Трикове за поддържане на обувки

| от Mamamia по Women`s Health |


Жената и нейните обувки, това е важна, почти сакрална връзка. Понякога, за да стигнем до идеалния чифт, се налага да минем през няколко не толкова сполучвили избора. Вероятно това, наред се удобството, е причина да имаме любими обувки, които носим с години. Ето няколко съвета как да се грижим за тях. Каво да правим, когато обувките убиват, стискат или правят мехури и пришки.

Как да почистим кожените обувки?

За да изчистите петната от кожените обувки, се нуждаете от медицински спирт. Обаче, внимание: трябва да е от изопропанол, а не от етанол. И ако тези понятия не ви говорят нищо и ви навяват непирятни спомени за часовете по химия в училище, фармацевтът в аптеката е наясно с разликата. Сдобиете ли се с нужната течност, намокрете мека кърпа, натрийте петната по обувките и оставете половин час.

Мицеларна вода за велурени обувки

Велурените обувки могат да са много шик. Проблемът е, че се цапат лесно, а се чистят трудно. Но напоследък абсолютният хит в инстаграм е почистването на велур с мицеларна вода. Можете да прочете трогателни откровения като: „Знаех си, че мицеларната вода всъщност са сълзи от еднорог, които правят магии.“

За отстраняване на неприятна миризма

Ами да, на ендорозите не им миришат копитата, но кецовете понякога да… Няма по-добро средство от содата за премахване на неприятна миризма от обувките. Вечерта сложете по една чаена лъжичка във всяка обувка, а на сутринта я изсипете – даже да остане малко сода в обувките, не е страшно.

Как да върнем белите кантове?

Кантовете отново ще бъдат бели, ако ги минете с паста за зъби. Платнетите обувки също можете да почистите с паста за зъби. Оставяте за половин час и после почиствате с влажна кърпа или гъба.

Вазелин за лачени обувки

Вазелинът е идеално средство за поддържане на капризните лачени обувки. Просто ги намажете като обърнете внимание на ожулените и протритите места.

Как да разтъпчем стегнати обувки?

За да разтъпчете новите обувки, обуйте дебели чорапи и после минете със сешоар.

или…

Вземете две пликчета за фризер с плътно затварящ се отвор, напълнете ги с вода и ги пъхнете в обувките, самите обувки – за една нощ във фризера… На другия ден ги извадете и ги обуйте.

Как да избегнем мехурите?

Натрийте мястото, където обувката ви стяга с твърд дезодорант.

Обувките на висок ток

Те са секси, карат ни да се чувстваме женствени и уверени, само че носенето им нерядко е доста болезнено. Има един прост номер – залепяте втория и третия пръст заедно с помощта на лейкопласт. Невероятно, но работи.

Как да направим обувките непромокаеми?

Този номер действа както при кожени, така и при текстилни обувки – натрийте ги с пчелен восък, нужен е съвсем тънък слой.


Повече информация Виж всички