Мечето TEDI учи децата на безопасно пресичане с игра, вече и интерактивно

| от MamaMia |


С мама и татко на пътя децата рядко се сещат да се оглеждат сами за преминаващи автомобили. Разчитат на възрастния и хукват на сляпо, колкото и да си им повтарял първо да погледнат има ли движение. Трудно е да им създадеш нужния навик съвсем сам.

Много неща децата учат по-лесно под формата на игра и в група, водена от авторитет – обикновено учителят. А ако се намеси и човек в униформа – например на инспектор от Пътна полиция, ефектът е почти магически.

Това е добре известно и на Министерството на образованието, и на Министерството на вътрешните работи, и на компанията „Тимбарк България“, които за трета поредна година стартираха съвместната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI“.

Тя представя на децата от първи до трети клас основните правила за пътна безопасност със забавен и интерактивен урок.

В него с помощта на специално разработени клипове се показват трите основни ситуации и правилата за тях, важни за най-малките – като пешеходци, като пътници в автомобил и като участници в движението – с велосипед или тротинетка.

Герои на клиповете са деца, неправилното поведение се показва ясно, а правилното се награждава – още един магически похват при приемането на нови знания. Не е пропуснато и още нещо, което малките обожават – тест след урока, в който да блеснат с правилните отговори от току-що наученото и така да затвърдят  знанието.

Урокът по безопасност на движението всъщност е част от задължителната програма при всички ученици от първи до трети клас. За да го разиграят, учителите могат да използват площадките в дворовете на училищата. Друг вариант е да покажат правилата в клас с помощта на материали, които сами са създали.

Но могат да ползват и интерактивния урок „Пресичам безопасно с TEDI“.

„Кампанията ги улеснява, защото им предоставя съдържание, което е насочено така, че да е разбираемо и усвояемо от децата, освен това е одобрено от МОН и МВР, т.е. гарантирано е, че това е правилното нещо и е показано по правилния начин“, обяснява Мария Добрева, бранд мениджър в „Тимбарк България“ – компанията за сокове и нектари, която стои зад кампанията и нейното лице – мечето TEDI.

Освен това урокът е безплатен и целогодишно достъпен на платформата на кампанията  „Пресичам безопасно с Теди“, както и в Youtube.

Тази година кампанията стартира с открит урок в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София, където част от героите от клиповете – главен инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция“ и мечето TEDI, показаха на децата как да пресичат и как да карат колело безопасно.

За първи път обаче кампанията е хибридна – с открити уроци и обучение чрез мултимедийното съдържание в клас, и се провежда по този начин в още 5 училища във Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора.

В предните две години урокът е преподаван онлайн заради пандемията и именно рестрикциите принуждават „Тимбарк“ да превърнат дефекта в ефект.

Компанията е част от Maspex Group – един от най-големите производители на сокове, напитки и нектари в Централна и Източна Европа. Maspex са първите, които подемат такава инициатива. При тях обаче тя е била на място, в училищата, с открити уроци.

Когато българският клон се включва, времената са се променили, децата учат от вкъщи, и така се появява интерактивният урок. Оказва се, че заради достъпността си онлайн тази форма на обучение прави кампанията още по-ефективна и полезна за деца, родители и учители.

Затова и до момента всяка година над 10 000 ученици се включват в кампанията. Това са само децата, чиито учители са заявили изрично желание да бъдат част от нея. Но тъй като урокът е онлайн, вероятно запозналите се с него са още много.

Тази година участие са заявили 53 училища от 22 населени места.

„Интересът от учителите и училищата е голям и всяка година те чакат кампанията, за да могат да преподадат урока за пътна безопасност по подходящ и полезен за децата начин“, казва Мария Добрева.

Родителите също са възхитени, когато откриват, че децата им изведнъж започват да се оглеждат като пресичат и държат да сложат каска, когато са на колелото си.

Но най-доволни са децата. Освен че учат, докато се забавляват, накрая всичко свършва по любимия им начин –  с награда. Грамота, интерактивна игра за пътна безопасност, светлоотразителен ключодържател и сок TEDI – без добавени захар, консерванти и оцветители – за радост и на мама.

Вижте още: 

Децата могат да пресичат безопасно улица чак когато навършат 14 години