Бащите тийнейджъри, за които не говорим

| от MamaMia |


Младите (на възраст) татковци рядко чуват поздравления. По-често се обръщат към тях с думите „о, съжалявам, какво се обърка?“. И под млади татковци визираме мъжете под 25. Сякаш по усмотрение за тях се приема, че те „искат да си поживеят“, че надали са искали да се обвързват сериозно, камо ли пък да стават родители. Абе, презервативът се е скъсал, това е. И ако отношението към тях масово е такова, какво да кажат още по-младите мъже, които стават родители още като тийнейджъри. По-рано тази година в социалните медии у нас станахме свидетели на проект, разказващ историите на жени, станали майки още в ученическите си години. Спорни истории, тъжни истории, противоречиви истории, понякога красиви истории.

За бащите тийнейджъри обаче не знаем почти нищо. Те често остават извън радара. Ето малко повече факти за тях.

Бащите под 20 години са драстично по-малко от майките под 20 години, защото в много случаи при тийнейджърска бременност родителят от мъжки пол е чувствително по-възрастен от майката

Средно 80% от бащите тийнейджъри не сключват брак с майката.

Бащите тийнейджъри са по-рядко завършват гимназия в сравнение с майките.

Бременността или раждането на дете се приемат от съда за основание, въз основа на което да разреши сключването на брак между родителите преди навършване на 18 години от единия или двамата.

Децата, които не живеят с бащите си, са 5 пъти по-склонни да бъдат засегнати от бедност, отколкото децата с двамата родители у дома.

Тийнейджърите бащи се сблъскват с липсата на програми за родители, които да им помогнат, и като цяло на обществена подкепа и емпатия.

Нежененият баща има права и отговорности относно попечителството, посещенията и издръжката на детето. Въпреки това, нежененият баща трябва да предприеме правни действия, за да получи тези права и отговорности, като припознае детето си.

Впоследствие произходът от бащата може да бъде оспорен. Право да го направят имат майката,
детето, съпругът или респ съответно бившият съпруг, настоящият съпруг, или лицето, което твърди, че е биологичен баща.

Младите бащи са по-склонни да се изправят пред икономически предизвикателства и предизвикателства при заетостта. Те по-често са в неравностойно икономическо положение от възрастните бащи.

Тийнейджърското бащинство изглежда е свързано с негативни последици както за бащата, така и за детето, които са подобни на тези, наблюдавани при майките тийнейджъри.

Въпреки стереотипите, има все повече доказателства, че бащите тийнейджъри искат да бъдат (и са) ангажирани с децата си. Това обаче невинаги означава финансова подкрепа.

Вижте още:

Давид Кюранов: „Ролята на бащата е в процес на трансформация“


Повече информация Виж всички