Домашно, засищащо и абсолютно здравословно

| от Марина Стоименова |

Българската трапеза не може без хляб. Българската традиция и култура – също. От символите до обредните пити по празници, до изразите в разговорния език, хлябът, брашното, тестото са основни, незаменими елементи. Казваме, че някой е „замесен от добро тесто“, че друг е толкова умен, че „насън си изкарва хляба“, че трети „държи и хляба, и ножа“ – и това никак не е случайно. Хлябът е символ най-вече на живот, затова и качеството му е въпрос, който никога не спира да вълнува хората.

Асортиментът в магазините и пекарните е огромен, но няма нищо по-хубаво от пресния, току-що изпечен, ароматен, с хрупкава коричка и мека сърцевина домашен хляб. Затова и изборът на брашна и изобилието от рецепти примамва все повече кулинари и любители пекари, чиито сръчни ръце създават буквално всичко – видове хляб, прясна паста, пици и мекици, сладкиши, пайове, мъфини, бисквити, панировки и каквото още богатата фантазия и любопитството пожелаят.

Но не е достатъчно хлябът да бъде единствено вкусен и засищащ. Той трябва да бъде и „истински“, което означава здравословен и първокачествен, да съдържа богата палитра от полезни вещества и в никакъв случай да не вреди на организма. Това може да ви звучи като трудна задача, но всъщност тя е съвсем постижима чрез използването на висококачествено брашно.

Във Франция има закон, който гласи, че багетата се произвежда само от пшенично брашно, мая, вода и сол. Консерванти не са допустими, както и замразяване на тестото. Ето защо златистата хрупкава багета е толкова вкусна дори в супермаркетите. Но и у нас желанието сам да приготвиш насъщния, без ГМО, изкуствени аромати и подсладители, с истинско био брашно става все по-неустоимо.

 

mammia-SofiaMel

 

Ако желаете продукти без консерванти, подсладители и примеси за домашния хляб или за някакви по-специални рецепти за идващите празници, то лидерската компания в производство на брашно „ГудМилс България“ има предложение за вас. Екологично чистите био брашна – София Мел от пшеница, от лимец и ръж са подходящи за балансирана диета и за всяко домакинство и вкус. И трите продукта не съдържат консерванти, подобрители и примеси, произхождат от Австрия, страната на щрудела, и са със сертифицирано качество.

И докато с био брашното от пшеница може да направите буквално всичко, развихряйки фантазията си – от чуден бял хляб, до коледни сладки, то с останалите две брашна е малко по-сложно. Затова ще ви предложим две нестандартни, но полезни рецепти: едната за палачинки с брашно от лимец, а другата за типичния германски хляб Пумперникел с ръжено брашно.

 

pancake-640869_960_720

 

Палачинки с брашно от лимец

 

Необходими продукти:

1 чаена чаша София Мел био брашно от лимец
1 чаена чаша прясно мляко
2 яйца
1 зрял банан, намачкан
2 лъжици мед
½ чаена чаша вода
1-2 лъжици масло за намазване

 

Начин на приготвяне:

Класическата рецепта за палачинки получава нов прочит. Разбийте млякото, яйцата, намачкания банан и меда в купа, след което добавете брашното. Регулирайте гъстотата на тестото според личния ви вкус с вода. Гарнирани с мед, пресни плодове или сладко, тези палачинки са закуска за шампиони.

Лимецът има по-добри хранителни показатели от пшеницата, както и в пъти по-ниски нива на глутен. Богат е на антиоксиданти, протеини, витамин В, минерали, цинк, манган и желязо. И макар че доби популярност едва в последните години, всъщност лимецът е познат на човечеството от древността.

Затова и се нарича „древна пшеница“. Лимецът е „изворът“ на зърнените култури, култивирани през хилядолетията от човека. Био брашно от лимец на „София Мел“ може да бъде използвано и за приготвяне на формов хляб с мая, сода или квас, сладкиши, дребни сладки, бисквити, соленки и крекери. Каквото и да приготвите с това био брашно, няма как да сбъркате.

 

bread-1605315_960_720

 
Немски хляб Пумперникел

 

Необходими продукти: 

350 г София Мел био ръжено брашно
150 г пълнозърнесто брашно
500 мл. топла вода
1 супена лъжица меласа
1 супена лъжица олио
1 чаена лъжица сол
1 ½ чаена лъжица мая
Канела на вкус
Смлени орехи и ядки по избор

 

Начин на приготвяне:

Може да приготвите вашия вкусен ръжен хляб в домашни условия, като замесите първично тесто от част от двата вида брашно и маята, разтворена с топла вода. Оставете да втаса поне 1 час, а след това прибавете останалото брашно и съставки, размесете отново и оставете да втаса около 3 часа. Печете на 180 градуса, с допълнителна тавичка с вода. За съвършена коричка намажете горната част на хляба с белтък.

Този типичен германски хляб може да включва и парченца семена, зърна, както и канела, тъй като вкусът трябва да бъде леко сладък. Обикновено се консумира поръсен с пудра захар. Това е една от най-известните рецепти сред всички над 3000 немски рецепти за хляб. Оригиналната рецепта включва непрекъснато прибавяне на съставки, няколко втасвания и печене на ниска температура почти 24 часа. В миналото Пумперникелът се е приготвял на пара, а през последните десетилетия преживя истински ренесанс с много разновидности, включително с какао, кафе, натрошени лешници.

Среща се и в солен вариант, който се консумира със сушена риба.

Иначе ръженото брашно е чудесен избор за диетични печива. От него се замесва по-тъмно, плътно и ароматно тесто. Ръжените печива са по-малко порести и са с по-високо съдържание на аминокиселини. Неслучайно са избор номер едно за вегетарианци, вегани и фенове на суровоядството.

 
 


Повече информация Виж всички