Как анимационните филми помагат на децата?

| от MamaMia |


Ново проучване, проведено отФондация Тротоара и Cartoon Network, показва, че гледането на анимационни филми е полезно за децата.

Главната цел на проучването е да разкрие какво е влиянието на анимационните филми върху отглеждането на децата и как те могат да бъдат използвани полезно.

65% от анкетираните деца казват, че главното което са научили от анимациите, е колко е важно приятелството, а 21% от тях споделят, че са научили да са по-добри с хората, как да измислят нови игри, дори числата и буквите. За 82% от родителите е полезно да гледат анимационни филми с децата си, защото имат какво важно да им предадат чрез даден сюжет. 98% от децата пък споделят, че анимациите им помагат да си починат, след като са изпълнили редицата си задачи, свързани с училище. Мненията са на произволна извадка от български семейства с деца от 5 до 15 г.

Kids_diagram

На специално събитие за децата, организирано с помощта на Фондация Тротоара в hOUR SPACE, опитни психолози проведоха кратък експеримент и откриха какво мислят най-малките, когато гледат анимации и как родителите им се вписват в това занимание. Въпросите им бяха задавани отделно, а след това данните бяха анализирани.

Parents_diagram2

Психологът Виниций Петров, който подготви и проведе анкетата на място, обобщи като извод от инициативата, че ,„Ако родителите гледат филмчетата с децата си, удоволствието и ползите от тях се удвояват – освен споделено забавление, анимациите са добър повод за разговор и предаване по достъпен начин на семейните ценности. Дискусията в семейството може да бъде по много въпроси, например, защо даден герой е постъпил по определен начин, какво би направило детето на негово място, как би искало историята да продължи или да се промени. Всички тези елементи могат да улеснят възпитанието на детето по начин, който е по-достъпен и незаплашителен.“