Профилактиката на инфекции започва преди забременяването

| от MamaMia |


Инфекциите по време на бременността са често срещани, но крият много опасности. Затова профилактиката трябва да започне още преди забременяването, обясниха специалисти по време на онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg, което се проведе на 31 октомври и се излъчи на живо в сайта и социалните мрежи на медията.

Д-р Васил Даскалов, акушер-гинеколог, посъветва бъдещите майки да направят профилактичен преглед преди забременяването, за да са наясно дали не са носители на инфекция и дали имат имунитет.

„Ако нямат изграден имунитет срещу някоя от инфекциите например варицела, цитомегаловирус, рубеола, то трябва да се имунизират и след това да забременеят“, препоръча д-р Даскалов.

По думите му по време на бременността имунитетът на жената е намален и тя е в риск за много инфекции, а повечето от тях водят до преждевременно раждане.

„Инфекциите, които биха могли да застрашат бременността, могат да се разделят на две групи – тератогенни, които увреждат плода – токсоплазмозата, рубеолата, херпес вирус“, заяви д-р Даскалов и уточни, че втората група инфекции, които може да развие бременната, са най-често вагинални.

По отношение на COVID-19 д-р Даскалов заяви, че е важно да се спазва социална дистанция и високо ниво на лична хигиена. Той заяви, че негови пациенти с коронавирус са преминали през заразата леко и безпроблемно.

Д-р Красимира Жекова, акушер-гинеколог, разказа за една от най-честите акушерски операции по време на раждане – епизиотомията. Тази интервенция цели по-лесно раждане и предпазване от разкъсвания по време на раждане.

„Има случаи, при които епизиотомията е задължителна. Това са всички случаи на оперативни вагинални раждания, случаите на раждания в седалищно прилежание, при недоносените бебета“, разясни д-р Жекова.

По думите на д-р Жекова в последните години заради повишената възраст на родилките в България се наблюдава повишаване на случаите, в които се налага използването на епизиотомията при раждане.

За правилния изход от тази акушерска ситуация д-р Жекова препоръча правилна подготовка на влагалището – ако има инфекции, те да бъдат излекувани и подобряване на разтегливостта на влагалището с помощта на препарати с хиалуронова киселина.

Кои са основните стъпки за правилната грижа за бебешката кожа обясни фармацевтът Мария Обретенова. Най-важно за бебешката кожа е хигиената. Ежедневната грижа включва къпането, като родителите могат да пропуснат ден за къпане, но не бива да се пропуска почистването на лицето, дупето, гениталиите и гънките.

„Трябва да изберем подходящ продукт, съобразен с чувствителната бебешка кожа. Те трябва да са с по-малко съставки, тъй като това ще намали риска от поява на алергия, да са без алкохол, без парабени и консерванти, без оцветители“, уточни Мария Обретенова в разговора с водещата на „Форум бременност и детско здраве“ Румяна Тасева.

За грижите за сухата кожа на детето говори д-р Надежда Хаджиева, педиатър и дерматолог. Данните показват, че почти половината от бебета имат суха и чувствителна кожа.

„Особеностите на сухата детска кожа са сърбяща и люпеща се кожа, която се провокира от зимния сезон, честите къпания, топлата вода, неподходящи измивани продукти“, коментира д-р Хаджиева.

При много сухата кожа може да се развие атопичен дерматит, който се забелязва около 3 – 6 месец на детето. Той започва с зачервявания около брадичката и гънките, а сърбежът е най-силен нощем. В тези случаи трябва да се използват правилни продукти, а къпането на детето да бъде с не толкова топла вода.

За денталната грижа на децата говори д-р Зорина Петрова. По думите й грижата за зъбите на детето трябва да започне преди неговото раждане т.е., започва с денталната грижа за майката.

„Има значение как се храни бременната, защото минерализацията има отношение към кръвната плазма на майката“, обясни д-р Петрова.
След всяко хранене на бебето е важно да се почиства устната кухина, за да се отстранят остатъците от храната, които могат да увредят лигавицата.

Почистването на първите няколко зъби става с марля и физиологичен разтвор.

„Когато вече има повече зъби, може да се използва четка за зъби, но без паста, за да не я поглъщат децата“, заяви д-р Петрова.

Новото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg обърна внимание и на семейните отношения. Деница Банчевска, психолог, психотерапевт и клиничен супервизор коментира как родителите да разрешават конфликтите в семейството, така че водещ да бъде интересът на детето.

„Конфликтите са естествена част от взаимоотношенията между хората, те дори са необходими. Това е начин да договорим различията си с партньора, да изразим гледна точка. Липсата на конфликти също е проблем, защото говори, че има неизговорени неща“, коментира Деница Банчевска, уточнявайки, че е важен начинът, по който се реализира конфликтът.

Важно е децата да са свидетели на ползотворен конфликт, защото това ги учи на как да решават конфликтите си в бъдеще. Според психолога в различните етапи от развитието на детето, то трябва да бъде включвано в решаването на семейните неразбирателства. Например, ако родителите спорят в кое училище да учи детето, то трябва да се поиска и неговото мнение.

В случаите, в които конфликтите между родителите прераснат в раздяла, то майката и таткото трябва да обяснят на детето, че се разделят като двойка, но винаги ще бъдат негови родители.

По традиция „Форум бременност и детско здраве“ среща аудиторията с популярна личност, която представя в нова светлина – тази на родител. Този пък за мисията да отгледаш дете говори вокалистката на група „Мастило“ Виктория Терзийска – Величкова. Тя разкри, че е имала тежка втора бременност, тъй като бебето е затиснало артерия на крака, което е водело до сериозни притеснения.

„За разлика от първата бременност, която мина като песен, втората беше трудна. Но сега имам две прекрасни дъщери и всичко е в миналото“, сподели Вики.

Тя признава, че се стреми да не поставя много граници пред децата си и казва, че от тях се е научила на търпение и на това да „граби на момента“.

„Искам децата ми да са спокойни и добри хора“, споделя Вики.

За проекта си с детски песнички „Маргаритка“ изпълнителката казва, че идеята се е зародила, защото е искала да има качествено музикално съдържание за най-малките. Инициативата „Приказки без край“, зад която Вики отново застава, цели да разведри децата, настанени в болница, с помощта на любимите им приказни герои.

Новото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ достигна до над 7700 уникални потребители, посетили каналите на Investor Media Group, а в социалните мрежи live студиото достигна до над 9000 души.

Цялото онлайн издание на Форума може да гледате ТУК, както и на 3 ноември, от 9 часа, по Bulgaria ON AIR.

„Форум бременност и детско здраве“ се провежда с генералното партньорство на Lactoflor и Parusan, и с подкрепата на Sensibel Nachtkerzen и Select Asset Management.

Медийни партньори са Mamamia.bg, Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata, Az-deteto, Tialoto.bg, Новините родители, Bebok.eu, Дневникът на мама и татко, Жената днес, Grazia Online и София играе/Sofia plays.


Повече информация Виж всички