Как да се справим с разширените вени след края на бременността?

| от MamaMia |


Периодът след раждането е едновременно вълнуващ и труден. От една страна са емоциите, свързани с появата на бебето, а от друга – новостите, с които всяка майка трябва да свикне – режим, отглеждане, влизане във форма и връщане към предишното тегло.

Промяната в хормоните, които настъпват в организма по време на бременност, се приемат като възможна причина за развитие на разширени вени.

През първата половина на бременността има повече прогестерон, който е неблагоприятен за вените и способства за тяхното разширяване и уголемяване. Освен това тялото на бъдещата майка се нуждае от повишено кръвоснабдяване, за да поддържа новия живот. Увеличеният обем на кръвта обаче води до повишено налягане във вените и е предпоставка за развитие на разширени вени.

През втората половина на бременността пък матката нараства, оказва натиск върху вените в таза и се получава застой във венозната система на долните крайници. Вените в краката вече работят срещу гравитацията и с увеличаването на обема на кръвта, допълнителната тежест може също да повлияе.

Имайте предвид, че с всяка следваща бременност рискът от поява на нови и задълбочаващи се проблеми с вените се увеличава. Затова е важно, когато бебчето се роди, да отделите време и за себе си. Здравето на краката, които по време на бременността са били натоварени повече заради натрупаните килограми и увеличената матка, е от изключително значение. Време е да се погрижите и за тях!

Кои са ранните симптоми на разширени вени?

Най-честите признаци, които сочат за проблем с вените, са болка, подуване, изтръпване в краката, умора, усещане за напрежение и парене.

Как да се предпазим?

Избягвайте да стоите дълго време в изправена или седнала позиция. Дългото ходене също не е препоръчително.

Носете удобни обувки, забравете за високи токове или равни подметки. Най-подходящата височина на тока е 3-5 см.

Избягвайте да носите стегнати и впити дрехи. Те пречат на циркулацията на кръвта.

Горещите вани също не са никак препоръчителни. Можете да обливате краката с хладка вода, особено ако вечер ги усещате уморени и тежки.

Когато сте у дома, повдигайте краката нависоко, така ще облекчите болката и ще помогнете за по-добрата циркулация на кръвта.

Важно е да се храните балансирано и здравословно. Включете в менюто си богати на фибри и антиоксиданти храни – пресни зеленчуци и плодове, чиа, ленено семе.

Избягвайте престоя на директна слънчева светлина. Ако сте на плажа, прекарвайте възможно най-много време на сянка под чадъра.

Ако сте на брега на морето, можете да прекарвате повече време във водата. Плуването в морето е полезно за вените. Хладката вода тонизира венозните съдове.

Ако все пак обаче умората, подуването и тежестта в краката продължават да ви измъчват, се консултирайте с лекар.

Симптомите могат да се усилят в най-топлите летни дни. Опитайте да облекчите болката в крайниците с енергизиращия крем с екстракт от корсикански лимон (цедра) – прародител на лимона и лайма, който се слави със своите тонизиращи, антиоксидантни и ревитализиращи свойства. Този древен плод се използва от дълги години в медицината и козметиката заради множеството полезни вещества, които съдържа. Цедрата бързо облекчава усещането за умора в краката, овлажнява и подхранва кожата, а ментолът, който се съдържа в Цедралекс, има охлаждащо действие.

1024x576 BANNER CEDRALEX WEBCAFE (1)

За повече информация вижте venite.bg и facebook.com/venite.bg