Защо не спазваме новогодишни обещания

| от Стела Христова |


Ще спрем цигарите. Ще започнем да спортуваме повече. Ще се храним по-здравословно. Ще организираме онова пътуване. Ще реализираме онази идея. От утре. От понеделник. От догодина… Преди харесвах да си измислям новогодишни обещания, докато не осъзнах, че рядко изпълнявам своите. Не съм сама (нито пък вие, ако имате същия проблем).

Процентът на успеваемост на новогодишните обещания към себе си е мрачните 9%. Изследванията показват, че новогодишните обещания са неуспешни, защото им липсва истински ангажимент. Те са амбициозни, но често без осезаеми конкретни резултати. Помислете за тези твърде често срещани примери и пропуски в яснотата:

Искам да тренирам повече! Добре, но… Какъв е тренировъчният план? Колко повече? Как ще разбера, че съм постигнала целта?

Ще се храня по-здравословно! Добре, но… Как изглежда това „по-здравословно“? Как ще разбера, че се храня по-здравословно?

Имам за цел да отслабна! Добре, но… Колко килограма? Как ще съм сигурна, че го правя по-здравословен физическ и психически начин? Какви навици съм готова да променя за целта?

Когато обърнем сценария и се съсредоточим върху устойчивостта на обещанията си, започваме да виждаме въздействие.

Ключовите елементи на дългосрочния успех са три.

И те не са „силна воля“, „силен характер“, „постоянство“, или всичко друго, което си казваме, че ни липсва, и се обвиняваме за провала на целите си.

Физическа активност

Преформулирането на тренирането като дългосрочен план за грижа за себе си е практичен подход. Не за да отслабнем. Не за да „се нацепим“. Понякога тренирането не изглежда като пряк път към целта на пръв поглед. (С какво например ще ни помогне пилатесът на това да си лягаме по-рано или да довършим сценария, който сме започнали?!)

Устойчивата, постоянна физическа активност обаче е от решаващо значение за поддържане на добро здраве и забавяне на появата на заболявания, свързани с възрастта. Не става въпрос просто да тренирате няколко седмици, за да постигнете краткосрочна цел, а по-скоро да го превърнете в част от начина си на живот.

Сън

Връзката между съня и психичното здраве е добре установена. Лошото качество на съня може да доведе до редица проблеми с психичното здраве. Регулирането на излагането на естествена светлина, управлението на приема на кофеин и поддържането на редовен график за сън могат да помогнат.

Общуване

Самотата и социалната изолация могат да имат значително отрицателно въздействие върху психическото и физическото здраве. Насърчаването на положителни, значими връзки с приятели и членове на семейството може да бъде ключов фактор за подобряване на качеството ви на живот.

И трите елемента може би не изглеждат пряко свързани с постигането на целите ви, но без тях няма как да изградите онези „силна воля“, „силен характер“ и „постоянство“.

Задайте си въпроса дали си осигурявате достатъчно от тези три свои нужди. Отново, опитайте да устоите на изкушението да отговорите с това, което трябва да правите. Вместо това отговорете с това, което всъщност правите. Ако отговорът е „не“ на някой от горните въпроси, няма как да се усещате устойчиви. Средностатистическият човек е високофункциониращ в 51 години от живота си.  Точната цифра силно зависи от приоритизирането на здравето холистично чрез упражнения, сън и взаимоотношения.

Как да променим сценария „провалени новогодишни обещания“?

Физическа активност

Ако усещаме, че не тренираме достатъчно, на първо място следва да преосмислим какво значи тренирането за нас. Упражненията осигуряват редовен стимул, който е пряко свързан с комфорта ни и здравето ни, а не с килограми или с конкретен физически проблем. Физическата активност често започва като необходимост поради конкретно състояние, но след това спираме да виждаме пряк стимул. Струва си да мислим за тренирането като за дългосрочен план как да бъдем щастливи. Нищо повече и нищо по-малко от това.

Движението е просто промяна в местоположението на тялото. То може да бъде от всякакво естество. Ако искаме да го правим постоянно, е добре да разберем какво ни носи наслада, така че да не го приемаме като дразнещ ангажимент. Ако сме отворени за всякакъв вид движение, тогава имаме по-добър шанс за устойчиви усилия, за да сме последователни с тренировките. Всъщност хорат в региони, известни с доброто си здраве, често се занимават с градинарство и често живеят на висока надморска височина, така че редовно получават много стимули, без да ги търсят. Например, налага им се да клякат редовно, което създава функционална независимост.

Кардио упражненията и балансът на чистата мускулна маса са важни компоненти за потенциално дълголетие. Физическата активност като цяло е мощен механизъм за забавяне на болестите на стареенето (сърдечно-съдови заболявания, метаболитни заболявания, когнитивни заболявания и т.н.) и значително намаляване на всички причини за смъртност.

Сън

Проучвания на качеството на съня са установили, че безсънието има причинно-следствена връзка с психичните проблеми (депресия, тревожност, стрес и др.). Липсата на сън е един от най-значимите фактори за увеличаване на всички причини за смъртност и следователно значително намалява продължителността на живота.

Психолозите препоръчват няколко метода за подобряване на съня:

  • Прекарвайте време на слънце, за да избегнете обърквания на ритъма на сън
  • Консумирайте кофеин единствено сутрин, за да подобрите трансфера на енергия в тялото
  • Хранете се по-рано, за да регулирате храносмилането
  • Изтеглете и тренировките си по-рано в денонощието, за да не подвеждате мозъка си кога да е активен
  • Заспивайте с книга, а не с телефон, заради синята светлина.

Общуване

Самоатата се отразява на организма както пушенето на 15 цигари на ден. Хората са социален вид. Взаимоотношенията са жизненоважни за нашето съществуване, важи и за интровертите.

Според най-дългото изследване на щастието, Харвардското изследване на развитието на възрастните, има силна връзка между щастието и близките взаимоотношения с партньора, семейството, приятелите и цялостния социален кръг. Личните връзки създават умствена и емоционална стимулация, които автоматично повишават настроението, докато изолацията го разваля.

Ако искате да бъдете по-щастливи, съсредоточете се върху най-близките отношения, които имате с приятели и семейство. Помислете с кого прекарвате времето си и се уверете, че тези хора отговарят на вашите ценности. Ако за вас е изтощително да бъдете с някого, има вероятност той да не отговаря на вашите ценности.

Вместо върху новогодишни обещания, тази година се фокусирайте върху устойчивостта и дълголетието си, като включите упражнения, сън и взаимоотношения в по-холистичен подход към благосъстоянието. Като се ангажират с тези избори на начин на живот и създават конкретни, приложими планове, хората могат да подобрят цялостното си качество на живот и да увеличат шансовете си да се насладят на дълго, здравословно и пълноценно съществуване.

Вижте още:

Как се възпитават милиардери? Майката на Илон Мъск знае отговора


Повече информация Виж всички