6 предимства на бебешкото столче за хранене

| от MamaMia |


Да, бабите ни със сигурност не са използвали специални високи столчета, за да хранят децата си. Но защо да не се възползваме от удобствата, които съвременния свят ни предоставя? Нека поговорим за 6 сериозни предимства, които може да ви даде нещо толкова семпло като високия стол за хранене на детето.

  1. Пести време

Колко време мислите, че ще ви е нужно да нахраните детето? Ако вече сте опитвали, то тогава знаете колко чевръсто пипат малките ръчички наоколо, колко често детето просто става и тръгва нанякъде в преследване на следващата си цел… Е, столчето ще помогне на детето да остане на мястото си и ще ограничи достъпа му до околните предмети. И това е само първата точка в негова полза.

  1. Почиства се лесно

Намазана храна по цялата маса, петна по тапицерията на трапезния стол, смъкната покривка на пода – това е често срещана картинка след хранене. Но не и когато детето стои на специално столче за хранене. В такъв случай можете просто да избършете малкия плот и седалката или дори да ги пъхнете под душа в банята – и ето, че хигиената е върната. Единственото, от което няма да ви спаси, са трохите под стола.

  1. Приобщава детето

Със столчето за хранене детето може да участва наравно с всички на семейните трапези, дори ако все още се налага да го храните вие. Това определено ще му помогне да се почувства част от семейството и ще го свърже по-лесно с братята и сестрите му, както и с останалите членове. Освен това ще развие по-бързо социалните си умения и дори маниерите при хранене, които ще вижда пред себе си ежедневно.

  1. Осигурява безопасност

Здрава и стабилна основа, удобна седалка, обезопасяваща преграда между крачетата, коланчета – всички тези мерки гарантират, че докато седи на стола, детето ще бъде в максимална безопасност, дори ако е много енергично и постоянно се върти и дори се опитва да слезе.

Но това не е всичко. Докато седи в своето столче, детето има правилна позиция на тялото – изправен гръб, седалка по мярка, колене на 90 градуса, опора за стъпалата, удобна височина на плота. Тя му помага да развие много по-лесно своите двигателни умения, както и фините движения, с които да хваща храната и да я поставя в устата си.

  1. Учи на самостоятелност

Разбира се, че искаме да научим бебето да се храни самостоятелно. Това отнема доста време, но чакането не е единственото условие. Детето ще се научи много по-бързо да се справя само, ако му позволявате и му създавате подходящи условия за това. Безопасното столче ще ви позволи да дадете на бебето свободата да се храни, а удобната височина на плота и правилната стойка на тялото ще му помогнат да се справя много по-лесно със задачите си. Тези умения ще са му много полезни и по-късно, когато се учи да си играе с играчки или дори да пише.

  1. Помага ви да вършите друга работа

Имате домакинска работа и няма кой да гледа детето? Няма проблем. Просто преместете столчето за хранене близо до себе си, сложете детето вътре, закопчайте коланите и му дайте забавни играчки. Ще имате поне няколко минути спокойствие.

Вижте още:

Играчките – злото духче на детската стая


Повече информация Виж всички