Отслабване без диети? Просто спете с един час повече!

| от MamaMia |


Недостатъчният сън е пряко свързан със затлъстяването и метаболитните нарушения в организма, това го знаем от години и имаме още една причина да се чувстваме гузни към тялото си всеки път, когато си легнем в три през нощта в работен ден. Група учени от САЩ обаче решават да изследват и обратната взаимовръзка…

Устновяват, че удължаването на продължителността на нощния сън при хората с наднормено тегло може да доведе до значително намаляване на дневния прием на калории, при това до такава степен, че да провокира видима загуба на тегло, ако този режим се прилага дълготрайно.  Проучването, проведено през октомври 2021 г., например показва, че един допълнителен час сън при новородените може да помогне за намаляване на риска от затлъстяване още през първите месеци от живота.

Вече е доказано, че ограничаването на съня има негативен ефект върху регулирането на апетита, тъй като води до повишен прием на храна и по този начин излага недоспалите хора на риск от наддаване на тегло с течение на времето. Е, ако това се случва със загубата на сън, можем ли да удължим съня и да обърнем някои от тези неблагоприятни резултати?

Отговорът е да. 

Проучването, което потвърждава тази теза, е проведено с участието на изследователи от Университета в Уисконсин – Медисън, и включва като тестове субекти 80 възрастни хора с наднормено тегло, подбрани на случаен принцип. При тези участници продължителността на нощния сън обичайно е по-кратка от нужните минимум шест часа и половина – фактор, припознат като рисков за затлъстяване. Проучването продължава четири седмици, първите две от които са използвани за събиране на изходни данни за съня и калорийния прием.

Вижте още: Храните, които убиват метаболизма

След това на субектите се назначават консултации за култура на съня. Постепенно част от тях започват да спят с малко над час повече нощно време, докато останалите запазват досегашните си навици, за още две седмици. През това време всички те спят в собствените си леглаа, проследяват съня си с преносими устройства и продължават всички останали навици от ежедневието си без промяна, включително и хранителния си режим.

Според ръководителя на проучването Езра Тасали разликата между това изследване и всички предходни се състои в това, че досегашните са твърде краткосрочни, за период от няколко дни, и освен съня засягат и промяна в диетата, докато настоящото запазва хранителните навици на участниците си. Те не записват приема си на храна и не го отчитат по никакъв начин, фокусът е единствено върху съня.

Вижте още: 3 сутринта – часът, когато безсънието атакува

Учените използват това, което е известно като метод „двойно етикетирана вода“, за да проследят точния енегиен разход на субектите в проучването. Тази техника е пионер през 80-те години на миналия век и включва питейна вода, в която молекулите на кислорода и водорода са заменени със стабилни изотопи, които могат лесно да бъдат проследени, когато се изхвърлят от тялото, и по този начин позволяват точно измерване на всяка изхвърлена калория. Това се счита за златен стандарт за обективно измерване на ежедневния разход на енергия в нелабораторна, реална среда и промени начина, по който се изучава човешкото затлъстяване. Допълнителните 1,2 часа сън средно довеждат до значително намаляване на консумацията на храна сред субектите, като някои ядат до 500 калории по-малко на ден. Макар и за кратък период, интервенцията в съня довежда до средно 270 калории по-малко дневно и съответен енергиен дефицит.

Само в рамките на две седмици може да бъде постигнат негативен калориен баланс.

Ако здравословните навици за сън се поддържат за по-дълго време, това би довело до клинично важна загуба на тегло с течение на времето. Много хора работят усилено, за да намерят начини да намалят приема на калории, за да отслабнат, но само ако спят повече, може от само себе си да го редуцират значително, заключват авторите на проучването.

Промените в хормоните, регулиращи апетита, и центровете за възнаграждение в мозъка са факторите, които водят до ненужно преяждане след недостатъчен сън. Учените се надяват за в бъдеще да задълбочат изследванията си върху темата. За момента новините са добри –  без всякакви други промени в начина на живот можем да започнем с регулирането на теглото си, ако просто си позволим удоволствието да се наспим малко по-добре.

Вижте още: 

Защо е толкова трудно да се преборим със затлъстяването?


Повече информация Виж всички