Десето юбилейното издание за „Форум бременност и детско здраве” събра над 1000 родители

| от MamaMia |


Най-голямото специализирано събитие за майчинство и детско здраве – “Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg – и този път предложи съвети от най-добрите специалисти в областта, както и много награди. Юбилейното издание събра над 1000 бъдещи и настоящи родители.

Събитието се проведе на 20 и 21 април в НДК под патронажа на Столична община като модератор бешеРумяна Тасева – главен редактор на Puls. bg.

И в десетото юбилейно издание Puls.bg постави базисни теми, свързани с бременността, раждането и детското здраве. Бяха представени и най-новите изводи на медицинската общност. Този път вниманието беше фокусирано повече върху социалните и обществено значими въпроси като диалога между медици и пациенти, свързан със здравето на детето.

Беше обсъдена и ролята на общуването за правилното развитие на детето и разпознаването на разстройства от аутистичния спектър, чиято честота в глобален мащаб нараства.

Първият ден на форума беше посветен на “Медицината на бременността“. Акушер-гинекологът д-р Кристина Чачева разясни кои ехографски изследвания са днешният златен стандарт при проследяването на бременността. Тя посочи, че прегледите за фетална морфология са в основата на съвременното проследяване за здравето на бъдещото дете.

Проф. д-р Алексей Савов от Национална генетична лаборатория даде ценна информация за биохимичния скрининг и новите пренатални тестове и отчете, че нараства броят на бременните, които правят тези изследвания. Денталният лекар Владислава Ганева от своя страна обясни на бъдещите родители кои интервенции в стоматологията безпроблемно могат да се извършват по време на бременността.

Проф. д-р Иван Костов, директор на СБАЛАГ „Майчин дом”, обясни подробно всички етапи на раждането и възможните усложнения, които могат да настъпят. Той каза, че в момента се пише нов стандарт за акушерство и гинекология, в който ще бъде заложена още по-ключова роля на акушерката.

Акушерката Емисия Казълова разясни каква може да бъде ролята на бащата по време на раждането, когато семейството е взело решението за присъствието му в родилна зала.

В панела се представи и ролята на акушерката по време на раждането от Динка Негалова, която е предходен носител на награда в класацията на Puls.bg „Специалистите, на които имам доверие“, в категория „акушерка“. Присъстващите на Форума получиха ценни съвети и от адвокат Мария Шаркова, която в специалист по медицинско право. Адвокат Шаркова поясни какви са правата на бъдещата майка, докато е в болничното заведение.

Имунологът проф. д-р Анастасия Михайлова разясни процедурата около даряване на кръв от пъпна връв и обясни на присъстващите, че има над 80 заболявания, които могат да се лекуват с дареното вещество. „Материалът се съхранява в обществени банки и се използва за трансплантация”, поясни още проф. Михайлова.

В първия панел на втория ден важни теми засегнаха лекторите д-р Донка Узунова, началник на Неонатологично отделение II САГБАЛ „Шейново”, която разясни какви са новите възможности на съвременната неотатология, и педиатрите д-р Йордан Георгиев и д-р Елена Ценкова. Д-р Ценкова коментира една от най-актуалните теми в момента – ваксинацията. Тя отбеляза, че с помощта на ваксините децата могат да предпазят от 26 инфекциозни заболявания, причиняващи смърт или тежки увреждания.

Акушерката Елена Василена даде насоки на бъдещите майки за кърменето на бебето.

На въпросите, свързани със съвременното захранване на детето, отговори даде и доц. д-р Лалка Рангелова в лекцията си. „Захранването трябва да започне не по-рано от 4 навършени месеца, но и не по-късно от 6-я месец. Едни от признаците, че може да се премине към този етап, са скъсените интервали между отделните кърмения. И това, че детето може да движи вдигната си глава”.

Д-р Василка Юрукова представи един друг поглед върху това какви могат да бъдат причините за кожни алергии при детето.

Тази година Форум бременност и детско здраве отдели специално внимание на темите за важното значение на общуването с детето, за неговото развитие. По темата говори Милена Паунова, логопед. Акцент се постави върху темата за разпознаване на разстройствата на аутистичния спектър.

Детският психиатър д-р Анка Бистриан разясни кога е необходимо родителите да потърсят специалист за консултация в тази насока. Пред присъстващите тя изброи няколко фактори, в зависимост от възрастта на детето, които могат да са симптоми.

Липсата на „гукане” и усмивки, отказ за имитира звуци и действия, или да следи с поглед различни обекти, са сред ранните симптоми при деца до 1 година. Когато детето навърши 2-годишна възраст и не реагира на името си, не изпълнява прости команди или прави нехарактерни движения с ръце, родителите трябва да потърсят помощ от специалист.

В панела „Общуване и развитие на детето“ общественикът Радина Велчева и главният редактор на Puls.bg Румяна Тасева акцентираха върху предизвикателствата пред родителите, които отглеждат различни деца.

С този разговор Puls.bg даде началото и на информационна кампания, която цели да покаже, че децата със здравословни проблеми. специфични нужди и образователни потребности, имат необходимост от приятел и подкрепа.

В рамките на Форум бременност и детско здраве бяха отличени и победителите в класацията на Puls.bg „Специалистите, на които имам доверие“, в която гласуваха над 4200 пациенти. В категория „Акушер-гинеколог“ най-много гласове получи д-р Иван Сигридов. Призът за акушерка за поредна година отиде при Надежда Стаменова.

В категория неонатолог/педиатър призът отива при д-р Мария Нещерова, неонатолог от Пловдив. Лечебното заведение, спечелило най-много гласове в класацията е пловдивската специализираната АГ болница „Селена“.

На финала и на двата дни на Форума присъстващите участваха в томболи, в които бяха раздадени десетки полезни награди. Юбилейното издание на Форум бременност и детско здраве можеше да се гледа онлайн в реално време, на