Дневна светлина и морски пейзаж преобразяват работното място

| от MamaMia |


Намирането на подходящо офис пространство много се доближава до търсенето на уютно жилище. Причината е, че работното място, също както дома, трябва да бъде на удобна локация, да е достатъчно светло и просторно и да предразполага служителите да се чувстват комфортно по време на работа.

Същевременно днес офисът се е превърнал в много повече от работно кътче. Там се наслаждаваме на сутрешната чаша кафе, споделяме емоции и вълнения с колегите и прекарваме голяма част от активното си време. Затова атмосферата и добрите условия за работа играят основнa роля при избора на офис пространство.

Варна безспорно е един от най-красивите български градове. Тя е предпочитано място за кариерно развитие в различни сфери на дейност. Именно там, в морския квартал „Чайка“, една българска компания намира перфектното пространство за работа и вече една година се наслаждава на чудесна гледка към морето от покривните прозорци на своя мансарден офис.

Подпокривното пространство като възможност за създаване на идеалния офис

Сградата, където компанията Луау Груп организира своето ново работно място, се отличава с интересна и нестандартна архитектура. „Още когато видяхме плановете за строеж, проучихме какви са възможностите за закупуване на офис пространство. Последните няколко етажи на сградата бяха проектирани с различен наклон, така че скосяването на стените там да бъде по-голямо. Това определено ни допадна, защото щяхме да създадем неповторим офис дизайн, а пейзажът наоколо щеше да ни успокоява, мотивира и вдъхновява“, споделят от компанията.

Първоначално строителят е имал намерение в цялата сграда да бъдат монтирани стандартни прозорци. По предложение на архитекта обаче, те са били заменени с покривни и така обликът на сградата изцяло се е променил.

Дневната светлина напълно преобразява работната обстановка

Компанията позиционира своя нов офис на деветия и десетия етаж на сградата. Долният етаж приютява голямо помещение, където са разположени част от работните маси и бюра, кът за почивка с мека мебел и отделен кабинет. Основна роля за поддържане на здравословния вътрешен климат в офиса играят покривните прозорци VELUX. Поради голямата площ на офиса, освен стандартните покривни прозорци, са монтирани и комбинации. По този начин пространството се изпълва с още повече дневна светлина и всички кътчета от помещението отлично се озаряват.

„Най-доброто осветление, което можем да имаме в офиса, е естествената светлина. Тя определено влияе върху продуктивността и креативността на целия екип и ни зарежда с повече енергия“, разказват от компанията.

Доказано е, че редовното проветряване на дома и офиса подпомага добрата памет и концентрацията. Затова работещите в компанията отчитат и друго основно предимство на покривните прозорци – вградената вентилационна система. Благодарение на нея и на двата етажа е осигурен приток на свеж въздух през целия ден.

В най-слънчевите дни, регулирането на осветлението се извършва с щори VELUX. Модерният светлозелен цвят на щорите е избран в унисон с интериора, а чувството за уютна атмосфера и хармония се допълва и от стайните растения, разположени из целия офис.

Отделно от основното помещение на същия етаж е организиран и работен кабинет. Там също са монтирани покривни прозорци VELUX в комбинация с вертикални елементи. Удобното горно управление на прозорците дава възможност за отваряне и затваряне дори с една ръка. Големите размери на прозорците, които са монтирани, позволява навлизането на повече дневна светлина и разкриването на по-добра гледка към морския град.

Прекрасен пейзаж към необятното синьо море

Двата етажа, на които е разположен офисът, се свързват с вътрешно стълбище. Това позволява бърз достъп и по-лесна комуникация между екипа. На горния етаж са позиционирани три помещения: просторна стая за работни срещи, малък кабинет и отворено пространство, което се състои от кухненски бокс и любимото място на целия екип – кът за релакс. Мястото за почивка е уютно декорирано с удобни мебели и забавни игри и много често екипът се събира и разпуска там след работа. Обилната слънчева светлина и успокояващият морски пейзаж, който се разкрива от покривните прозорци на етажа, създават неповторимо чувство на приветливост и комфорт.

За компанията е важно, освен места за почивка, да осигури и кът за хранене на работното място. Екипът споделя, че обядът в офиса е много приятен, тъй като по всяко време на годината могат да се любуват на безкрайния морски бряг.

По-голямото помещение на горния етаж на офиса е създадено за срещи с клиенти. Затова още на етап планиране, управителят на компанията е държал то да бъде много светло, просторно и удобно. По време на срещи много често се налага презентиране върху мултимедиен екран. За да се ограничи напълно притокът на светлина, в залата са поставени затъмнителни ролетни щори VELUX.

Гледката е другият важен фактор при избора на помещението. Тъй като не всички стаи са с изглед към морето, това е най-подходящото място, където да се организират работните срещи. А използването на покривни прозорци с вертикални елементи дава възможност да се наблюдава прекрасната гледка дори от седнало положение.

Комфортна среда през цялата година

Въпреки че офисът на компанията е разположен на най-високите етажи на сградата, външният шум в големия морски град често е сериозна пречка по време на работа, особено в сезона на активно строителство. От компанията споделят, че при затворени прозорци нищо не може да попречи на концентрацията на екипа, защото отличните изолационни свойства на покривните прозорци напълно неутрализират шума. Спокойствието и тишината са гарантирани през целия ден, а това определено улеснява и подобрява работния процес.

С настъпването на есента студеният морски бриз без съмнение влияе върху настроението на целия екип. С подходящото отопление обаче комфортната среда в модерния и приветлив офис е осигурена. Освен климатиците, които са основното отоплително тяло, слънчевата топлина, която навлиза от покривните прозорци, подпомага затоплянето на просторните помещения.

Приятната атмосфера в офиса определено влияе положително върху качеството на работния процес, а морският пейзаж допълва усещането за повече свобода и удобство.


Повече информация Виж всички