Перфоратори, тения и сперма: най-абсурдните диети и хранителни режими в света

| от MamaMia |


Странно или не, все още има хора, които питат „Ти си… какво? Какво е това?“, когато чуят за пескетарианец. Има, а и сигурно винаги ще има непоискани съветници от върха на хранителната верига по темата „Ама ти откъде си набавяш протеин?“, ако разберат, че си вегетарианец или веган. Както и вегани, които ще ти вгорчат живота с лекции, задето си си направил един най-обикновен таратор.

Чуждият начин на хранене все ни е по-интересен, отколкото ни влиза в работата. Човекът, който не сме ние, все има нужда малко да попази диета, или пък си е много добре така и хич и да не отслабва повече, или не си е изял най-вкусното в чинията – да си отопи соса примерно, или пък как изобщо го яде това синьо сирене… Ако чуждото хранене и нехранене буди нездраво любопитство, дори и когато си е съвсем конвенционално, какво ли биха казали най-настървените кулинарни консултанти за непоискан акъл, ако чуят за някои от наистина най-абсурдните и трудни за проумяване хранителни режими по широкия свят. Даааа, светът е голям и налудничава диета дебне отвсякъде. Когато научаваме за някои от тези начини на хранене, освен да повдигнем вежди в почуда, не можем да не се запитаме и кой, как и защо, по дяволите ги е измислил… Интересно кой от тях бихме избрали, ако сме принудени да изберем един.

Спазването на повечето от тях е опасно за вас, а проповядването им – опасно за другите около вас.

Живот на калорично кафе

Измислен е от предприемача от Силиконовата долина Дейв Аспрей, който смята, че е свалил 36 килограма се е свеждала до едно нещо: диета с ежедневен прием на „калорично кафе“ – чаша еспресо, смесено с масло и олио. По негови думи този режим подпомага не само метаболизма, но и повишава енергията и подпомага мозъчната дейност. Идеята да опита тази смущаваща напитка му идва по време на преход в Хималаите, където опитва традиционния за дестинацията чай с мас от як, и изпитва прилив на еуфория и жизненост.

Перфораторът

Тук тайната не е в прием на някаква храна… Идеята е някой мил лекар да перфорира ухото на „диетуващия“ със скоба, която да премине през точките, контролиращи апетита и съответно да го намали драстично. Липсват научни потвърждения на ефективността на метода. За сметка на това са регистрирани случаи на ушни инфекции, болки в челюстта, загуба на способност за дъвчене. Корените на опасната практика са в интерпретиране на китайските принципи на акупунктурата, но към мометна се практикува най-вече в САЩ.

Въздушна диета

Буквално. Преди няколко години френско женско списание всъщност публикува статия с препоръки за диета, която включва хранене с въздух. Ама сготвен въздух. Сгответе каквото искате, сервирайте го върху най-добрия си порцелан с най-лъскавите сребърни прибори, вдигнете го към устата си и след това… просто го помиришете, а храната не изяждайте. Очевидно това „подвеждало“ ума да мисли, че наистина е изядено. Мхм, да, точно така. Абстрахираме се дори от разхитителния цинизъм на така наречената „диета„.

Хранене с вилица

На първо четене звучи някакв културно, цивилизовано. Какво лошо има да се храниш с вилица? Ето и уловката: позволено е само да консумирате храни, които могат да се ядат и приготвят с вилица. Всъщност това просто означава, че може да намерите вратичка в закона (у нас си го можем) и да сте креативни. Например: колко голяма може да бъде вилицата? Разрешена ли е вилица за барбекю? Какво ще кажете за тризъбец… Иначе предложението отново е френско.

Сандвичов режим

Това е диета само с две правила: Трябва да замените едно дневно хранене със сандвич. Каквото и да ядете, трябва да се побере между две парчета хляб. Без гарнитури или десерти. Не е ясно точно защо и как е започнала практиката в Испания и повечето от доказателствата за загуба на тегло са само анекдотични, но поддръжниците твърдят, че губят до пет килограма за месец с тази диета. Подобно на диетата с вилица, лимитите и на тази са ограничени само от вашето въображение.

„Флечъризъм“ или 32 предъвквания

Много диетолози препоръчват да се яде бавно, за да ограничите апетита си, така че предполагам, че Хорас Флечър е бил на тази вълна в края на 1800г., когато промотира диета, която включва дъвчене на всяка хапка храна най-малко 32 пъти (по веднъж пред всеки зъб) преди преглъщане. Намерението е храната да се втечни, така че да се плъзне лесно в гърлото и да се почувствате сити по-бързо. Особеното е, че ако не стане течна, трябва да го изплюете в кофа. Наред с тази дискусионна идея, Флечър има и някои впечатляващи достижения. Той препоръчва да се яде, само когато сте гладни и да не се яде, когато сте депресирани – изводи, с които всъщност изпреварва времето си.

Магнитният пръстен

Идеята идва от Мексико, където за известно време е много популярна. Напомня на магичните предложения от WS Teleshop, които щяха да ни оправят кръста веднъж завинаги, докато същевременно настъргват морковите ни перфектно. Магнитният пръстен се рекламира точно по подобен начин, а идеята при него е мястото му на пръстите на ръката да се променя периодично, в зависимост от зоната на тялото, чието отслабване се цели. А как точно работи… никой не знае.

Визуалната диета

Според японско изследване се твърди, че синият цвят потиска апетита – затова повечето лога са в ярки нюанси на червено и жълто, забелязали сте, нали? Докато някои диетолози просто препоръчват да се яде от сини чинии, японска компания прави още една крачка напред, като създаде „диетични слънчеви очила“, които са оцветени в синьо, за да накарат храната ви да изглежда непривлекателна.

Паразити

Пригответе се, това е гнусно и опасно. Очевидно през XX-те години на миналия век е можело да влезете в щатска аптека и да вземете хапче за отслабване… съдържащо жива тения. Идеята е, че червеят ще се закачи за лигавицата на стомаха ви и ще изяде храната ви, а вие ще отслабнете. Въпреки че вносът на тения в САЩ и ЕС е незаконен, има определени центрове в Мексико и части от Южна Америка, където все още можете да имплантирате тения, за да отслабнете. Съобщава се, че в Китай студентки прилагат версия на тази диета, поглъщайки кръгли червеи, за да изглеждат слаби за интервюта за работа. Кръглият червей има почти същия ефект като тенията, излюпва се в стомаха и поглъща обяда ви, но страничните му ефекти включват дихателна недостатъчност, чернодробно заболяване и пневмония.

Въздухианство

Като въздушната диета, ама по-екстремно. Базира се на много далечен паралел с принципите на аюрведа. Казано накратко – не ядете нищо. Вие буквално оцелявате само с дъха си и с малко слънчева светлина. Много практикуващи вярват, че не се нуждаят от храна, защото вместо това се поддържат единствено от жизнената сила или, казано на йогийски „прана“, която черпим от въздуха и слънчевите лъчи чрез медитации и дихателни практики. Тъжната ирония е, че поне трима души са починали, предприемайки тази „диета“, също като в българския виц за скръндзата, който учел магарето си да живее, без да яде, а то горкото тъкмо се научило и взело, че умряло. Индийският гуру Прахлад Джани обаче съвсем сериозно препоръчва дишането на въздух вместо хранене и твърди, че не е ял или пил каквото и да било от 70 години.

Едно бананче сутрин

Не, това не е секс съвет от Наталия Кобилкина.

Били ли сте някога в Япония, за да опитате там да си купите банан преди обед? Това е невъзможно, всичко е изчерпано, и до голяма степен се дължи на тази диетична тенденция, която включва ядене на банан и чаша вода за закуска, а след това каквото ви харесва през деня, стига да спрете да консумирате храна четири часа преди лягане. Целият този тренд започва с опита на една жена да помогне на съпруга си с наднормено тегло да отслабне. Той действително сваля почти 20 килограма на тази „диета“ и последвалото „блогване“ по темата прави и двата съпрузи, и диетата им известни из цялата страна. Япония дори се принуждава да увеличи вноса на банани, за да отговори на търсенето!

Сок от човек

Да, точно каквото звучи е. Ким Кели, порно актриса и ескорт от Ел Ей, създаде високопротеинова диета, за която твърди, че ѝ е помогнала да свали почти 10 килограма. Това е диета, която, така да се каже, може да се спазва в работно време – ако разбира се, упражняваш професията на Ким. Казано просто, включваше поглъщане на сперма и нищо друго освен сперма в продължение на 30 дни. По-късно Ким признава, че все пак е хапвала и бананови смутита и малко броколи, защото трябва да си набавите зеленчуците по някакъв начин… Тъй като тя вероятно е единственият човек, който някога го е опитвал, трудно е да се провери колко добре работи тази диета, но за нас изглежда, как  да го кажем… като нещо, което не бихме пробвали у дома си.

Вижте още:

Хранителният терапевт Михаела Белорешка: Никога досега в човешката история не сме се хранили от скука


Повече информация Виж всички