Грижа, любов, игра за всяко дете

| от Спонсорирано съдържание |


От какво имат нужда децата – при толкова много достъпна информация по въпроса е все по-трудно да се ориентираме дали правим най-доброто за тях. А всъщност това, от което те имат най-голяма нужда, е вниманието и обичта ни.

Миналият месец УНИЦЕФ в България започна кампания за ранно детско развитие под мотото „Грижа, любов, игра за всяко дете“, която помага с полезни насоки как да поставим най-доброто начало в живота на своето дете. В допълнение кампанията цели да набере средства за програмата на УНИЦЕФ в подкрепа на семействата с малки деца в страната.

На сайта roditel.unicef.bg ще откриете полезна информация за основните етапи от израстването на детето през първите години, и практически съвети как да му помогнете да разгърне потенциала си.

Unicef_04

Ето някои от тях, в съответствие с етапите на развитието на детето:

• Бебе на възраст от една седмица до шест месеца – намерете начин бебето да вижда, чува, усеща, да се движи свободно и да ви докосва. Усмихвайте се, пейте, смейте се и говорете с него.

• Бебе на възраст от шест до дванайсет месеца – давайте му безопасни вещи от домакинството, които да държи – така бебето учи за света около него. Назовавайте го по име и вижте как реагира, назовавайте имената на предмети и хора, като едновременно с това ги посочвате с ръка. Започнете да четете или разглеждате заедно книжки.

• Дете на възраст от дванайсет месеца до две години – давайте му предмети, които да слага един върху друг. Задавайте му прости въпроси и му отговаряйте, посочвайте му картинките в книжките и му разказвайте за тях.

• Дете на две години и повече – помагайте му да брои, да назовава и сравнява предмети. Насърчавайте го да говори и отговаряйте на въпросите му. Учете го на истории, песни и игри, четете книжки заедно с детето.

Научно доказано е, че човешкият мозък се развива най-интензивно в първите 1000 дни от живота и преживяванията в ранните години определят бъдещето на детето. В този динамичен период то се нуждае от качествена здравна грижа, любов, закрила и внимание, пълноценно хранене, емоционално и интелектуално стимулиране – всичко това полага основата за неговото развитие, умения за учене и успех през целия живот.

Като част от своята дългосрочна програма за подкрепа на семействата с малки деца, от 2013 г. УНИЦЕФ и партньори реализират пилотен проект за патронажна грижа в областите Шумен и Сливен. Обучени медицински сестри и акушерки вече са подкрепили над 11 000 семейства с практически съвети за отглеждането на децата в първите 3 години.

Ето какво разказва Дияна от Нова Загора за подкрепата, която е получила от своята патронажна сестра:

„От 16-годишна знам, че искам да имам дете. На 36, след три опита ин витро, аз държах в ръцете си най-голямото богатство за мен – Кристиян. Аз съм самотен родител и знаех, че няма да ми бъде лесно, но, че ще дам всичко от себе си, за да има синът ми прекрасно детство. В началото разчитах единствено на помощта на майка ми. После се появи Пенка. Преди да влезе в живота ми, тя беше само име в тефтер, забравен в чекмеджето.

Бях си записала телефонния ѝ номер от плакат с надпис „Безплатни посещения по домовете от патронажна сестра“, докато бях още бременна. Сетих се за това, когато я срещнах за първи път на една от консултациите с бебето. Винаги съм вярвала, че нищо не е случайно. В продължение на година и половина тази жена направи толкова много за мен и детето. Успях да кърмя сина си десет месеца, въпреки че имах проблеми. Съветвах се с нея за всичко – къпане, масажиране, хранене, прохождане и общуване.

Тя беше около нас за първото зъбче, първата крачка, първата дума…Подкрепата й беше безценна за мен, защото Пенка беше специалист, но и приятелско рамо, от което се нуждаех. Даваше ми увереността, необходима на всяка жена, докато опознава майчинството. Благодарение на нея Кристиян израсна здраво и лъчезарно дете. Бях щастлива да видя вълнението й, когато споменах нейното име на кръщенето пред всички близки и роднини. Вярвам, че ако всяко семейство има до себе си патронажна сестра като Пенка в първите най-важни години от развитието на детето, ще има повече уверени родители и здрави бебета в България.“

Unicef_05

През 2019 г. Министерството на здравеопазването ще въведе патронажната грижа във всички 28 области на страната, като използва опита от пилотните Центрове за майчино и детско здраве. УНИЦЕФ ще подкрепи процеса чрез техническа и експертна помощ и обучения. Организацията набира средства, за да продължи успешната работа на патронажните сестри в Шумен и Сливен, докато услугата стане достъпна за всички семейства в България.

Подкрепете УНИЦЕФ, за да може всяко дете в България да получи възможност за пълноценна грижа и развитие. Бъдете БЛАГОДЕТЕЛ с месечни дарения от 5 лв., като изпратите SMS с цифра 5 на 1021.

*ДДС и други такси не се начисляват за абонати на всички мобилни оператори. Общи условия на www.unicef.bg.