5 израза, които изстрелват връзката на друго ниво

| от MamaMia |


С развитието на връзката си, ние все повече опознаваме другия – неговите цели, неговите страхове, начина му на комуникация. Но именно в общуването се крият доста предизвикателства. Затова да се научим да изразяваме с ясни думи своята подкрепа към половинката е нещо, което може да свърши чудеса. Според семейните терапевти е полезно да използваме няколко позитивни, подкрепящи и утвърждаващи връзката изрази, които да казваме на своя партньор – особено ако сме искрени, а не го манипулираме. По този начин определено можем да подсилим отношенията си по начин, който ще ни изненада.

Избягвайки думите и изразите, които скапват връзката, научавайки се да обичаме себе си, и на трето място – подкрепяйки словесно своя партньор – може да изстреляме връзката си на ново ниво. Независимо дали отношенията ви в момента са щастливи, здравословни и сигурни или и двамата имате проблеми и сте изправени пред предизвикателства – ако започнете по-ефективно да изразявате емоциите си един към друг, ще започнете да се чувствате по-обичани и по-подкрепяни.

Комуникацията не е лесно нещо, особено в дълга връзка. И дори да искаме да демонстрираме на партньора си внимание и любов, не винаги можем да намерим точните думи. Ето защо психолозите са намерили най-точните фрази, които оказват позитивен ефект върху романтичните връзки.

Ето някои ключови утвърдителни изречения, които ще покажат на вашата половинка, че изпитвате любов и признателност:

„Ти си толкова добър в…“

Един от най-важните аспекти на романтичната връзка е как се чувства вашият партньор, когато е с вас. Това изречение помага да се изгради доверие, което може да заздрави връзката. Казвайте тези думи на вашата половинка и наблюдавайте как това повдига самочувствието му – и то благодарение на вас. Да казвате „обичам те“ е очевидно утвърждаване на отношенията, но ако можете да обясните защо точно обичате партньора си, това придава на думите много повече сила. Особено ако има някакви съмнения във връзката, това помага на другия да разбере, че не сте единствено заслепени, ами има и някакви специфични неща, с които той допринася за тези отношения.

„Щастлив/а съм, че сме заедно“

Ежедневните битки за изхвърлянето на боклука, стресът, причинен от трафика, проблемите в работата и скандалите с другите членове на семейството – всичко това може да убие романтиката. Но ако в някакъв момент от деня, сред всички тези шумове и стресори, напомните на своя партньор (и на себе си съответно) колко щастливи сте да бъдете с него, той ще усети онази силна подкрепа, която може да ви прекара през всички трудности.

„Гордея се с онова, което сме постигнали заедно“

Нека вашият партньор знае, че не само се гордеете с него като с личност, но също така оценявате приноса му в своеобразния ви отбор. Това засилва усещането, че сте заедно и то за дълго време. Има сила в това да подчертавате колко далече сте стигнали и всичко, което сте направили заедно, както и че се виждате да постигнете големи неща в бъдеще и заедно да създадете чувство за единство, признателност и стабилност.

„Чувствам се сигурен/сигурна с теб“

Когато показвате на човека до себе си, че се чувствате сигурно с него, това му повдига самочувствието и утвърждава ролята му във връзката. Най-добрите връзки ни даряват с комфорт и с усещане за сигурност. Ако знаете, че ще се приберете вкъщи след стресиращ ден и ще намерите успокоение във вашия партньор, няма по-голяма награда от това. Това може да накара да се чувствате специални и също така да се опитате да положите усилия да дарявате сигурност още по-осъзнато.

„Уважавам те и те ценя“

Уважението е в сърцевината на това да се чувстваме обичани, но няма нищо по-добро от това да подчертаеш, че оценяваш всичко хубаво, което половинката прави. Начинът да изразяваме уважението си, е като специално подчертаваме как добре другият се справя например в работата. Да се отнасят с уважение към работата им, е важно за повечето хора, когато са във връзка. Това действа добре на самочувствието и също така е полезно и за връзката.

Вижте още:

Думите, които скапват връзката