Акнето в тийнейджърска възраст – как да се справим с него /+ВИДЕО/

| от MamaMia |Тийнейджърството.  Един от най-предизвикателните периоди не само за децата, но и за родителите. Промяната в хормоналния баланс се отразява както отвътре – върху емоционалното състояние, така и отвън – върху състоянието на кожата. Ако през този период на утвърждаване на себе си, момчетата и момичетата тийнейджъри не се чувстват добре в тялото и кожата си, това може да бележи емоционалния им свят за дълъг период. Защото, докато бушуват хормоните, душевността все още е крехка и много податлива на чужди влияния.

Най-разпространеното кожно състояние през пубертета е акнето.

Ако сте майка, която, заедно с детето си, се сблъсква с него, е важно да знаете какво представлява то и как да подкрепите детето си по време на този период.

За да ви помогнем, се обърнахме към Женя Крумова – медицински козметик в Body Talk Beauty&SPA, срещайки я с момиче тийнейджър за диагностика и съвети, свързани с грижата за кожата. Неотлъчно до момичето е и майка му, за която информираността е ключът към адекватната грижа.

Женя разяснява, че акнето обикновено започва по време на пубертета, като следствие от променящия се хормонален баланс.

Тенденциите обаче показват, че расте броят и на възрастните, страдащи от това състояние, особено жените. Акнето се получава, когато космените фоликули се блокират от комбинацията между мъртви кожни клетки и себум (естественото омазняване на кожата), в резултат на което се получава запушване на порите под формата на пъпки и черни точки. Разбира се, възможно е проблемът да е по-тежък, което означава, че има наличие на кистозно акне. То се изразява под формата на по-дълбока инфекция в кожата, като порите са възпалени, причинявайки образуване на гной. За адекватното лечение е много важно да се различат вариациите на акне.

Докато преглежда пациентката си, Женя установява, че при нея има наличие предимно на черни точки, за справянето, с които е необходима правилна грижа с дермокозметика и спазване на някои правила, свързани с цялостната грижа за организма.

Как обаче да различим вариациите на акне и как да подходим в грижата и лечението им?

Женя споделя, че установяването на вида акне е много важно, за да се предприеме качествено лечение – вътрешно и външно.

Ако по кожата се наблюдава наличие на бели точки, това означава, че косменият фоликул е блокиран от мъртви клетки, които са се натрупали и в този случай се образуват възпалени кисти. Ако белите точки се окисляват при излагане на кислород, се превръщат в черни точки.

Салициловата киселина е чудесна за лечението и предотвратяването им, тъй като нейната лека молекулярна структура ѝ позволява да проникне в порите и чрез киселинната си основа – да разгради запушването.

Ако се наблюдава наличие на пъпки, това означава, че има натрупване на бактерии, които стимулират имунната реакция и в следствие на това се появява зачервяване, болка, сърбеж или гной. В тези случаи правилната козметична рутина е от ключово значение за справяне с акнето. Възможно е обаче да се наблюдава по-тежко акне, което да наложи включване на антибиотично лечение.

При установяване на заформяне на кисти, които са големи, болезнени и подути е важно да спазвате следното правило: не опитвайте да ги премахвате, тъй като това може да доведе до разпространение на бактериите и повече възпаления.

Възелчетата са друг тежък вид акне, близко до кистите. Подобно на тях, те са твърди, големи и болезнени бучки, образувани под повърхността на кожата. За разлика от кистите, те нямат връх и мъртвата кожа и себум могат да останат под повърхността на кожата в продължение на седмици, дори месеци. За подпомагане на отпушването могат да бъдат използвани плодови киселини и салицилова киселина, но съветът на Женя е да бъдат лекувани от лекар с помощта на лекарства или антибиотици.

За въвеждането на адекватна грижа при акнеичната кожа, независимо дали акнето се заформя в тийнейджърките години или в по-късна възраст, Женя препоръчва създаване на стабилна рутина с правилна дермокозметика. Тя насочва клиентката си към серията на Eucerin DermoPure със съвет да бъде постоянна и последователна в използването ѝ.

Почистването на лицето е много важна стъпка в рутината, а в случай на акне, изборът на правилен продукт има основна роля в справянето с него. Препоръката на Женя е Eucerin DermoPure Измиващ гел, който е некомедогенен и нежно премахва както излишния себум, така и замърсяване и грим. Съдържанието на салицилова киселина спомага за елиминиране на кожните бактерии.

Във втората стъпка от дневната рутина Женя предлага на клиентката си да включи Eucerin DermoPure Тоник, тъй като забелязва омазняване в Т-зоната. Тоникът помага за почистване именно на проблемни участъци, като същевременно отпушва порите без да изсушава. Внимателният подход е много важен и всеки продукт е нужно да е съобразен с чувствителността на кожата.

Когато лицето е в период на проблемно състояние, е много важно да го защитим от UV лъченията, за да не пигментира в местата, на които има пъпки или ранички. Затова Женя препоръчва като трета стъпка от дневната рутина Eucerin DermoPure Защитаващ флуид SPF30. Освен, че предпазва кожата от потъмняване, той се грижи за облекчаване на раздразнения по нея. При бързо омазняващи се кожи усещането за сухота през целия ден е търсено, а този флуид осигурява матиран завършек.

Женя обяснява на клиентката си, че вечер е нужно да се фокусир върху козметика, която спомага за обновяване на клетките.

Затова за вечерната рутина, след почистване, ѝ препоръчва да използва Eucerin DermoPure Обновяваща грижа. В случай на поява на болезнена подкожна пъпка пък е добре да има под ръка Eucerin DermoPure Стик-коректор, който намалява несъвършенствата и същевременно ги прикрива. Самочувствието е крехко, особено в тийнейджърска възраст, и помощта на продукт, който да прикрие дадено състояние, може да помогне за това тийнейджърът да бъде по-смел и социално-активен.

Важно е да се има предвид, че лечението на акнето изисква време и търпение. Случва се често тийнейджърът да иска бързи резултати, но сега е момент да се научи на постоянство в грижата за кожата, което ще му служи цел живот. Първите видими резултати от действието на козметиката се случва около две седмици до месец след включването ѝ в рутината. Докато козметиката действа за намаляване на възпалението и регенерация на кожата, е добре да се включват и промени в диетата и навиците, които също ще допринесат за контролиране на акнето.

Женя споделя няколко съвета с клиентката си, които могат да бъдат отправени към всички момичета и момчета с акнеична кожа:

  • Стресът освобождава хормона кортизол, който кара клетките да произвеждат
    повече себум, а това може да запуши порите отново и да доведе до поява на нови черни точки. Затова е много важно да работите в посока намаляване на стреса чрез занимания, които разтоварват емоционалното състояние.
  • Колкото и да сте изкушени, никога не стискайте пъпките си, защото това ще ги
    влоши допълнително, предизвиквайки възпаление и склонност към белези.
  • Храната е пряко свързана с кожата.

Доказано е, че млечните продукти ни правят податливи към образуване на акне, заради хормоните, които се съдържат в тях, затова по възможност избягвайте сирене, кашкавал и краве мляко. Други храни, които е добре да изключите от менюто си, са сушените плодове, газираните напитки и млечния шоколад, защото те съдържат голямо количество захар, което причинява възпаления, а също така може да дехидратира кожата ви.

А вие, родители, подкрепяйте детето си в крехката тийнейджърска възраст. Показвайте му обичта си, така че да се чувства уверено, въпреки кожното състояние, през което преминава. Стимулирайте го да бъде последователно в рутината си.

Вижте още:

Кожна рутина за начинаещи – верните стъпки