Най-добрите роли на Кийра Найтли

| от MamaMia |


На днешния ден празнува разкошната Кийра Найтли, която днес навършва 33 години.

Два пъти номинирана за Оскар, Найтли е от онези актриси, които доказват, че можеш да бъдеш едновременно красавица и добра актриса.

Кийра е родена в семейството на шотландска актриса и писателка, и телевизионен актьор. Има по-голям брат на име Калеб (р. 1979 г.). По-голямата част от детството си Кийра прекарва в Ричмънд, посещавайки училището „Тедингтън“ и по-късно колежа „Ъшър“. Участвала е в няколко малки продукции, сред които „After Juliet“, написана от майка й.

Страда от дислексия, но работи много упорито да превъзмогне проблема и успява да изкара добри оценки в училище. Получава разрешение да наеме импресарио и е насърчена да започне кариера в киното.

След дебюта си на 7 години в „Royal Celebration“, Кийра участва в сериала „The Bill“ през 1995 г. След това участва в няколко телевизионни филма, а после идва дебютът й в киното като двойничка на Падме в „Междузвездни войни– Невидима заплаха“. Получава ролята заради приликата си с Натали Портман. В пълен грим и костюми дори майките на момичетата не можели да ги различат.

Най-голямата й роля след това е като Лара в няколкосерийната адаптация от 2002 година на „Доктор Живаго“, предизвикала смесени чувства сред критиците, но и висок рейтинг. Ролята, която я прави известна, обаче е тази на Джулс Пакстън във футболно-базирания филм „Ритай като Бекъм“, който получава повече от 40 милиона долара.

След изгрева й идва голямата роля на Елизабет Суон във високобюджетната продукция „Карибски пирати“ на Джери Брукхаймър. По това време Кийра е едва на 17 години, но вече е световноизвестна. Следва ролята в романтичната комедия „Наистина любов“, която я събира с мнозина големи актьори. Следващата й роля на Гуиневир във филма „Крал Артур“ предизвиква далеч по-малък възторг, въпреки че доста хора харесват обновения образ на принцесата.

Оттам нататък Кийра става доста заета, като 2005 година й носи 3 филма, първият от които „Усмиряване“. Трилърът е наречен от критиците „неоригинален, объркан и глупав“, като ролята на Найтли не само не предизвиква много положителни емоции, а и й коства доста усилия, защото във филма британската актриса трябва да говори с американски акцент.

През 2006 г. второто изпълнение на Елизабет Суон в „Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца“ е най-голямата й финансова печалба досега. Кийра е номинирана за Филмовата награда на MTV за най-добро изпълнение, но тя е спечелена от Джони Деп. Следващите й появявания на големия екран са в края на хитовата пиратска трилогия: „Карибски пирати: на края на света“, която е заснета едновременно с втората част. През 2007 г. е ангажирана във филм със заглавие „The Edge of Love“ по сценарий на майка ѝ, излязъл на екран през 2008 г.

По случай рождения й ден ви черпим с галерия с нейните роли, които харесваме. Не ги пропускайте.