Как да изберем детска кухня

| от MamaMia |


Когато детето започне да се заглежда в това, което правите в кухнята, време е да му осигурите собствена детска кухня, с която да играе на воля. С нея то ще може да Ви подражава, да „готви“ и да експериментира, без да се тревожите за неговата безопасност. При избора на подходяща детска кухня обаче е добре да се съобразите с някои особености, за да му гарантирате наистина качествено забавление и удобство. Ето за какво трябва да помислите.

Пространството

Детската кухня не е играчка, която можете да приберете в шкафа, така че е добре предварително да предвидите пространството, където ще я поставите. Най-подходящо е да я разположите в самата кухня, за да може детето Ви да е наблизо, докато готвите. Така Вашата дейност ще го увлича в игра и то ще може да Ви „помага“ в готвенето. Моделите, които се предлагат на пазара, са наистина разнообразни, така че няма да е трудно да намерите подходяща детска кухня дори и за малко кътче у дома.

Височината

По отношение на височината също има различни варианти, но тук няма как да сбъркате, защото не е проблем кухненският комплект да е малко по-нисък, дори и за по-големите деца. Ако все пак търсите перфектния размер, нека височината на детската кухня да е под кръста на детето.

Материалите

Що се отнася до материалите, има два основни варианта – пластмаса и дърво. Пластмасовите играчки вероятно ще са на по-ниска цена, но дървените са с по-високо качество и в повечето случаи могат да се ползват от няколко поколения. Освен това изглеждат много по-реалистично и ще оставят детето с впечатлението, че неговата кухня не е просто играчка, а е съвсем истинска – нещо, което ще направи играта още по-приятна.

Цветовете

При цветовете и дизайна изборът е въпрос на лично предпочитание. Можете да намерите всичко – от яркорозов комплект на цветя и принцеси до детска кухня в кремави, нежни нюанси. Тъй като кухнята ще се превърне в част от интериора Ви задълго, добра идея е да изберете цветове, които пасват на стаята като цяло.

Аксесоарите

Проверете с колко аксесоара разполага детската кухня, която сте избрали. Някои модели имат само котлони, а други се предлагат и с фурна и шкафове. Обикновено ще намерите тиган, тенджера, чинии и чаши, прибори за готвене и сервиране, но броят и видът им може да варират в наистина широк диапазон. Все пак имайте предвид, че винаги можете да добавите аксесоари за готвене и сервиране, дори детски миксери и други домакински уреди, но не и фурна, мивка и шкафове, така че е по-добре те да присъстват в първоначалния комплект.

Интересите

Говорим за тях накрая, но всъщност те са най-важното нещо при избора на детска кухня. Става дума за интересите на детето Ви. Наблюдавайте какво харесва то и към какво посяга, когато готвите. Дали изпитва удоволствие да върти копчетата на фурната, или обича да пуска миксера? Дали обича да сервира „храна“ на куклите си, или предпочита процеса на приготвянето ѝ? Опитайте се да осигурите на детето всички функции, от които се интересува, за да направите играта наистина интересна за него. Насочете се към любимите му цвят и тема, за да направите удоволствието още по-голямо.

Вижте още: 

Играчките – злото духче на детската стая


Повече информация Виж всички