Брааво на Braava

| от Цветелина Вътева |


Кучетата са щастливи създания. Нуждаят се от храна, вода, въздух, човек, свобода и игра. И ако имат тези неща, не ламтят за още. Ние, хората, обаче сме друго нещо. Дори след като в домовете ни навлязоха пералните машини, миялните машини, прахосмукачките-роботи и други вещи, които улесняват бита, винаги искаме да притежаваме още нещо, което да ни освободи от някое противно домакинско задължение.

Затова, 6 месеца след като Roomba на iRobot стана член на семейството ми, купихме и подочистачката-робот iRobot Braava 390 Turbo.

На пръв поглед, Браавата (да не кръстиш нещо, което се казва Braava – Браава, e все едно да ти се роди бебе на 6 май и да не го кръстиш Георги или Гергана), прилича на дизайнерски уред с неясно предназначение. Ако нямате упътване и не знаете за какво служи, може да предположите, че прави кафе, изстисква лимони, разресва котки или полива цветя.

Всъщност, Бравата чисти подове с устрем и старание, непосилни за човешко същество.

Няма да я сравняваме твърде много с Румбата, защото е различна и по функция, и по дизайн, но със сигурност може да се каже, че е от семейството на Румба заради еднаквия почерк на дизайн и изработка, отличаващ се с прецизност.

Със сигурност това е един точен, внимателен и деликатен домашен помощник. Точен заради вътрешната GPS система, която го управлява чрез специалния навигационен куб. Внимателен, защото движенията на Браава са толкова премерени, че почиства прецизно дори около ваза, поставена на земята, без да я събори. Деликатен – заради почти безшумните движения, които прави докато мете или мие, в зависимост от зададената програма.

Всичко останало е типично за iRobot фамилията – разпознаване на стълби, за да няма инциденти, бързо зареждане на батерията и компактен размер.

Красотата е по подразбиране – Браава се вписва в обстановката, дори ако я поставите до скъпата си дизайнерска кафе машина. Нашата стои точно там.

braava

Пускаме я да вършее два, три пъти в седмицата, обикновено непосредствено след като Румбата е минала по пода. Ако чистотата и хигиената на дома оглавяват списъка ви с домакински приоритети, Браавата е необходим уред за вас, тъй като тя почиства така, както човешка ръка не може да се справи – щателно, прецизно, във всички ъгълчета и на практика – перфектно.

Употребата й е лесна: разполагате с два парцала в различни цветове и съответно два режима на работа – метене и миене.

Може да налеете вода или препарат в нея, в зависимост от това как искате да изчисти. И след като приключи с работата си, може да пуснете детето си да оближе пода съвсем спокойно – Браавата е дезинфекцирала и подът ви със сигурност в този момент е по-чист от леглото и мивката ви.

Ако не ви се вярва, може да вземете Braava 390 Turbo, както и другите продукти на iRobot, в дома си, за да ги тествате. Както се казва, око да види – ръка да пипне. И в този случай ръката ще остане чиста.

618x737