Мъжкият ужас от Менделсон

| от Кака Мара |


Петте най-основни (и неоснователни) предбрачни страха на момчетата

“Не липсата на любов, а липсата на приятелство прави един брак нещастен.” Опирам се на тази мисъл на Фридрих Ницше, за да ви докажа, че най-големите страхове на мъжете относно сключването на брачен съюз всъщност са основателни само при едно условия – ако смятат да свържат живота си с неподходяща жена.

За последствията от неуспешния брак обаче не е виновна брачната институция като такава – виновен си е този, който доброволно е встъпил в нея, без да си даде реална сметка с кого го прави. Което, впрочем, с пълна сила важи и за жените. Разликата е единствено в това, че ние сме много по-склонни да си “нафантазираме” някого такъв, какъвто на нас ни харесва. А после, когато реалността стъпи с двата си крака в семейния живот, да страдаме, че измисленият образ все повече се различава от реалния такъв.

Струва ми се, че мъжете, колкото и заслепени да са от една жена, на финалната права преди размяната на халките съумяват по-добре да се дистанцират от розовите чувства и да визуализират бъдещата семейна единица.

И въпреки това, както всички ние, минавалите по повече от един път по пътеката към заветното ДА, знаем, винаги може да има непредвидена грешка в системата. И тя най-често е следствие от загубата на приятелството във връзката. Просто защото спреш ли да споделяш, да се доверяваш и да прощаваш като на приятел, краят на “… и заживяли щастливо” скоро се оказва под носа ти. Без никакво значение какъв ти е полът.

Факт е обаче, че мъжете изпитват по-голям страх от брака. И това се дължи много повече на някакви витаещи в обществото “мъдри мисли” за тегавия брачен съюз, в който някакви женища са стъпили на вратовете на добрите мъже и не им дават да гъкнат, отколкото на реално съществуващи причини. И за да съм по-конкретна, нека ви представя петте най-често споделяни от мъжете страхове по отношение на брачния договор и съпровождащите го след това години “съвместен живот”.

Бракът е финансова отговорност, която не мога да поема

В сравнително патриархалното общество, в което живеем, момченцата все още се възпитават да бъдат “глави на семейства”. Това означава, че от тях се очаква да са отговорни за финансовото състояние на двойката и да се грижат за материалното й благополучие. Модерният свят обаче приема брака като съюз на двама равноправни и равностойни партньори, които движат тези неща в тандем.

Това предполага равномерно разпределяне на семейните задължения, отричане от модела “мъжка/женска работа” и гарантиране на взаимна свобода за кариерно развитие. Парадоксално е, че много мъже у нас търсят независими съпруги именно поради факта, че не желаят да бъдат единствено отговорни за обезпечаването на семейството, но впоследствие равноправието на съпругата им започва да ги плаши и дори да ги дразни. В този смисъл задължение на мъжа е да прецени от коя страна на барикадата иска да е и ако смята да създава равноправен семеен съюз, да бъде така силен и умен да удържа мачовското си его. Повярвайте ми, браковете, в които има установено равноправие, винаги са по-дълготрайни, по-спокойни и по-щастливи.

Как в следващите петдесет години ще спя само с една жена

Изобщо не споделям сексисткото вярване, че мъжете мислели само с долната си глава, но е истина, че този довод е един от най-основните при мъжкото изброяване на брачните негативи. И за да успокоя мъжете, нека им кажа, че абсолютно същото си го мислят и деветдесет и девет процента от жените – как така цял живот ще си лягат все с един и същи мъж…

Да погледнем на казуса така: първо, големи хора сме. Това означава, че определено трябва да имаме предвид и качеството на секса, който правим с партньора, за когото евентуално ще се бракосъчетаваме. И ако то винаги е било компромисно, просто да си приберем халките за едни други хора в едно друго време.

Второ, добрият секс е онова нещо, което може да тушира напрежението в семейството, стига да гарантира истинска партньорска свобода. За това ви трябва любопитство към другия, взаимно желание за доставяне на удоволствие и добро въображение. Трето, сексът в брака си остава напълно безплатно удоволствия, единствената валута за което е взаимното привличане. Разбира се, в дългите години на брака все някога може да се случи и някой друг да те привлече сексуално. Тогава единственият съвет, който мога да дам е това да се случи дискретно. Пък ако нещата се задълбочат, така или иначе отново ще е нужен разговор.

Нямам пари да правя сватба

Може и да ви се струва странно, но точно това е един от най-честите мъжки “проекто-брачни” страхове. Факт е, че сватбеното тържество може да бъде и съвсем дискретно, но пък нали част от брачната биография е хубавият купон по повод раждането й. Проблемът с парите за сватбата набъбва особено бързо, когато булката трябва да има не знам си каква рокля, ресторантът трябва да е специален и да побере поне двеста души, алкохолът да е с най-добро качество, а за сватбения клип и фотосесия да се погрижат професионалисти.

Само че, когато трябват пари, се намира и добър начин да се сдобием с тях. В момента например „Пещерска“ ракия има специална кампания, която се казва Just Say Yes и е перфектният начин да си организираш незабравима сватба с малко финансова помощ. На сайта вече има доста обяснения на готини млади двойки защо тяхната любов заслужава и подходящия купон с пълни чаши, разбира се.

Но крайният срок е до 5 август тази година. Така че – действай докато още има време и сподели всичко, което ти се върти в главата като сватбен купон, колкото и невероятно да ти се струва. Ако спечелиш, получаваш 5000 лева, с които да спретнеш тържеството до края на годината. Към тях безплатно имаш още ракия за цялата сватбарска тумба, както и професионални фотограф и оператор (също безплатно!), които да съхранят на снимки и филм най-хубавите моменти от празника. Т.е. за вас двамата остава единствено да се забавлявате. А прехвърляйки разказите на кандидатите може само да се обобщи, че има любов, много любов.

Като женен мъж няма да мога да излизам с момчетата

Тук имам да кажа само едно нещо: за да може съпругът да излиза с момчетата, е важно и съпругата да излиза с момичетата! В този смисъл и за двете страни е полезно да си дават нужното време за личните приятелства и моментите на различни от семейните удоволствия. Това е повече от здравословнво за връзката, стига, разбира се, животът с “момчетата/момичетата” да не е преобладаващият. Нали все пак се женим, за да правим неща заедно и предимно с избраната половинка.

Семейният живот е скучен и ще ме превърне в чичко

Такааа. Да се разберем нещо – никой никого не може да превърне в каквото и да е, ако той/тя не го иска. Ключът към добрия брак не е в усядането, а в постоянното усилие да правиш щастлив някого, когото си избрал измежду всички останали. И по този път най-вече постоянно да развиваш себе си като личност, интелект и физика.

Така хем няма да си омръзнете, хем ще имате стимул винаги да сте на ниво – за себе си и за най-близкия си човек. Затова, мили мои момчета, не съпругата или бракът ви правят чичко – само вие лично можете да се докарате до това състояние. Или, както казахме аз и Ницше в началото на този текст, просто не губете приятелството! То ще ви държи далеч от всички онези досадни представи, които все още имате за брака. И определено ще ви излекува предбрачните страхове.