Господари ни блъфират

| от |


„Заради съзнателния или не опит на репортера да подведе обществеността с действията си след приключване на репортажа излъчен в предаването, продуцентът Джуди Халваджиян отстранява Върбанов от екипа на предаването.“

През последните пет дни се развихри „страхотна телевизионна драма“. В началото на седмицата станахме свидетели на пребит журналист по време на работа. Всички медий застанаха зад гърба му, политици, известни личности дори министър председателят се изказа по темата от САЩ, май само Доналд Тръмп не успя да внесе яснота по случая. Официални становища от фирмата продуцент на предаването се въртяха из централните емисии Новини по всички национални телевизии.

В един момент, докато Димитър Върбанов си лежеше в болница с току що появилия му се ореол около главата, се появиха записите от камерите на склада.

И хоп – ореолът изчезна. Оказа се, че репортерът е инсценирал всичко. Записът повече прилича на backstage от турски сериал, отколкото на журналистическо разследване. Тук ще сложа бърза скоба – не наричам този човек журналист, за да не ми се налага да го слагам в кавички. Димитър Върбанов не е журналист, а репортер или държач на микрофон, а в момента по-скоро е drama queen.

Все още не ми е много ясна неговата подбуда, да продуцира и режисира този блокбъстър, но има няколко варианта. Първият е – Димитър Върбанов иска да се превърне в журналиста Васил Иванов и да отиде при Слави Трифонов. Вторият, репортерът има желание да стане мега известен и да го вземат на работа в CNN. Третият вариант е продуцентите, редакторите или тези над него да са му казали ако няма скандал, да не се връща от склада. Който и да си изберем от трите няма да е от полза нито на Димитър Върбанов, нито на предаването.

 

IMG-7eff163bddb67bbba801e97e72cbe1e2-V

 

„Както е добре известно вече, репортерът на предаването имаше сблъсък със служители на склада – обект на разследване на „Господари на ефира“ от юни тази година. Той беше изхвърлен от тях, докато се опитваше да си свърши работата. Митко Върбанов беше настанен във великотърновската болница за временно наблюдение, с диагноза леко мозъчно сътресение.“

Всъщност по-големият проблем в този случай е, че ако това се беше случило с всяко едно друго предаване някакси щяхме да го преглътнем – ние обикновените граждани. Но сега е малко по-различно – „Господари на ефира“ твърдят, че те са велики, притежават най-добрите разследващи „журналисти“ (извинявам се за кавичките) и помагат на хората, за да стигнат до истината и техните проблеми да се разрешат. В момента цялото им реноме се срина точно за 24 часа. От тук нататък едва ли някой ще им повярва ако набият Ева Веселинова, например. Случаят с Димитър Върбанов и предаването се превърна в поговарката за лъжливото овчарче.

Съответно продуцентите, за да си измият ръцете и да се опитат да върнат на своя страна общественото мнение – уволняват репортера. Според мен по-скоро трябваше да му връчат Оскар за главна мъжка роля. Но със сигурност Митко Върбанов ще си намери работа в киноиндустрията, така че не трябва да се притесняваме за него. По-скоро трябва да внимаваме и да не вярваме на всичко, което ни залива от телевизора.

Цитатите са дословно предадени от официалните становища на фирмата продуцент на предаването „Господари на ефира“.