Нора Шопова – момичето извън рамките

| от Георги Борисов |


Познаваме Нора Шопова от малкия екран, където от над година и половина ни представя прогнозата за времето по Nova.

Свикнали сме и да ни гледа от кориците на някои от най-големите списания не само в България, но и по света – румънския Elle, немската Grazia, Harper’s Bazaar.

Единствената българка, която два пъти се е появявала на корицата на списание Vogue. Виждали сме нейни фотосесии още сред страниците на големи списания като Flair Magazine и Cosmopolitan.

В началото на всичко стои правото – специалността, която завършва в УНСС. Тя е първи курс, когато е открита от модна агенция и оттогава е обиколила световните модни столици – Ню Йорк, Париж, Лондон, Токио.

Разговаряме с нея, за да разберем как всички тези неща се съчетават във времето – личното й и онова, което един ден ни кара да вземем чадър, а на следващия ден – да си сложим лятна рокля.

Като за начало, ако трябва да избере кое я дефинира най-добре – правото, модната сцена или телевизионния екран, то ще избере четвърто – да остане извън рамките.

Казва, че е изградила за себе си професионален свят, в който се чувства комфортно 24/7.

Твърди, че графикът й е като на всеки друг работещ човек. Е, почти като на всеки. „Вкъщи все липсваш – или на закуска или за вечеря, но при любяща и разбираща половинка успяваш да оцениш дори всеки обикновен момент“, разказва Нора.

Работата й в телевизията е свързана с промени в ритъма на живот и ако в началото е било трудно, то вече има изграден навик и стоманен график.

„Лягам в 22 ч., подготвям закуска, чай и ставам с първата аларма. Пия кафе, правя си тоалета и 30 минути след събуждане вече пътувам към работа. А там ме чакат шепа развеселени хора, които действат по-добре от кофеин!“, разказва Нора. Това със сигурност й помага да съчетава ангажиментите си, дори и в по-натоварените дни. Ако мислите, че представянето на прогнозата за времето е нещо просто, то Нора ще ви разубеди.

„Когато се случва нещо нетипично, ние имаме повече работа от обикновено – живи включвания на открито, както и репортажи в емисиите новини“. Интензивното за нея обаче е интересно.

1170x1753

Започвайки работа в телевизията, в началото е имала редица комични ситуации и често е правела лапсуси. „Ставаха дребни, но забавни гафове. Истината е, че забавно е във всеки момент извън ефир. Когато с колегите се смеем и си разказваме случки от живота“, разказва Нора.

Когато представя времето, Нора Шопова винаги изглежда перфектно.

Обикновено се доверява на стилистите, като рядко предявява претенции. Свикнали сме да си представяме, че в телевизията гримът е тежък, но при Нора Шопова е едва забележим – „нося само лек фон дьо тен на водна основа“. За разлика от работата пред камерата, тази на модната сцена е свързана с много повече грим, което обаче не я притеснява – тя полага безупречна грижа за кожата на лицето си, като го почиства и хидратира, а два пъти седмично използва и маска.

Дори и когато пътува, в чантата си има под ръка почистващ продукт, хидратиращ крем и серум. За косата си полага точно толкова грижа, колкото и за кожата – ползва не само шампоан, но и подхранваща маска, като от време навреме си прави и домашна за растеж и здравина. „След многократни експерименти разбрах, че за да расте косата ми здрава трябва да я третирам възможно най-малко“, казва Нора Шопова.

Вярва, че ние сме това, което ядем, затова се старае да живее балансирано.

Казва, че когато човек е красив отвътре, привлича хората и с външността си. „От друга страна смятам, че има хора с по-богати природни дадености, но те не са вечни – кожата съзрява и се нуждае от допълнителна грижа. Аз лично се старая да живея балансирано и здравословно, за да се чувствам добре както отвън, така и отвътре“, казва тя.

Поддържането на този баланс й помага да остава в синхрон със себе си и физически, и емоционално. Избягва например пакетирана храна, залага на движение и йога. Отскоро се е сдобила и с машина за фреш, така че ежедневно консумира големи количества сок. Извън това си хапва плодове, зеленчуци и готвена храна.

Освен с ежедневните здравословни навици на хранене, Нора постига синхрон и чрез детокс, който за нея е „рестарт за организма“. Тя смята, че всеки човек трябва да го прави поне два пъти годишно, за да поеме тялото ни „въздух“ и да се изчисти от натрупаните токсини.

Въпреки че не сме англичани, все пак си говорим и за времето.

Ако трябва да обвърже настроението си с метеорологията, то казва, че е точно както при прогнозата – няма нищо константно. „След всяка буря изгрява слънцето, а дори при слънчево и топло лято – все някога настъпва есента. Животът е радост и тъга“, споделя Нора.

Когато не ни съобщава каква ще е температурата днес, тя обича да е сред природата. Казва, че там най-пълноценно успява да постигне спокойствие, особено в добра компания.

1170x1755

Фотограф: Мирослава Дерменджиева®

Грим: Росина Георгиева

Материалът е реализиран със съдействието на PHYTO