дете. Това ще ви помогне да разберете по-добре нуждите и предизвикателствата, свързани с този опит. И ще е по-лесно за вас самите, когато има с кого да споделите преживяванията си.

Вижте още: 

7 мита за децата и развода


Повече информация Виж всички