Ако искаш да разбереш жените …

| от Мария Моасе |


Който обича бижута, обича истории. Защото зад всяко красиво нещо, което избираме да носим върху тялото си, стои по една. И чака да бъде разказана…

Всичко започнало с една практична мечта. Тази на ювелира Пер Еневолсен и съпругата му Уини да си направят ателие, в което да създават „различни“ бижута. Различни, защото нито един от тях двамата не искал да слага край на едно украшение, да го завършва напълно. Идеята на двамата датчани била друга – да предлагат на клиентите си красиви и перфектно изработени бижута символи, които всеки да може да комбинира по свой вкус. И според своята лична история мечта или послание.

pandora, бижута
Снимка: Вихър Ласков
Талисманът „Пролетна магия“ може да откриете тук.

Така през 1982 година в малко приземно пространство в предградията на Копенхаген се родила една от най-популярните днес марки бижута – PANDORA.

pandora, бижута
Снимка: Вихър Ласков

Бижутата на семейство Еневолсен и тяхната PANDORA днес са част от живота на милиони жени по света. Ако искате да разберете какво искат жените, погледнете гривната им, там са нанизани всичките им страхове, желания и блянове.
Сърце за първото влюбване или очакването на голямата любов. Меченце в името на детството или спомен от собственото й майчинство. Синьо око против уроки. Талисманчета, в които всяка жена влага малка частица от себе си.

Малкото PANDORA бижу на врата на моя приятелка – перфектно сребърно

Pandora-8
Снимка: Вихър Ласков

Пръски море и слънце в едно – талисмана от мурано в красив син цвят може да видите тук.

кръгче с малки, деликатни цирконии ме накара да разгледам подробно всичко за марката. Да изгледам всичките тийзъри, да обходя всички кътчета на сайта им и да се вглеждам внимателно в бижутата им, които съзирам всеки ден върху жените, които срещам. Няма да съм поетична – ще подредя в строен ред всички онези неща, които харесвам в PANDORA. Свободата да сте част от този съвременен мит, е ваша. Точно както при създаването на вашето лично, единствено и неповторимо украшение.

Последната концепция на PANDORA се казва DO и има силно социално послание – Do Be True To You. Бъди истинската себе си. Бъди автентична.

В клипа към колекцията участват различни по възраст и професия жени, една от които е на около седемдесет години и, ей богу!, носи цялата енергия на света в цветните си дрехи, хипи вана си, чисто бялата коса и няколко шарени топки сладолед.

Сайтът на PANDORA е най-добрият сайт за бижута (а и не само), който съм виждала. В него можеш да си направиш списък с желания, който да си пазиш, редактираш или изпратиш на някого, когото да улесниш например в избора на подарък по твой повод.

pandora, бижута
Снимка: Вихър Ласков

Пръстен „цвете на желанието“ може да разгледате тук.

В сайта можеш да избереш подходящ подарък за жена, като попълниш нещо като анкета за нея. Уточняваш каква ви е връзката (приятелка, сестра, дъщеря и т.н.), описваш характера й (сантиментална, със свободен дух, независима и т.н.), избираш повода (рожден ден, годишнина, бебе и др.) и системата ти дава идеи.

Приложението за избор на подарък има два входа – за жени, и за мъже. Ако сте жена, която избира подарък за друга жена, отговаряте на описаната в предната точка анкета. Ако сте мъж, който се чуди какво да избере за жена, системата ви предлага стегнато и практично да отговорите на два въпроса – каква ви е жената (просто приятелка, любима, майка…) и какъв е бюджетът ви (0 – 100; 100-300 и т.н. лева).

pandora, бижута
Снимка: Вихър Ласков

Част от гривната е и талисмана „Невинност“, който може да разгледате тук.

В секцията UNIVERSE на сайта лично аз прекарах часове! Там има статии за това как се комбинират бижута, как се обработват камъните, какви са модерните цветове и материали в бижутерията, дори какви екологични ателиета открива марката по света.

Една от музите на PANDORA за пролетно-лятната колекция за 2017 е издател, актриса, бивш модел и майка. Казва се Джули и с нея има кратко видео интервю. Заснета е с всичките й бръчици и красива естественост, от която толкова отдавна имаме нужда! Без грам фотошоп и тежък грим, без никакъв фалш и претенция. И да, висулката на врата й – едно нежно сребърно сърце – стоеше изключително върху леко розовеещата се кожа, луничките, фините бръчици и петната от слънце.

pandora, бижута
Снимка: Вихър Ласков
Сини отблясъци и светлина уловени тук.

Точно като на моята любима приятелка, от врата на която започна тази история…

Ако имате желание, може да прочете интервюто с разкошната актриса Койна Русева, която носи бижута на Pandora тук.