Време е за „трезвен януари“. Дерматолозите гласуват „за“

| от Марина Стоименова |


Празници, празници, празници… Вече не се издържа! От поне месец насам постоянно вдигам наздравици. Чашата се превърна в продължение на ръката ми. И независимо, че се опитвах да спазвам „златния стандарт“ за нашата страна, според който „виното и бирата не се броят“, на няколко пъти си позволих и по чашка твърд алкохол – основно ракия, узо и уиски.

Но вече, признавам, се безпокоя за физическото и психическото си здраве. Депресивните пост-алкохолни дни са нещо, което не искам повече да изживявам повече. Усещам и организма си отслабнал и някак… ленив и отпуснат.

Затова и си мисля, че след Ивановден не е твърде невъзпитано (и никой няма да се обиди), ако се опитам да си отдъхна от наздравиците. Да, този път ще пречупя навика да си сипвам по едно (две, три) в социални ситуации, независимо кой има рожден или имен ден.

Съжалявам, Козирози и Водолеи, излизам в почивка и за вашите рождени дни ще ви поздравя единствено с по чаша чиста вода.

За да се мобилизирам за своята алкохолна детоксикация, реших да се обърна към Google и да проуча какви ще бъдат ползите за тялото ми, ако спра изобщо, ама изобщо, да пия поне за месец-два. И с огромна изненада установих, че

спирането на алкохола се изписва най-напред върху кожата на лицето.

В сайта Well+Good попаднах на мнението на американския дерматолог д-р Рейчъл Назариан. Тя обяснява, че ако не пием алкохол в рамките поне на 31 дни, ще забележим значителни промени в тена и цвета на кожата си. „Алкохолът, в общи линии, не прави добро на кожата“, категорична е д-р Назариан.

В подкрепа на нейните думи е и мащабно изследване, публикувано през 2019-а, което проследява влиянието на тютюнопушенето и алкохола върху лицата на жените. Резултатите показват, че консумацията на алкохол предизвиква цяла гама „страхотни“ резултати върху външния вид: липса на достатъчно витамини, увреждане на тъканите, нарушение на възпалителните реакции, намалено производство на колаген, което се изразява в подпухналост под очите, загуба на обем в средната част на лицето и по-видими кръвоносни съдове по скулите – или всичко онова, което определяме като белези на остаряването. Алкохолът освен това нарушава антиоксидантните защити на кожата, което означава, че тя не може да се предпазва достатъчно добре от влиянието на околната среда и да се бори с факторите на замърсяване.

„Алкохолът дехидратира тялото и най-първо това се забелязва по кожата“, казва и друг дерматолог д-р Стейси Чименто, отново за сайта Well+Good. Тя също смята, че алкохолът способства и за възпалителните процеси, което може да се изрази в появата на петна, зачервявания и поруменявания. Всъщност всеки, който се е поглеждал в огледалото в ден с махмурлук, знае точно за какво става дума.

И още нещо: ако към алкохола имате навик да консумирате сладки напитки – сокове, кока-кола, тоник и прочее – тогава, освен дехидратация, към кожата на лицето си получавате още един „бонус“ – предварително стареене на кожата, защото натрупването на захар в организма прави точно това.

Оказва се, че имам сериозна мотивация да спра изобщо алкохола, макар и само за месец.

Според д-р Назариан още в рамките на първите две седмици ще установя, че защитните свойства на кожата започват да стават по-силни, лицето ми ще засияе и ще се възпалява и дразни значително по-малко.

Добра идея е да заменим консумацията на алкохол със свежи фрешове – например от нар, портокал или грейпфрут, защото те съдържат антиоксиданти и антивъзпалителни съставки.

Дерматолозите съветват още да добавим и продукти с хиалуронова киселина и керамиди (безценни компоненти на ненаситените мастни киселини, които изработва собственият ни организъм), както и с ниацинамид – производно на витамин B3, което намалява стареенето на кожата и стимулира производството на колафен и еластин, без да изсушава.

Когато сумираме всичката тази информация, се оказва, че цената, която плащаме с външния си вид за моментите на алкохолно опиянение всъщност е доста висока.

Но какво да правим, ако пък не можем, ама наистина не можем СЪВСЕМ да спрем алкохола?

Ето какво: ако след детоксикацията си искаме пак да вдигаме наздравица, е добре да се придържаме към консумирането единствено на червено вино. Това, оказва се, е най-щадящият кожата алкохол.

Но трябва да забравим за идеята бъчвата от домашно приготвеното вино на брат’чеда да не залежава. Изисква се умереност и дисциплина, за да се въздържим от спортното състезание по надпиване в домашни условия. Обратното вече сме го играли – и резултатът е една абсолютно зашеметяваща зима, от която измъкването е трудно, болезнено, главоболно и много, много тъжно.