7-те „убиеца“ на връзката според мъжете

| от Mamamia |


Продължителните връзки са трудни за поддържане, защото изискват не само обич, но и доста работа по изграждане на отношенията и всеотдайност в споделянето на ангажиментите. Поради тази причина съвременните бракове са крехки и чупливи като великденски яйца. Може би защото днес вече не е достатъчна материалната заинтересованост, за да просъществуват дълго отношенията. Необходимо е и двете страни да се чувстват щастливи. И това важи за всяка продължителна връзка, независимо дали е подпечатана от брачна клетва чрез граждански подпис или църковен ритуал.

Ако дълготрайните отношения ви идват нанагорно – а това се случва на мнозинството от хората – има и по-честни начини да прекарате живота си, извън „оковите“ на фиктивно съжителство или брак, чрез които просто се търпите заради децата, апартамента или навика. Може да бъдеш сам или да имаш много и краткотрайни връзки, можеш да имаш отношения и без да живееш с човека, а можеш да бъдеш и в полигамна отворена връзка…

Вижте още:

4-те етапа на всяка връзка. В кой сте вие?

Но когато става дума за всяка дълготрайна моногамна връзка или брак, има поне 7 „убиеца“ на отношенията.

Ето кои са убийците на връзката от мъжка перспектива:

1. Липсата на редовен секс

За много мъже редовният и леснодостъпен секс е причина номер едно да влязат в отдадена и продължителна връзка. Много мъже, а и жени, очакват, че дивият и необуздан секс ще продължи по време на цялата връзка, но често се оказва, че това е така само през първите месеци, след което нещата се променят. Количеството секс започва да намалява, за сметка на – евентуално – качеството. А после е в реда на нещата и качественият секс да започне да става рядък, дори съвсем рядък. А причините като умора, болести, скука или семейни задължения служат като извинение.

Ако двойката има сексуална съвместимост обаче е по-лесно да се върне обратно в пътя на удоволствието. Но ако желанията драстично и дългосрочно се различават, връзката е заплашена.

Тя може и да не се разпадне веднага, но през времето основата й ще ерозира. Може да останете заедно заради децата или защото си мислите, че „можете и без секс“ или да започнете странична афера, която да оправдаете с нуждите си…

Но за да преодолеете този проблем, не са ви необходими „афери“, а търпение, комуникация, гъвкавост и много любов. И разбирането, че тръпката променя формата си с течение на времето.

Вижте още:

14 оплаквания за секса в дълга връзка

2. Материалните проблеми

За много двойки материалните грижи са основен проблем и скрит стресор в отношенията. Всички малки раздразнения могат да се излеят върху другия, когато има материални търкания. Най-големите проблеми обикновено са липсата на достатъчно пари за поддържане на домакинството или материалната неравнопоставеност в двойката.

Когато паричните проблеми се съчетаят с липса на комуникация, с пазене на тайни и с наличието на срам – комбинацията става взривоопасна.

За да се справите успешно с материалните въпроси като двойка, трябва на първо място да общувате добре и да се обичате, за да може да си прощавате както харчовете, така и невъзможността да се изкарват пари в определени ситуации. Разберете, че няма дълготрайни партньори, които да не са попадали в спиралата на материалните затруднения поне веднъж в живота.

3. Децата

Те са прекрасни, но са изискващи и трудоемки. А и отглеждането им е работа 24 часа всеки ден. Отговорността и грижата, която идва с децата, може да накара партньорът да ви вижда в съвсем различна светлина, отколкото при запознанството. А и вие – него.

Когато са новородени бебета – те изискват цялото внимание на света – плюс гърдите на мама. За съжаление и когато са двегодишни – изискването на внимание е същото, ако не и по-голямо. И някои жени напълно забравят, че имат и съпруг. За много мъже това е голям проблем, но той може да се замаскира през времето. И така да се окаже чак след 15 години, че и двамата имат чувството, че през цялото време са били заедно само заради децата, а не заради себе си.

Затова не си позволявайте да забравяте за човека до себе си, само защото имате деца.

4. Скуката

Тя е неизбежна понякога, дори и да живеете с най-интересния човек на земята. Но трябва да се внимава: отегчението идва неусетно и започва да задушава като бурен отношенията. И една сутрин човек се буди и започва да се пита къде се намира и защо е тук. Всичко е сиво, депресивно и еднообразно. Включително тази до теб.

Да скучаеш с човека до себе си е нов вид скука, защото всички се нуждаем от нови изживявания. Но трябва да сме наясно, че скуката и отегчението са съвсем нормални, особено ако не правим никакви усилия да внасяме вълнение във връзката си!

5. Борбата за надмощие

Караниците, споровете, атаките, обвиненията, гневът, самозащитата, обидата, мълчанието и чувството за вина – това са само някои от грозните, страховити и много уморителни лица на борбата за надмощие във връзката.

Ако никога не си виждал родителите си да спорят по конструктивен начин, не знаеш как да го правиш и ти. А ако ти знаеш как, може да се окаже, че половинката няма никаква представа…

Затова двойките е добре да се учат да стоят заедно, един до друг, а не да се борят един с друг. Борбата за надмощие във връзката убива всичко хубаво и я задушава напълно.

Вижте още:

7 мита за децата и развода

6. Тайните

Когато двама души са влюбени, те искат да научат всичко един за друг. С течение на времето между тях се формира доверие, което продължава дори при споделянето на копнежи, мечти или тъмни и мръсни тайни. Заражда се сигурност.

Но когато отношенията станат продължителни, човек забравя да споделя ежедневно на своя партньор. Един ден забравя да му каже нещо, което дори не е толкова важно, нито специално, но е нещо, което предпочита да запази за себе си. И продължава в този дух ден след ден, като запазва за себе си желание, мечта, лична цел, предпочитание.

Така, преди да се усетите, започвате да си мълчите – няма какво да споделите, защото сте започнали да спестявате впечатленията си за себе си. И можете да усетите, че не се разбирате, че сте далечни и ви е странно как се е стигнало дотук.

Накрая се озовавате с паралелна връзка и активно лъжете и предавате половинката си всеки ден. Добре дошли в ада. Всичко е на път да приключи – и по-скоро, отколкото си въобразявате.

Вижте още:

Емоционално недостъпни мъже – това пък що за чудо е?

7. Приемането на другия за даденост

Това се случва доста лесно, особено при успешните връзки. Всичко се развива добре и си мислите, че да приемаш човека за даденост е нормалното. Но то не е.

Животът е пълен с изненади и много предизвикателства, които изискват гъвкави решения, в противен случай може да има много драматични последствия. Ако във връзката приемате другия човек за даденост, в един момент може да се окажете много неприятно изненадани, че самите вие сте се обезценили.

Ако отделяте достатъчно време и внимание за човека до себе си, ако комуникирате чувствата и нуждите си, тогава ще успеете да избегнете капаните на приемането за даденост.

Гореизброените „убийци“ са наистина опасни за всяка дълга връзка. Добре е хората да са наясно, че те са характерни за абсолютно всички дълги връзки и че рано или късно всеки попада в тях.

Ако знаете за опасностите, може да работите, за да ги предотвратите или да се опитата максимално бързо да излезете от ситуация, наподобяваща подобен капан. А най-лесното е чрез комуникация, откритост и желание да се подобрят нещата.

Колкото по-дълго оставяте връзката си на самотек, толкова по-дълбоки ще стават тези проблеми и в крайна сметка ще ви изведат до неизбежния край.

Още за връзките:

9 предупредителни знака за проблеми във връзката

Думите, които скапват връзката

5 израза, които изстрелват връзката на друго ниво