Сияйната кожа е вечен идеал за красота: Как да я постигнем?

| от Лора Младенова |Идеалите за красота са променливи. Всяко следващо десетилетие идва с нови представи за съвършено тегло, различни визии за най-красивите контури на лицето, неочаквани модни стилове и тенденции. За последните дори не чакаме десетилетия – те се менят с всяка следваща година. Има само един компонент от идеала за естествена красота, който винаги остава константен, неподвластен на модни течения. Около него се обединяват всички. Сетихте ли се сами кой е той? Точно така – красивата стегната гладка и блестяща хидратирана кожа с равномерен тен.

Тежък грим, неестествени филтри и обработване на фотографии, скъпи инвазивни процедури, корекции… Какво ли не правим, за да накараме кожата си да изглежда по мечтания начин пред другите, поне на снимка, ако не наяве. А с правилната грижа бихме могли не просто да постигнем съвършената снимка, но и да се радваме на мечтаната от нас здрава и красива кожа. Без филтри и хирургическа намеса. Немалко са обаче и предизвикателствата – излагане на силно слънце, бременност, хормонален дисбаланс, неправилно хранене, тютюнопушене употреба на алкохол, процеси на стареене.

Един от най-разпространените проблеми, които могат да възникнат вследствие на някои от изброените фактори, е хиперпигментацията.

Или иначе казано, появата на тъмни петна върху кожата. Те могат да възникнат поради фактори, водещи до свръхпроизводство на меланин, като прекомерно излагане на слънце, хормонални промени, като следствие от възпалителен процес, при бременност, заради стареенето на кожата – неслучайно са познати и като „старчески петна“. Прекомерната пигментация е доброкачествено състояние, но променя визията ни по нежелан и неестетичен начин. При бременността например тя е следствие от прилива на бушуващи хормони. Петната се появяват при близо 75% от всички бременни жени и най-често избиват по лицето, концентрирани около носа и бузите. Те не са опасни за здравето, но влияят зле на психологическо ниво, нарушават емоционалното състояние и самочувствието.

Добрата новина е, че има начини да противодействаме и на този проблем, и на много други разпространени кожни състояния като акне, ранна поява на бръчки, пресушаване и лющене на кожата, ако полагаме правилната рутинна грижа за нея. Тази грижа включва използването на подходяща качествена козметика, но не се изчерпва само с нея. Колкото по-отрано започнем с цялостната грижа за кожата, толкова повече потенциални неприятности, разходи, медикаменти и тежки козметични процедури ще си спестим.

Правилно хранене

Добре е мазните и пържени храни да не са основен компонент в менюто ни, както и да държим в разумни граници приема си на тестени и млечни продукти. Желателно е ежедневно да включваме в храненето си пресни плодове и зеленчуци, най-вече зелени, да приемаме фибри, както и храни, богати на омега-3 мастни киселини, като рибите сьомга и скумрия.

Набавяне на течности

За еластична и сияйна кожа е нужно да приемаме поне 6 чаши вода дневно. Чайовете, най-вече зеленият чай, също са добра идея – чрез него си набавяме катехини, които помагат за снабдяването на клетките с кислород и така поддържат кожата добре кръвоснабдена. Препоръчително е да не прекаляваме с алкохола и захарните напитки. Алкохолът дехидратира цялото тяло, а захарта способства появата и поддържането на възпалителни процеси.

Качествен сън

Необходимо е да си осигуряваме поне седем часа качествен нощен сън – през това време кожата ни се регенерира и поправя щетите, причинени ѝ през деня от факторите в околната ни среда като UV лъчи, прахово замърсяване и други. Нанасянето на подходящ за типа кожа нощен крем преди лягане може да подпомогне процеса на възстановяване.

Йога за лице

Прекрасен начин да започнем деня си с усмивка, енергия и настроение, докато се грижим за кожата си. 10-15 минути сутрин са напълно достатъчни. Упражненията са забавни – представляват серия от различни мимики и гримаси, чрез които кожата ни неусетно става по-еластична и стегната, а лицевата мускулатура получава нужната почивка.

Масаж на лицето

Може да се практикува заедно с нанасянето на козметични продукти върху кожата или отделно от тях. Ако се съчетае, засилва благотворния ефект на избраните продукти върху кожата ни.

Приятна сутрешна рутина за кожата

Това са няколко минути, които отделяме само за себе си. И можем да ги превърнем в чудесно зареждащо преживяване за начало на деня, ако си създадем приятни за нас ритуали и традиции – да си пуснем любима музика, да запалим свещ или йога клечица с предпочитан аромат, да застанем в удобна за нас поза, или да съчетаем рутината с пийване на фреш, смути или чай. Едва тогава е време да изпълним рутината си в следната поредност: почистване на лицето, нанасяне на избрания от нас серум , прилагане на дневен крем и най-накрая на слънцезащита с необходимия за нас UV фактор.

Всичко изброено звучи лесно и приятно, нали? Обаче как да изберем правилния за нас серум срещу хиперпигментация?

Можем да се спрем на Anti-Pigment Серум за Сияйна кожа или на Anti-Pigment Серум с двойно действие. Общото между тях е, че и двата работят върху изравняване тена на кожата от гледна точка едновременно на подобряване на вида на тъмните петна и превенцията наповторната им поява. Те съдържат активната съставка Thiamidol. Тя редуцира натрупването на меланин в кожата, намалява интензитета на пигментните петна до -75% за до 12 седмици и предотвратява повторната поява на петна. Първите резултати обаче проличават още след първите две седмици употреба. Съдържат също така и хиалуронова киселина, благодарение на която кожата привлича и задържа хидратация и се обновява нейния вид.

Eucerin© Anti-Pigment Серум за сияйна кожа

И двата серума се абсорбират в кожата бързо и лесно, имат лека текстура и дискретен аромат, не са лепкави, имат немазна формула. Подходящи са за добавяне към всеки тип рутина за грижа за кожата.

Ако се стремим към цялостно по-сияйна кожа, подходящият избор за нас е Anti-Pigment Серум за сияйна кожа, а за по-фокусирано таргетиране на пигментни петна – Anti-Pigment Серум с двойно действие.

Eucerin® Anti-Pigment Серум с двойно действие

Както Eucerin® Anti-Pigment Серум с двойно действие, така и Eucerin© Anti-Pigment Серум за сияйна кожа, са най-ефективни, ако се използват върху добре почистена кожа сутрин и вечер, препоръчително преди дневния и нощния крем от същата съответна серия, за да подпомогнат тяхното действие. Допустими са 4 апликации на продукти, съдържащи Thiamidol®, в рамките на денонощие.

Следователно, ето я и добрата новина: при избора на серум срещу хиперпигментация няма грешен отговор. Има само правилен и още по-правилен, в зависимост от индивидуалните ни нужди. С помощта на този избор ще направим още една крачка към онази красота, която е непреходна и вечна.

Вижте още:

Супер лесни домашни решения за по-здрава кожа