9 предупредителни знака за проблеми във връзката

| от MamaMia |


Знаците за предстояща раздяла обикновено се усещат отрано, а има връзки при които те са налице от самото начало.

В други ситуации нещата вървят „по мед и масло“, докато „нещо не се случи“. Обикновено такъв развой се получава при хора, които дълго време са се държали като „емоционални слепци“ за качествата на партньора. За да не предизвикат раздяла, те си „затварят очите“ за лошо поведение, потискат неудовлетвореността си и пренебрегват дори сигнали за емоционален тормоз. Такива хора често „проглеждат“ внезапно, само за да разберат, че с връзката е приключено – и се държат като изненадани. Разбира се, ако се върнат с мислите си назад и анализират отношенията си, ще разберат, че е имало цяла серия предупредителни знаци, че нещата не вървят.

Всъщност да не видиш предупредителните знаци е много лесно и твърде често се случва, особено когато хората приемат връзката си за даденост. Но не е добра идея да замитаме под килима отношения, които ни вредят. Затова се замислете много сериозно дали не сте в заблуда, ако забелязвате някои от следните предупредителни знаци във връзката си:

1. Партньорът ви поставя на второ място или ви приема за даденост

В здравите връзки, никога не трябва да се чувствате все едно сте даденост или втори избор на човека до вас. Онзи, който наистина ви обича, няма да постави под съмнение първото ви, равностойно с неговото място във връзката. Ако го прави или подчертава с поведение и думи, че за него има и други опции, или и други също толкова важни хора – спокойно можете да го пратите при тях.

2. Не зачита границите, интересите ви и личното ви пространство

Важно е човек да има свои граници в живота и във връзките си. Това са вашите интереси, работа, занимания, хобита. Ако човекът до вас се опитва да нахлува в личното ви пространство, когато изрично сте помолили да не го прави, не зачита нуждата ви от собствени интереси или няма абсолютно никакъв интерес към онова, с което се занимавате в свободното си време, може би е време да се замислите дали всъщност ви уважава.

3. Отказва да решите общ проблем

Проблемите и недоразуменията са неразривна част от всяка връзка. Но те могат да се решат само от двама души и само ако и двамата имат желание за това. Но ако партньорът не желае да участва в решаването на общ проблем или отказва дори да го обсъжда, това е сериозен предупредителен знак.

4. Човекът до вас бяга от отговорност, не поема инициатива, а ако нещо се случи – вие сте виновни

Такова поведение показва, че едната страна не е заинтересувана от връзката, не влага достатъчно енергия в нея или я приема за даденост. Ако винаги вината е ваша, защото партньорът просто не поема отговорност за общите ви действия, това определено сигнализира за проблем.

5. Влагате в отношенията повече, отколкото отсрещната страна

Ако винаги е важно да се изпълни онова, което партньорът реши и трябва да отстъпвате за всичко, ако нямате думата по важните въпроси, но винаги правите компромисите, ако влагате много енергия в подпомагане на чуждите планове и интереси, но не получавате същото за вашите цели, е очевидно, че влагате повече, отколкото получавате. Вярно, такъв дисбаланс във връзките при някои хора може да продължи доста дълго, но не и вечно. А и сякаш не си струва.

6. Усещате лъжа и неискреност

Доверието е основополагащото във всяка връзка, то е най-важното нещо и ако подозирате, че половинката ви лъже, дори и за малки неща, няма как да не сте нащрек. Изисквайте искреност и настоявайте, докато не я получите. Лъжата е в основата на лошите отношения.

7. Партньорът се държи насаме с вас по един начин, а пред другите – по друг

Ако „двойната самоличност“ на човека до вас ви обърква и се чудите дали е добър актьор или нещо крие – не се чудете повече. Човекът, с когото сте във връзка, е неискрен в чувствата си. И няма значение, че ви уверява, че пред вас е „истински“, а се преструва пред останалите. Всъщност може и да е обратното. Как да му вярвате?

8. Партньорът ви обижда

Обидните думи унижават, нараняват и разрушават отношенията. Когато ги чувате от човека, който трябва да е до вас, няма как да се чувствате добре, а ако обидата се превърне в начин на общуване – самоуважението ви ще пострада сериозно в дългосрочен план. Има хора, които търпят обиди с години, само в името на връзката си, заради любов, от вярност. Но какви отношения са това? Не заслужавате ли нещо по-добро и по-градивно?

9. Заплашвате се с раздяла

Има един принцип при двойките, който гласи, че ако двамата споменават, обсъждат или говорят продължително време за раздяла, накрая наистина се разделят. Всъщност заплахите, страховете и паниката от раздяла са много лоши признаци, които показват, че най-малкото единият от двамата не се чувства добре в тези отношения.

Вярно е, че има двойки, които се разделят много пъти, само за да се съберат после пак – но със сигурност не е добра идея да сте от тях.