В петък започна есенният телевизионен сезон. Честито!

| от Теменужка Пашова |


В петък вечер започна телевизионният сезон с лайф на „Фермата“. Очакваме в понеделник да стартират още няколко нови/стари формата като „ВИП Брадър“ и „На Кафе“.

Всеки септември всичко започва с гръмки автореклами на съответните предавания и обещания да очакваме нещо ново и невиждано, но винаги се оказва, че сме свидетели на добре забравеното „старо“.

ВИП Брадър от няколко години действа по една и съща схема – винаги в къщата влиза естрадна звезда, плеймейтка или напомпана и глупава жена, един ерген, звезда, която прекалява с алкохола, няколко скандалджии, личност с психично разстройство и всичко останало е пълнеж. Всяка година се спекулира с информацията, че Николета Лозанова и Алисия ще влязат в къщата, докато на kick off-а се оказва, че няма нищо такова.

А и на кого му е нужно да гледа двете дами затворени в помещение с още куп „звезди“. Всъщност защо трябва да се случва това предаване въобще? Оказва се, че българинът си пада по клюките, а в случая клюките са му синтезирани в една къща, в едно предаване, в един час между осем и девет вечерта. Вместо да се ровиш цял ден в жълтите вестници и сайтове – сядаш вечер с ракийката и се зареждаш с толкова скандали и информация, които те поддържат жив през следващите 24 часа и така два месеца. Всички са доволни, предаването има висок рейтинг, а ти си задоволил напълно любопитството си.

Фермата – няколко известни личности и още десетина никому неизвестни ентусиаста влизат отново в една къща, но без никакви удобства. Имат предизвикателства, с които трябва да се справят – отглеждат крави, зачукват пирони и се къпят на открито. Съответно винаги се появява една любовна история, за да може и това риалити да се превърне в турски сериал. Всичко хубаво, но защо трябва рейтингът и печеленото на пари да се обличат в добри намерения – „Съединението“.

Предаването „На кафе“ се завръща без Стефан на Гала, защо ли – защото влиза във ВИП Брадър. От една седмицата ни обясняват, че сутрешното шоу ще е с напълно нов екип, студио и идея. А дано, ама надали, е казал авторът. Нова телевизия се е превърнала в платформа на звезди като Кристина Патрашкова, Сузанита, Ваня Червенкова, Джулиана Гани и подобни. Със сигурност те ще намерят място и в новия панел на предаването „На Кафе“ – по какъв начин ли? Не знам, но със сигурност ще са там.

Старото „Преди обед“ – може да съм пристрастна, но като че ли това е единственото смислено нещо, което все още стои в национален ефир. Тези хора, които споменах по-горе – никога няма да бъдат поканени при Деси и Сашо. Може би точно, заради това ги харесвам – защото се опитват да научат публиката си на нещо, а не просто да ги заливат с плява.

Телевизията има за цел да забавлява, но и да образова. Когато всичко, което излиза от телевизора е свързано със силиконовите устни на Сузанита – някакси тази новина няма как да провокира мисъл у никой, единствено амбиция у 16-годишните да се превърнат в новите силиконови кукли. И не, не я сравнявайте с Ким Кардашиян, защото за разлика от нея Сузанита пее чалга, в клиповете й мъже я пляскат, където сметнат за добре и все още е непълнолетна. Това не е изкуство, а излагация.