Зимна приказка с Антония Йорданова

| от Зузи Аспарухова |


Антония Йорданова, известна сред приятелите си и като Туни, е един от градските персонажи, които правят София по-цветна и интересна.

Тони е като котка в цветарски магазин. Присъствието й се забелязва отдалеч. Винаги е в контраст със сивия град.

Антония е дизайнер (обзалагам се, че сте чували за Knapp), стилист (за „Преди обед“ и редица списания), художник (защото това е учила) и момиче с богата фантазия през нощта. За нея модата е начин на мислене. „Модата е работа и всичко, което ме вълнува най-много. Генерално, визията на човек ми говори много повече, отколкото някой може да си представи.“

dsc_0049

Снимка: Мирослава Дерменджиева

Да няма свободно време е състояние, което е част от живота й от толкова отдавна, че вече се е превърнало в нормално ежедневие. Основава Knapp заедно с три свои приятелки – казва, че това са дрехи за жени, които искат да дадат послание чрез визията си. „Обичаме да правим женствени и запомнящи се дрехи, такива които имат характер и такива, в които не всеки се припознава.

С Антония се срещаме в един задъхан делничен следобед в столичен мол. Нейната задача е да избере аксесоари и бижута от новата колекция на Folli Follie, които да са в синхрон с почти магическия й вид.

dsc_0087

Снимка: Мирослава Дерменджиева

Само тази сряда, 21-ви декември от 17 до 20.00 в магазина на Folli Follie в Paradise center Антония кани на безплатни стайлинг съвети и коледен шопинг с 30% намаление.

Ако всички момичета искат да са принцеси в местния карнавал, то Тони ще избере да е Батман, както се казваше в едно забавно меме в интернет. Селекцията й на аксесоари е нестандартна.

Folli Follie е марка, която много харесвам, най-вече заради чантите. Тъй като имахме за задача да изберем и аксесоари, които аз припознавам най-вече като изразни средства за работата си, задачата ни става по-трудна.

dsc_0211

Снимка: Мирослава Дерменджиева

От бижутата избирам най-грубите (ако мога да го сложа в едни големи кавички), защото обичам масивни бижута.

Folli Follie са по-изискани и в по-женствен стил, който по-трудно усвоявам в своя собствен гардероб, но пък затова успях да си избера някакви неща, които не са толкова Folli, но са много мен. И съм радостна, че намерих точните неща.“

Тони се спира на ярък клъч, колие с маймунка, изключително масивен пръстен, който много жени биха се замислили дали да сложат, но не и тя, едра, сребърна гривна и големи, странни и почти футуристични очила. Питам я, кое от тези неща би подарила на някой свой близък, ако имаше тази възможност. „Хубавото е, че за когото и да реша да намеря подарък тук, мога да го направя. Чантите например са различни цветове и размери. Бижутата също варират – от най-дискретните до по-смели като размери и като стилистика. Но аз съм избирала тези неща да паснат на мен, за подаръци ще избера нещо съвсем различно.“

dsc_9978

Снимка: Мирослава Дерменджиева

От мола потегляме към шоурума на Knapp, където Тони да комбинира избраните аксесоари с любими свои дрехи. Неща, които я отличават, я показват ярка, интересна и различна.

“Последната колекция на Knapp е много различна от всички досегашни. Почти изцяло липсва консервативността и сдържаността на жената Knapp. Тя беше доста по-куклена, момичешка, имаше нещо пуританско дори. Мисля, че тази есен е малко мръсница“, разказва Антония.

Докато избира кое с какво да комбинира я питам, защо аксесоарите са толкова важни в един тоалет. Има толкова жени, които не носят никакви. „Аксесоарите са изключително важни. Това е като да сложиш точните подправки, в точното количество, за определено ястие. Така че, за мен лично, за моя стил и това, което правя в Knapp, аксесоарите са изключително важно нещо.“

dsc_0009

Снимка: Мирослава Дерменджиева

Когато виждаме финалния резултат е ясно, че Антония разбира както от мода, така и от подправки. Folli Follie и тя успяват да се разберат на едно съвсем различно ниво от модата, която в 90% срещаме по улицата.

Питам за жените, които я вдъхновяват, защото вярвам, че самата тя е била в тази роля за някои момичета, които са виждали бонбонените рокли, които харесва и прави.

„Не бих се ограничила до една. Радвам се, че в световен план има изключително много жени, които радват окото. За България бих била доста по-оскъдна в суперлативите. Не разглеждам стила на жените отделно от тях. Тоест една жена, когато ми хареса, ми харесва и начинът, по който е изнесла всичко, което е сложила по себе си. Има няколко, които са вечни. Като Одри Хепбърн от средата на миналия век. Обичам странни жени, странни типажи, затова бих казала, че Тилда Суингтън ми е изключително интересна като присъствие в този свят, и като жена и като стил.“

dsc_9901

Снимка: Мирослава Дерменджиева

За Антония модата е амбиция, мечта и работа от много години. Единствените места, които „не е обетовала“, както се изразява сама, са киното и театъра.

Вероятно това просто е въпрос на време. „Сигурно няма да изненадам никого, като кажа, че с удоволствие бих работила с Тим Бъртън. Тъй като не веднъж са ми казвали, че и в стилистиката на Knapp и в тази на модни сесии, на които съм била стилист, се усеща приказност и театралност.

А и работата с такъв човек, който работи в тази насока винаги има изключително много фантазия в неговите интерпретации и въобще в творбите, които има зад гърба си и много хора са влюбени в тях, именно заради тази абсолютно нереална атмосфера и тези персонажи, които успява да пресъздаде, ще ми пасне много.

dsc_0145

Снимка: Мирослава Дерменджиева