Помощ, комари! Как да ги избегнем…

| от Стела Христова |


Това лято се поинтересувах как да се предпазим от комари твърде късно. Докато пиша този текст, ръцете и лицето ми са покрити със сърбящи ухапвания. В спалнята ми вече е включена електрическа машинка за отблъскване на комари. Аз съм се напръскала със спрей. Взела съм си и балсам против непоносимия сърбеж. И все пак съм закъсняла. Стената ми прилича на бойно поле във войната между човека и комара. Трябваше да помисля по-навреме. Понеже има начини човек да избегне неприятния сблъсък. Или поне да го сведе до минимум.

Вижте още: Защо комарите хапят едни хора и пропускат други

Има твърдения, че определени кръвни групи привличат комарите повече от други. Липсва абсолютно сигурно потвърждение, че е така. Аз пък съм си втълпявала, че определени храни или напитки, които консумирам, ще отблъснат кръвожадните животинки. Практиката не доказа това да работи. Ето какво работи обаче.

Използвайте репеленти

Редовно нанасяйте на вашата кожа или облекло, специално предназначен за отблъскване на комари и други насекоми. Опитайте се да изберете продукти, които съдържат диетил толуамид (DEET) или пикаридин, тъй като те са известни със своето отблъскващо действие.

Обезопасете врати и прозорци срещу комари

Комарите могат да проникнат вътре във вашето жилище през отворени врати или прозорци. Нереалистично е обаче да си обещаваме да ги държим затворени през лятото, а и не е добра идея. Поставете мрежи на прозорците и вратите, за да предотвратите влизането на насекоми. Уверете се, че прозорците, на които липсва мрежа, са плътно затворени. Особено вечерно време.

Вижте още: По-хуманно почистване на паяжините у дома – всъщност защо не?

Вечер и нощем трябва да сме особено бдителни

Комарите са по-активни през тъмната част от денонощието. По възможност, носете дълъг ръкав и дълъг панталон в тези часове. Би било добре и да не сте навън, но кого заблуждаваме – лятно време това са най-приятните моменти човек да е на открито с приятели.

Не оставяйте вода да се застоява наоколо

Комарите се размножават във вода. Редовно проверявайте двора, балкона и прозорците си за съдове, които съдържат вода, като например купи, вази гумени тръби или паднали листа. Изхвърляйте или празнете такива съдове, за да намалите наличието на места, където комарите могат да се размножават.

Ако ситуацията все пак стане екстремна, изпробвайте мрежи около леглото си

Ако живеете в област, където комарите са изключително разпространени или жилището ви вече е пълно с тях, обмислете възможността да използвате мрежи за комарници около леглото ви. Това ще ви предпази от ухапвания, докато спите, тоест от риска да се събудите с некомфортно усещане за сърбеж къде ли не по тялото.

Носете светли дрехи – те са по-трудно видими за комари

Комарите са привлечени от тъмни, наситени и ярки цветове. Опитайте се да носите светли и по-неутрални дрехи, които може да помогнат да ви запазят по-невидими за дразнещите насекоми.

Това са само някои от начините, по които можете да се предпазите от комари. Спазването на тези съвети трябва да ви помогне поне да намалите риска от ухапвания и дразнения от комари. И да не се стига до необходимост да ги убивате.

Вижте още: 

Колко е вероятно да хванем кърлеж в София и какво да правим, ако се случи


Повече информация Виж всички