Идеи и рецепти за съвършената Великденска трапеза

| от MamaMia |


Великден е от най-светлите празници и повод да се съберем с най-близките си, за да го споделим. Приготвянето на празничната трапеза е личен ритуал за всяко семейство. От боядисването на яйцата, през семейното пазаруване, до аромата на печено агнешко и дъхав козунак.

В стремежа си всичко да е съвършено, понякога, сядайки на трапезата, сме толкова уморени, че не успяваме да се насладим на момента. Затова подбрахме няколко свежи предложения, които включват автентични български продукти, но комбинирани по нов начин. И най-важното – могат да ни спестят време за повече пълноценни моменти с най-близките.

Но преди да преминем към рецептите, ще споделим и съвет от кухнята, който ни дадоха шеф Манчев и шеф Шишков. На първо място да заложим на качествени продукти. Според тях не е необходимо всеки да е шеф-готвач, за да се справи отлично. Важното е да избере правилните и качествени продукти и добра компания, с която да сподели трапезата.

А ние ще добавим и още един – пазарувайте навреме, не изчаквайте последния момент и задължително с ясен списък какво точно ви е необходимо. И за да не обикаляте на 100 места, в Lidl може да откриете всички необходими продукти за Великденската трапеза от доказани български производители. От салатите, през свежите зелени подправки, до яйцата, агнешкото и козунака.

Пролетна свежа салата

Великденската салата е класика. Продуктите са ясни – зелена салата, домат, краставица, пресен лук или чесън, варени яйца. Но ако добавите кубчета козе сирене и крутони със сигурност няма да нарушите традицията, а само рутината. Времето за приготвяне обикновено отнема между 5 и 20 минути. Зависи колко от домашните ще се включат в подготовката на продуктите и какво количество сте решили да приготвите. И не забравяйте – добавете дресинга в последния момент, за да запазите свежестта на зеленчуците.

Ордьовър с гюбек и сухи колбаси

Ефектно и изключително приятно предложение е да сервирате плато с панагюрска луканка от прясно говеждо и свинско месо, дряновска сушеница комбинирани с печени бадеми и старопланински гюбек с трюфели. Съчетават се отлично с червеното вино на „Родна стряха“ от Тракийската низина.

Ммм … агнешкото!

В търсене на родния вкус шеф Шишков и шеф Манчев споделят разнообразни рецепти, подходящи за всеки вкус и умения. Вие сами може да изберете най-подходящата за вас на https://gotvi.lidl.bg/ И не забравяйте да съобразите рецептата с избора на агнешко, който сте направили. Котлет, задно или предно бутче – пълният асортимент прясно агнешко в Lidl е само от български региони и с гарантирано качество от световния лидер в контрола на хранителни продукти SGS.

Козунак сладък като шоколад

Ако готвенето ви е дошло в повече, то с козунака проявете малко хитрост. Изберете готов по свой вкус и го залейте с шоколадов кувертюр. За украсата се доверете на своя усет и на богатия асортимент шоколадови яйца и фигурки на Favorina – за радост на децата.