Постите като тренд

| от |


Напоследък забелязвам, че постенето се е превърнало в тенденция. Все повече хора започват да спазват религиозните пости без да знаят точно защо го правят и какво представляват те. Подбудите им също не отговарят на реалните такива.

Попаднах на статия в интернет пространството, която напътства дамите, които постят и искат да отслабнат на какви храни да заложат по време на 40-дневното очистване. В нея се говори за калории, тесто, мазнини, протеини и сладкиши. Самата идея да спазваш постите, за да свалиш някой друг килограм е в разрез с идеята на въздържанието.

Какво всъщност представляват постите – това е период на въздържание от определени храни, свързва се с духовната концентрация и други начини за побеждаване на телесното начало. В основата на поста е борбата с ГРЕХА чрез въздържание от храна. Постът се възприема като аскетичен подвиг, а не като 40-дневна диета.

В момента се намираме в Рожденски пост или също известен като Филипов пост. Той започва след деня посветен на св. Филип и продължава точно 40 дни – до Коледа. Най-тежкият пост обаче е Великият, който е седем седмици преди Великден.

Освен ограничаването от определени храни по време на постите не се приема алкохол (освен червено вино), не се прави секс, особено ако той е без любов, не се изневерява… Това, че сте решили да свалите 4 килограма не означава, че трябва да спазвате постите, особено ако нямате тази потребност. Ако не можете да се откажете от съботното „изригване“ в столичен клуб, прибирането с напълно непознат, приемането на солидно количество наркотици – по-добре минете на обикновена диета за една-две седмици.

Или може би не?! „Аз постя“ – звучи доста по-внушително за оклоните, отколкото „на диета съм“. Ето така постът се превръща в тренд сред младите дами, които дори нямат идея какво представляват това, на което са се подложили, но им звучи готино.


Повече информация Виж всички