10 идеи за разходка край София с децата

| от Росица Гърджелийска |


Автомобили, прах и жега – София не е най-забавното място на света, когато настъпи лятото. Редуването на горещи и дъждовни дни обаче ни кара да гледаме към морския бряг с недоверие.

Следобедите в парка от своя страна ни карат да мечтаем за бягство от всекидневието и за разходки сред слънце и природа. Не всеки може да си вземе отпуск в тези моменти, но може да си организира кратко спасение от града и жегата.

Тук идват предимствата на столицата – освен безброй паркове, тя предлага и страхотна близост до приказни места за пикник и разходки, които са на една ръка разстояние.

Предлагаме ви 10 от тези любими места, които да посетите за ден, докато чакате по-дълга почивка.

Парк дворец „Врана“

Къде: Бул. „Цариградско шосе“ 381
Кога: Събота и неделя от 10:00 – 16:00 ч., а на всеки половин час има и организирана разходка.
Как: Директен автобус номер 505 от „Орлов мост“ (движи се само през уикенда), има и паркинг за автомобили.

Alley walk with old trees in Vrana park, Sofia
Парк „Врана“, iStock/Getty

В покрайнините на София съществува място, за което малко столичани се сещат, а голяма част от тези, които са чували за него, никога не са го посещавали. Страстният ботаник и орнитолог цар Фердинанд създава парка „Врана“ през първата половина на XX век като едно от първите произведения на пейзажно парково изкуство в България.

Разхождайки се през този впечатляващ парк, ще срещнете 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода, някои от които – много редки. Минете покрай езерото с лилиите, където ще може да се полюбувате на гигантската лилия, която достига до 2 метра в диаметър.

vrana_rosi
Парк „Врана“

Кралските конюшни, алпинеума „Далем“, както и разбира се, самият дворец, са само част от забележителностите на парка. Това е красиво място, с усещане на западноевропейски парк, където можете спокойно да се разходите и поиграете с децата си.

Водопад „Котлите“

Къде: до с. Туден, близо до гр. Годеч.
Как: Автомобил, оставя се преди входната табела на Разбоище и след това пеша. Възможно е и с кола до Букоровския манастир, но по черен път.

IMG_8417 copy

Това е поредното необикновено място в близост до столицата. Разходката е изключително лесна, но ако я предприемате през топлите летни дни, не забравяйте да вземете слънцезащитен лосион, тъй като по равните полета няма много сянка. Пътеката води до Букоровски манастир, а водопад „Котлите“ се намира на по-малко от 10 мин. от него. Както всичко е равно, така изведнъж се озовавате на върха на красиви скали. По леко стръмна пътечка надолу ще излезете на рекичката и ще можете да застанете точно над водопада. Гледката е красива, а облите камъни наоколо ще ви позволят да поседнете и да се насладите на момента.

Кътински пирамиди

Къде: Района на град Нови Искър, в землището на с. Кътина, паркиране на края на ул. „Пирамидите“.
Как: С автомобил и пеша.

162_005_Kytinski_piramidi_официален портал на българия
Кътински пирамиди, Снимка: Официален туристически портал на България

Ако предпочитате нещо не толкова цивилизовано и искате да организирате тайнствена мисия за своите деца или пък любим човек, може да посетите Кътинските пирамиди.

Те са образувани чрез ерозия на свлечени от планината скални маси. С всяка следваща година състоянието на обекта деградира все повече, така че отидете и ги вижте, докато все още можете. Пътеката до тях е сравнително „дива“, минава се през гориста част и от дясната страна може да разгледате двуметровите пирамиди.

Заслон „Синята стрела“

Къде: Витоша, близо до х. Железница, 1580 м надморска височина.
Как: Автобус 69, 70 или 98 до спирка „Село Железница“, следвате пътеката за Черни връх през х. Физкултурник.

За тези от вас, които носят в себе си планинарския дух, заслон „Синята стрела“ е едно страхотно място за отдих. Построен в края на 70-те от бай Стоян – известен любител на планината и природата, това място винаги успява да събере добра компания.

Самият заслон се състои от 2 уютни постройки, с масички и пейки отпред. Във всяка от двете колиби може да откриете тетрадки-дневници с интересни истории.

Разходката до там ще ви прекара през полета и гори, заобиколени от ухаещи планински билки и диви цветя. Теренът не е труден, но има изкачвания, а ако отидете в правилния момент, може да имате късмета и да опитате от вкусните боровинки на Витоша.

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“

Къде: На 3 км от столичния квартал „Кремиковци“.
Как: С автомобил.

The Kremikovtsi Monastery of Saint George in bulgaria
iStock/Getty

Не се подвеждайте по усещането, което се носи от името „Кремиковци“. Макар и не голям, дворът на манастира ще ви плени със зеленината и красотата, които струят от него. Местата за отдих са много, има магазинче не само за сувенири, но и за ръчно изработени неща от восък, домашни хранителни стоки и книги. Има две църкви, а храмът на голямата е внушителен и в него се съхранява евангелие, написано през 15 век по поръчка на софийски митрополит.

Манастирът е дом и на зайчета, фазани, пауни, които са любимата атракция на децата. От „Магерницата“ пък се разнася неустоимото ухание на домашни гозби. Това е едно райско кътче и не бива да го подминавате.

Екопътека „Пътека на здравето“, Банкя

Къде: Започва от Военната болница, гр. Банкя.
Как: С автомобил или автобус 47.

В гр. Банкя освен минерална вода, има и условия за екотуризъм. Пътеката започва след големия дървен портал до военната болница, продължава около 2 часа и е с дължина около 6-7 км. Връщането е по алтернативен маршрут до изходната точка и по този начин не минавате два пъти през едно и също място. Покрай пътеката ще видите много цветя и красива растителност, също на места има пейки и масички, където може да си починете. Пътеката стига до язовир Михайлово и неговия рибарник, където може да хапнете вкусна риба. Пътеката е много добре поддържана, с ясна маркировка и табели, които обозначават колко сте изминали и на каква надморска височина се намирате.

Крепостта Урвич

Къде: 20 км от София, близо до с. Кокаляне.
Как: Паркирайте до паметник Трудовака и след това хванете пътечката вляво от него.

378_004_Krepostta_Urvich_Pancharevo.jpg
Крепостта Урвич,Снимка: Официален туристически портал на България

Ако искате да съчетаете история с природа, тогава това е вашето място. Пътеката в началото е павирана, а след моста преминава в горска планинска пътечка. Там е изключително красиво и приятно за разхождане, сенчесто, край рекичка и затова е идеално място за бягство от градските летни горещини. По пътя можете да се отбиете и до Манастир Свети Николай Летни Мирликийски Чудотворец. Всъщност виждате не цяла крепост, а останките от нея и това, което се е запазило във времето – нищо не е реставрирано, но усещането е силно.

„Пътека на здравето“ от Кладница до х. Селимица

Къде: с. Кладница.
Как: С автомобил, паркира се в края на селото и се следват табелите.

Съберете много усмивки, положителни емоции, незабравими преживявания и разбира се, подсилете здравето по тази пътека. Тя е много добре поддържана, ще преминете по дървени мостчета и вековна букова гора, която ще ви скрие от жегата. Маршрутът е само около километър и половина и е подходящ за деца и възрастни. Има много места за пикник, където може да се насладите на шума от реката, докато децата тичат на воля.

Вазова екопътека

Къде: Искърско дефиле, вляво от с. Бов
Как: Влак до село Гара Бов или автомобил и пеша

Beautiful landscape with Waterfall Skaklya near villages of Zasele and Bov at Vazov trail, Balkan Mountains, Bulgaria
iStock/Getty

Има различни места, откъдето може да тръгнете по пътеката. Единият начин е да започнете над самия водопад Скакля, където ще намерите беседки, разкриващи невероятни гледки към Искърското дефиле и Стара планина, които ще ви оставят без дъх. Независимо колко време решите да се разхождате, навсякъде може да откриете страхотни места за пикник и почивка. Ще ви пленят чистият въздух и безкрайната природна шир. Неслучайно Иван Вазов е минавал това трасе многократно, в търсене на вдъхновение за своите произведения.

Конна база „Плана планина“

Къде: Долината на река Планщица, на 150 м от станция ПланаСат, след Турмачката махала.
Как: С автомобил.

Ако страст са ви горите, полята и конете, тогава тази конна база е вашето място. Там няма да намерите лукс и промишленост, диво е, далеч от градската суета, но пък с малко късмет може да срещнете зайци, елени, лисици и ястреби. Езда, разходки, колела – красивият район предоставя много възможности за тези, които търсят близост до природата или са любители на екстремното.

За всяка от тези разходки слънцезащитата е от ключово значение. Ако веднъж поемете по Вазовата пътека, без да сте взели необходимите мерки, гарантираме от личен опит, че няма да повторите грешката.

IMG_8414 copy

За да не помрачите изживяването си, не пропускайте да предпазите кожата си. Препоръчваме сериятаSunissime на Lierac, която предлага всичко от слънцезащитно мляко и флуиди, през грижа за след слънце до капсули за здравословен тен.

Продуктите хидратират кожата и й придават здрав вид с енергизиращия си и противостареещ ефект. Те се предлагат с различен SPF в зависимост от типа кожа – от 15 до 50. Флуидите за лице добавят матиращо действие върху кожата и изглаждат несъвършенствата, а млякото за след слънце рехидратира кожата, за да й възвърне свежестта след дългата разходка.

Освен това не забравяйте да носите със себе си вода. Много вода!

Материалът е реализиран със съдействието на Lierac