L’ORÉAL и UNESCO ще наградят 20 забележителни жени учени от цял свят

| от MamaMia |


9-ите годишни награди „За жените в науката“ на L’Oréal-UNESCO ще бъдат връчени на 23 март.

На тазгодишната церемония ще бъдат почетени пет изключителни жени учени и техните революционни открития в сферата на физическите науки. 15 обещаващи млади изследователки също ще бъдат наградени със стипендиите International Rising Talents. Вървейки по стъпките на Мария Кюри, родена преди 150 години, всяка от тези жени учени допринася по свой начин за промяната на света към по-добро. Датата на церемонията по награждаването бе обявена от фондация L’Oréal по повод Международния ден на жената.

Тази година българската математичка д-р Мария Соскова бе българската номинация за международните стипендии International Rising Talents. Д-р Соскова е носител на Националната стипендия „За жените в науката“ за 2015 г. Тя я използва, за да проведе важни изследвания в сферата на Теорията на изчислимостта и към момента е преподавател в Уисконсинския университет в Мадисън, САЩ.

Тазгодишното издание на наградите на L’Oréal-UNESCO „За жените в науката“ ще отличи постиженията, креативността и интелигентността на пет забележителни жени учени.

Всяка от петте лауреатки ще получи награда от 100 000 евро на 23 март в La Maison de la Mutualité в Париж за своя научен принос в областта на квантовата физика, физическите науки и астрофизиката.

Тъй като насърчаването на жените в науката изисква повишаване на обществената осведоменост, фондация L’Oréal и UNESCO организират седмица на обучения по публична реч, както и международна комуникационна кампания, която ще стартира на 15 март 2017 г. на летищата в Париж и Дубай. Пътниците ще могат да разгледат уникалните изложби на петте лауреатки. Кампанията се провежда в партньорство с JCDecaux и Aéroports de Paris.

За първи път тази година церемонията по награждаването ще бъде предавана на живо в социалните мрежи. Отделно ексклузивен документален филм – „Жените изследователи на бъдещето“ – ще се излъчва всяка неделна вечер по France 24 от 26 март 2017 г.