Влогърът Крис Захариев: „Нужни са малко грижа, въображение и изцапани ръце“

| от |


След като миналата година кампанията „Почисти и разкраси с Cif“ даде нов облик на 4 занемарени градски кътчета в България, тази пролет идва ред на още 4 локации. Пилотната трансформация на фонтана зад Паметника на Съветската армия постави начало на кампанията за 2019 г., а останалите три локации предстои да бъдат обявени. Една от тях се намира в Плевен, друга в Силистра, а финалното място ще бъде избрано след онлайн гласуванена сайта на кампанията.

За да изместим погледа си за момент от несъвършенства в градската среда на София, се обръщаме към посланика на кампанията за столицата, влогърът Крис Захариев. Познаваме го от канала му в YouTube и поредицата видеа „Да се изгубиш нарочно“, които направиха Крис едно от разпознаваемите лица във влогосферата у нас. Освен влогър, Крис е студент по режисура в НАТФИЗ и водещ на предаването за технологии по БНТ 2 „Натисни F1″.

Достатъчно е да видите няколко видеа в канала му и ще разберете, че кампанията на Cif отлично пасва в профила на Крис. Немалка част от историите, които разказва във влога си, са посветени на другите и техните каузи. Един такъв пример, макар и в по-различни посока и мащаб, е участието му във филмов уъркшоп в Тайланд в началото на тази година. Във филма, който той и негов колега създават, се разказва за възрастен мъж от северната част на страната, който изработва безплатно протези, за да помага на хората. Така че… да, характерът на кампанията е близък до Крис.

Какво още разказва Крис Захариев за функцията си на посланик, любимите си места в София и дразнещите гледки, прочетете в интервюто ни с него.

1170x781 (2)

Защо реши да станеш част от кампанията на „Почисти и разкраси с Cif“? И защо подобна кампания е необходима?

Във всеки град има занемарени кътчета, които имат потенциала да бъдат много повече, отколкото са. Нужни са малко грижа, въображение и изцапани ръце. Подобна кампания е необходима именно заради тези градски пространства. Може цял ден да седим и да обвиняваме всичко и всички за всичко и всички, но можем и да свършим нещо. Включих се, защото вярвам, че промяната зависи от нас.

В какво се състои работата ти на посланик?

Бия барабана колкото се може повече, защото вярвам, че подобна кампания вдъхновява.

Кои места би искал да почистиш и разкрасиш?

Ако можех да хвана да шпакловам и стегна всички красиви стари къщи в центъра, бих! Но май ще ме изгонят на първата. (Все пак някой от Столична община чете това – да ми звънне моля. Ще работя за без пари!)

Кои са твоите места в София?

От всички градски градинки май най-много време прекарвам на „Покойника“ – градинката на ул. „Г. С. Раковски“. Тя ми е на две крачки от НАТФИЗ, където уча и с колегите chill-ваме постоянно там.

1170x781

Как би ги подобрил?

Бих сменил пейките там, че на някои липсват дъски и за да ти е удобно, като седиш, трябва да си практикувал йога.

Какво й липсва на градската среда в София?

Повече зеленина.

Какви гледки те дразнят?

Сградите от соца. Всички изглеждат еднакво. Бетонени кутийки.

Какви мерки можем да взимаме в ежедневието си за опазването на градската среда?

Преди всичко да не си изхвърляме боклука извън кошчетата, моля.

1170x780 (1)

С какво свързваш фонтана зад Паметника на Съветската армия?

Като цяло парка зад „Съветска“ е мястото, на което майка ми ме водеше да карам скейт като малък.

Какво виждаш, когато погледнеш във Фонтана на отраженията?

Небето.

Откъде черпиш вдъхновение?

От хубавите филми.

Ако трябва да вкараш във филмов жанр опазването на околната среда, какъв би бил той и защо?

Определено комедия.

1170x781 (1)

Нека продължим в тази тема. Сега си представи, че ти си режисьор, а хората наоколо – актьори. Как би ги убедил да влязат в ролята на загрижени за градската среда хора? С какви аргументи ще ги накараш да повярват в ролята си?

И ще започна с дечицата. Ще каст-на Скалата и Вин Дизел за защитници на градската среда. Ще продаваме плакати и шапки. И всички малки дечица ще искат да станат като тях. Примерът винаги говори повече от аргументите.

Ако направиш влог, изцяло посветен на градската среда, какви теми би разглеждал?

Скритите безистени на София.

Кое е мястото в София и други български градове, което би вкарал в свой филм?

То стана малко като шега, понеже няколко пъти го споделям – но Тутракан е мега град! Бих снимал там!

Смяташ ли да се ангажираш с подобни начинания и след края на кампанията?

С удоволствие! Лятото ще снимам един проект, който ще бъде еко-ангажиран.


Повече информация Виж всички