Супер лесни домашни решения за по-здрава кожа

| от Лилия Огнянова |


Знаете ли, че кожата е най-големият орган в човешкото тяло? Това е и органът, който ежедневно виждаме, усещаме, докосваме, че и полагаме грижи за него.

Кожата е най-сигурният показател за общото здравословно състояние на организма. Ранички, петна, езкеми, изтъняване, омазняване, поява на запушени пори или нови бенки и брадавици, сухота и пожълтяване/потъмняване – всичко това са отличителни белези на различни проблеми със здравето, с които се сблъскваме в момента.

Разбира се, по козметичните магазини и в аптеките се продават какви ли не мазила и помощни вещества, за да имаме кожата на мечтите си, отделно на това са всевъзможните процедури за почистване, подмладяване, озаряване и обезкосмяване.

Не винаги обаче имаме време и пари да тичаме до салона за красота, за да ни избавят от досадната пъпка, пък и понякога най-ефективните решения се крият в съвсем обикновените неща. Като съдържанието на кухненския шкаф, например.

Нека ви дадем няколко съвета как успешно можете да третирате кожата си с продукти, които принципно сте свикнали да ядете (или изхвърляте).

Фините овесени ядки са чудодейно решение за справяне с белещата се след лятната почивка кожа. В подхоща купичка накисвате една чаша от тях за известно време, докато набъбнат, след което взимате купата с вас в банята. Под душа взимате в ръка малко от овесените ядки и обтривате кожата.

Те са достатъчно фини, за да не я раздразнят излишно, а в същото време абразивни, за да почистят мъртвите клетки и да ви дадат усещане за мекота. След душа е добре да хидратирате кожата с подходящ лосион. Можете да прилагате до два-три пъти на седмица, в зависимост колко се бели кожата ви.

Утайката от кафето е друго чудесно средство за ексфолиация на кожата и най-вече – чудодеен метод за справяне с подкожните косми. Действате на същия принцип като с овесената каша, само не е нужно предварително да киснете във вода. Това обаче, за което трябва да внимавате е, да не ползвате утайката от кафе върху прясно излагана на слънце и респективно изгоряла кожа. Кафето е прекалено абразивно и може да ви раздразни излишно. Но когато епидермисът се е възстановил от летните лъчи, то методът е перфектен за ескфолиация.

Портокали и мандарини – тайната за справяне със загрубялата кожа на лакти и колена. Приложението е повече от елементрано – натърквате конкретната зона със сок (или парченце) от плода и оставяте да действа колкото може повече. Прилагате ежедневно до постигане на ефект.

Ако имате ваши любими козметични трикове с ползването на домашни продукти, можете да ни ги споделите на office@mamamia.bg


Повече информация Виж всички