Лиляна Боянова за изборите, майчинството и телевизионната журналистика

| от |


Лиляна Боянова е онова момиче, което можем да видим по софийските улици, облечена в дънки и кецове, а вечер да я зърнем на телевизионния екран в напълно преобразен вид. В момента тя е едно от лицата на новинарския екип на Бтв. Лили започва като стажант, още докато е в университета, а днес е един от водещите журналисти на телевизията. Носител е на няколко журналистически награди, а рубриката й „Вярваме в доброто“ е доказателство, че не всичко, което се излъчва в национален ефир е негативно.

Лиляна Боянова говори за майчинството, медиите, телевизионната журналистика – без маски и без сериозността, изискваща воденето на централната емисия новини.

 

лили боянова

 

Kакви качества трябва да притежаваш, за да водиш Новините?

Бързи реакциии познаване на широк спектър от теми, разбира се. Но като личностно качество – работа в екип, защото новините се правят от голям екип. Това са много хора, всички от които с опит и високи професионални стандарти, и съответно с мнение. Но въпреки личните си виждания, всички трябва да работим като смазана машина, затова няма място за голямо его в тази работа.

Много хора си мислят, че новинарите са просто „четци на новини“ – доколко е вярно това?

Отдавна новинарите и водещите не са само четци на новинарските емисии, а са действащи журналисти, които участват активно в подготовката им. Нужни са бързи реакции и познания по темите по време на извънредни ситуации. Трябва да умееш да мислиш, да задаваш въпроси, да умееш да обобщаваш казаното по време на извънредни събития, пресконференции. Дигитализацията от своя страна променя навиците и очакванията на хората непрекъснато. Това изисква от нас да не спираме да се развиваме и да се учим да боравим с нови инструменти, с които да посрещаме тези очаквания, а доста често и сами да вдигаме летвата, за да сме номер едно.

Колко „маски“ крие Лили Боянова в килера си?

В отношенията си с близките ми хора се стремя да бъда искрена, автентична. Дългът към зрителите също изисква от мен винаги трябва да съм откровена и пряма. Но отговорът за маските не е толкова прост.
Наскоро разговарях с един от водещите ни кардиохирурзи – човек, който всеки ден „поправя” човешките сърца. И го попитах дали има дни, в които поради някаква причина, не може и не иска да оперира. Знаем, всички имаме такива дни, дни в които „не сме добри”. И той ми отговори, че няма такива дни, че не може да си позволи да не оперира. Има ли сърца за спасяване, не можеш да се извиниш,че имаш лош ден. Стягаш се и работиш.

Понякога животът просто налага да превъзмогнеш себе си, да преглътнеш собственото си настроение и да излезеш в ефир. Независимо какво ти се случва. Такава ни е работата. Това не е геройство. Много други професии също го изискват и най-добрите професионалисти се отличават точно по това – доколко владеят това изкуство – да не позволиш на личните ти емоции да те съборят, да останеш в кондиция.

 

DSC_1747

 

 

Какво може да те накара да се разсмееш?

Добър виц, смешен клип, историите, които разказва моят много любим колега Боби Лазаров.

Какво те натъжава?

Натъжават ме грубостта, злобата, завистта, безчовечието. Когато с умисъл се върши зло, вместо добро. Натъжава ме, че много често хората не осъзнават, че децата са божия благословия. Натъжавам се когато четем за недогледани, неглижирани, бити, убити бебета и деца.

Кой беше най-щастливият и най-трудният момент от майчинството?

Да бъда майка на Камен е едно чудесно приключение. Като погледна назад не мога да откроя труден момент. Може би когато е бил болен ме е било най-много страх, защото съм се чувствала безсилна. А хубавите моменти са всеки ден. Първо бяха първите усмивки, първите зъбчета, първите думи. Сега вече е голям и умее да пише, да смята, да чете. Кара ме да се гордея с него.

По какъв начин възпитаваш сина си?

Възпитам го да е смел, да бъде самостоятелен, да бъде добър. Бих била най-щастливият човек, ако самият той има слънчев и щастлив път. И сбъдне мечтите си.

Кои са принципите ти, на които никога няма да изневериш?

На съвестта си. И на сърцето си. Стремя се да живея по начин, по който да мога спокойно да се гледам в огледалото всеки ден и там да виждам някой, когото уважавам.

Коя е новината, с която мечтаеш да започнеш централната емисия новини?

Новината с която бих желала да започнат bTV новините в 19, е тази, че е измислено лекарство срещу рака. Това би била най-хубавата новина, която мога да си представя, че прочитам. Вярвам, че мечтата ми е напълно постижима. Дори в момента, в който си го представям, се усмихвам. Благодаря.

Гардероб: Collective Stores
Бижута: Folli Follie
Фотограф: Мирослава Дерменджиева
Грим: Росина Георгиева