Помощ, родители! Как да се подготвя за летните дни навън с детето?

| от Стела Христова |


Най-сетне! Намираме се на прага на лятото. Дори може да се каже, че вече леко сме го прекрачили. Време е за плаж, време е за къмпинг, време е за планински преход, време е за лежерни пикници в парка със забавни приятели и с по биричка. О, почакайте! Това лято е различно от всички досега, защото в картинката присъства още един човек. Най-важният човек в живота ни досега. Нашето бебе, което тепърва започва да расте и опознава света.

Оттук нататък летните дни на открито ще са различни  – всъщност по-хубави дори и от преживените досега. Стига да сме подготвени за големи и малки изненади, така че нищо да не може да провали времето ни заедно – нито нашето, нито това на нашето малко детенце. Ако се подготвяте за пръв път за летен ден навън с бебето, сигурно се чудите откъде да започнете и дали няма да пропуснете нещо. Тук на помощ идват опитните родители. Следвайте тези базови идеи и доброто лятно настроение ще измести всички притеснения.

Имайте предвид променливото време

Твърде много песни и поезия използват като метафора летните дъждове и бури. И това не е никак случайно. Последните няколко юнски дни го доказват.

През лятото климатът може да се промени изневиделица. Освен винаги да поглеждате прогнозата предварително, имайте предвид и че трябва да сте подготвени както с шапка, която пази от жаркото слънце, така и с връхна дрешка за всеки случай, и с дъждобранче и/или непромокаемо покривало за количката. И дрешки за преобличане, задължително дрешки за преобличане! Ако се опасявате от градушка или гръмотевици, не се отказвайте от излизането. Просто бъдете в близост до закрито място, където бързичко можете да се скриете при нужда.

Пазете се от паразити

Вашето малко човече прави първите си стъпчици и, разбира се, най-много го влече да нагази в тревата? Това е прекрасно, не го спирайте. Само че имайте предвид, че освен на веселите игри и сладоледите, лятото – особено началото му – е и сезонът на кърлежите и комарите. Не забравяйте да подберете репелент, подходящ за деца, и да го нанесете преди излизане навън. Както и да го вземете със себе си в огромната чанта за разходки и почивки. Може да ви се струва досадно да мислите и за това, обаче е по-лесният и безопасен вариант, отколкото да тичате към спешното с кърлеж на коремчето на детенцето ви, или да го гледате да се бори с неприятния сърбеж от ухапвания от комар.

Бъдете готови за „големи изненади“

Знаете ли, че при излизане навън цели 43% от европейските родители се притесняват, че няма къде да сменят пелената на детето си, а 37% се опасяват от пропускането ѝ? Това преживяване наистина може да развали цялата разходка. Не се шегуваме… при 7% от родителите пропускането е стигало дори до косичката на детето. Е, имаме „лек“ и срещу това.

Революционният джоб за задържане и защита на Pampers® защитава от пропускане на пелената, което означава по-малко пропускане и повече време за игра и за двама ви. С какво е различна новата пелена? Освен джоба, който предотвратява неприятното за всички протичане, тя разполага още и с подбран страничен шев, който драстично улеснява бързата смяна. Абсорбиращата сърцевина поддържа деликатната детска кожа суха. Дизайнът на пелената позволява 360-градусово прилягане. И още нещо… вече няма да има нужда да се чудите дали и кога е време за смяна, защото индикаторът за урина при моделите Pampers Premium Pants и Pampers Night Pants върши тази работа вместо вас. Докато детето се научи да ходи на гърне и да известява навреме за нуждите си, Pampers може да се погрижи за комфортната и приятната за цялото семейство разходка.

pampers пелени

Но стига „логистика“ – да помислим и за игра!

Може би отивате на куклен театър на открита сцена в парка. Или пък сте подготвили чисто нови кофичка и лопатка за пясъчен замък на плажа. Може би сте подготвени да показвате интересни птици и пеперуди в клоните на дървета и храсти по пътеките сред природата. Или имате наум чудесни игри за най-малките, с които да веселите детето, докато сте навън. Обаче… Обаче! И най-занимателният ден не може да предотврати гигантския изблик на плач, който ви очаква, ако в един момент детето се присети, че любимата му играчка (прасчо, жирафчо, или патьо) си е останал вкъщи. Не го забравяйте, повярвайте ни за това!

За хубавата игра е нужно още нещо – приятели

Само едно преживяване може да е по-вълнуващо от това да опознаваш света. И то е да опознаваш света с приятелче. Излизането и почивката с детска компания всъщност са от полза не само за вашето бебче или подрастващо малко човече, но и за вас. Ще ви бъде безценно да можете да споделите и компанията на възрастен човек, с когото можете да поговорите не само за прасето Пепа или костенурката Франклин. И то такъв, който също е родител и споделя вашите интереси, нужди и предизвикателства. Забелязали сте как за приятелите ви, които все още нямат деца, някои от важните за вас теми остават неразбрани или скучни?

С другите родители можете да си помагате взаимно – и със съвет, и с услуга. Като например с дрешка за преобличане, детски репелент или резервна пелена от Pampers, която да предпази от пропускане, но точно в този ден някой от вас я е забравил в бездънната родителска чанта за навън.

Помислете предварително къде точно ще отидете

При разходките и почивките с бебе тишината и спокойствието са от решаващо значение. Не искате превъзбудени тийнейджърски викове или дъбстеп, ехтящ от колонка в близост до вас, докато се опитвате да осигурите следобеден сън на чист въздух за детето си и някой свободен час за самите себе си.

Освен за спокойната и неангажираща обстановка, помислете и как локацията да ви улесни максимално откъм логистични въпроси. Спрете се на място за настаняване, което е в непосредствена близост до парка, плажа или горските пътеки, които искате да посещавате, така че да не губите излишно време. А и да можете бързичко да се приберете при нужда от почивка, хранене или смяна на пелена, макар че последното ще ви се налага по-рядко благодарение на Pampers. Проучете и въпроса с кухнята – за предпочитане е вашият хотел или къща за гости да предлага възможност за хапване три пъти дневно, така че да не ви се налага да се затруднявате с търсене на заведения в моментите, когато и вие, и детето се нуждаете от почивка.

Потърсете занимания, насочени към най-малките

Ваканционните локации, които предлагат аниматор, специализиран в работата със съвсем малки деца, са чудесен вариант за вас. Едновременно ще забавлявате детенцето си и ще имате известно свободно време за себе си. При липса на такава възможност, обмислете друг вариант – дали да не поканите със себе си баба и дядо, или леля и чичо, които от време на време да ви отменят в родителските задължения и да изненадат бебока ви с някоя нова и непозната идея за игра.

За радост, градската среда също предлага различни избори и опции за летните дни. В последните години все по-разпространени стават постановките, детското шоу и дори концертите, адаптирани към съвсем малки деца. Среща се дори и класическа музика във формат, подходящ за бебета. През летните дни, когато до съвсем близкото минало културният живот излизаше във ваканция, вече се предлагат още по-добри вариант – изнесена лятна сцена в близкия парк. Лятото е и сезонът на детските фестивали на открито. Следете социалните мрежи и обменяйте опит и идеи с другите родители на малчугани в обкръжението си. И не забравяйте, че изборът на сигурна и непропусклива пелена ще ви позволи да се насладите спокойно на избраната шоу програма.

Вижте още:

С дете на море или как да оцелеем през „почивката“