Как да създадем безопасна онлайн среда за нашето дете?

| от MamaMia |


Децата познават интернет пространството като място, в което могат да изразяват своето мнение, да се забавляват, да търсят информация за своите домашни, да рисуват, да играят и още куп други ползотворни действия. Но дали знаят за всички онези опасности, на които те могат да попаднат? Това са зловредни софтуери, вируси, фишинги и червеи, които могат да разбият на пух и прах тяхното онлайн социално преживяване.

А сега си представете разиграването на следната случка. В един слънчев следобед, вашето дете се прибира след училище пълно със сълзи в очите. С притеснено лице и треперещи ръце, то споделя пред вас, че нещо се случва с любимото му смарт устройство. От разстроените и почти неразбиращи се изречения, които изрича, разбирате че то няма достъп до своите лични акаунти, постоянно получава заплашителни съобщения и контролът върху цялото управление на смарт джаджата му се оказва неуспешен.

Докато се опитвате да го успокоите и взимате в ръце тяхното устройство, виждате че анонимни потребители изпращат съобщения като искат да получат възнаграждение, за да не публикуват лична информация за вашето дете.

Вероятно ви изглежда като сценарий на добър трилър филм, който, докато ги гледате, си мислете, че това на вас няма как да ви се случи – но ето, че се случва и това е реалност.

С цел да намерите бързо решение на тази неприятна ситуация, започвате да разпитвате вашето дете какви последни действия е извършвало то със своето смарт устройство. След кратък и изпълнен с тревога разговор разбирате, че то се е опитвало да си свали най-новата и яка игра, която било изключително популярна сред неговите връстници. В опита си да се сдобие с тази игра, то отворило непознат сайт, който го упътил как да свали бързо и лесно апликацията на устройството си.

Сега картинката започва да се изяснява. Устройството на вашето дете е заразено със зловреден софтуер, управляван от анонимни потребители. Разбираемо е цялото това тяхно притеснение, все пак информацията която се намира на него е достатъчно лична, за да ги разстрои допълнително – снимки от семейни празници, клипчета на любимите им места за посещение, телефонни контакти на техните приятели и т.н.

Последващите стъпки за действие от тук нататък могат да са няколко – да уведомите органите на реда за случката, която е преживяло вашето дете и да предприемете важни действия, които да ограничат разиграването на тази тревожна ситуация отново. Вече с развитието на технологиите, такива зловредни софтуери могат да бъдат възпрепятствани, благодарение на онлайн защитните услуги, които се предлагат от телекомуникационните оператори.

Именно такава е и услугата „Родителски контрол“, предлагана от Теленор България, която предлага борба срещу онлайн опасностите.

С нея като родители можем да създадем график за достъп до интернет и онлайн средите, в които нашето дете може да присъства, както и да създадем важен контрол върху това какви файлове сваля то на своето устройство. Именно по този начин можем да филтрираме и информацията, която се намира на любимото му смарт устройство. Допълнителни предимства можем да открием и при възможността да локализираме местоположението на детето ни, дори когато то не използва своя смартфон.

Освен с „Родителски контрол“, Теленор предлага спокойствие за всички нас и с услугата „Онлайн защита“, която играе ролята на антивирусна програма за всички смарт устройства. Чрез нея се предлага защита срещу зловредни софтуери, троянски коне, различни по вид вируси, фишинги, червеи и други.

Важно е ние като родители да познаваме добре дигиталния свят на децата си. Да знаем кои са приложенията, които използват, и да прилагаме контрол там, където е възможно. Да водим ясна комуникация с тях за всички онлайн опасности, на които те могат да се натъкнат.

Също така трябва да ги научим да разговарят с нас за всичко, което ги притеснява в техния социално-дигитален свят. Да споделят повече за това с кои хора си комуникират, да знаят за отговорността на своите онлайн акаунти, както и да не посещават непознати и незащитени сайтове. Защото е важно да знаеш, преди да скролваш, за по-защитено и приятно онлайн присъствие.

Вижте още:

Колко са вредни социалните медии за тийнейджърите