„От понеделник…“ или начините да направиш хранителния режим лесен

| от MamaMia |


От Нова година, от другия месец, от понеделник, от утре… Често идеите ни да започнеш да живееш и похапваш по-леко и здравословно се развиват в бъдеще неопределено време.

Хранителният режим може да бъде и много лесен за спазване дългосрочно, ако успееш да улучиш подохдящия за себе си. И ако не се вманиачаваш, че всичко е изгубено, ако се почерпиш с бонбон за нечий рожден ден. Няма нужда се предпазваш от изкушения 24/7 – достатъчно е да спазваш основните принципи и философията на режима си, да не го превръщаш в зверска диета и наистина да му се наслаждаваш.

За да се получи, ще се наложи да планираш като за петилетка.

Ясно е, че няма как графикът ти да бъде еднакъв всеки ден. Невинаги ще успееш да използваш обедната почивка по предназначение, невинаги и след работа ще се озовеш право у дома – понякога отиваш да се видиш с приятели,  на фитнес, или на бизнес коктейл. Още по-сложно е за хората, които работят на плаващи смени, а не от девет до шест. Добре е да приготвиш нещо здравословно, което ти допада, предварително, което да носиш в багажа си за деня, за да не гладуваш при промени в плана. Ако не заситиш глада си навреме, рискът да поръчаш огромна пица, или да посетиш кварталната дюнерджийница по никое време, е най-голям.

Не бива да пропускаш закуската.

Сигурно го чуваш още от дете и може би ти е писнало, но колкото беше вярно тогава, толкова вярно е и сега. Закуската работи по следния начин: тя задейства метаболизма, като подава сигнал на тялото, че през деня го очаква стабилен калориен прием и няма нужда да натрупва поетата храна. Освен това зарежда мозъка и мускулите ти, като ги подготвя за убийствен ден на работа. Избор с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на захар ще те държи сити до обяд, така че е по-малко вероятно да посегнеш към сладкиши, чипсове и вредни изкушения между храненията. В случай че не ти допада такъв тип закуска, подбери нещо по свой вкус, с което можеш да изградиш и запазиш навика да закусваш. Ако нямаш време, можеш да хапнеш и в движение, макар че имай предвид, че храносмилането работи на пълни обороти, единствено ако дадеш на тялото покой по време на и малко след хранене.

Подбирай любимите си протеини, ама по много. 

Не подминавай с лека ръка този съвет, ако си вегетарианец. Разнообразието на растителни продукти, които да съдържат нужните за организма аминокиселини, е изключително богато. Боб мунг например съдържа всички протеини, които човек си набавя чрез месото. Диета с високо съдържание на захар и въглехидрати може да доведе до колебания в кръвната захар. В резултат на това за кратко време ставаш фурия на работа, във фитнеса и изобщо във всичко, с което се захванеш, но половин-един час по-късно, се чувстваш изтощено и дори раздразнено. Добавянето на протеини към вашата диета ще те засити за по-дълго и ще ограничи глада. Друга чиста метаболитна тайна е, че протеинът изисква повече енергия за смилане и ви помага да изградите чисти мускули.

От време на време е хубаво да си позволяваш някое и друго любимо лакомство.

Самата мисъл никога повече да не си позволиш някоя любима храна, е отвратителна. И прави въпросното хапване още по-привлекателно като идея, кара те нон-стоп да мислиш за него. Да си позволяваш любими храни, не е неуспех или слабост, напротив – награда е, за това, че се справяш толкова добре с грижата за себе си през цялото останало време.

Ако ще излизаш вечер, може да си позволиш някоя следобедна закуска.

Съществува едно погрешно схващане, че преди да дойде време за хранене, трябва да са минали часове на глад и мъчения. Това просто не е така. Пропускането на навременно хапване изпраща сигнал до мозъка, че нещо сериозно не е наред и съответно в по-късните часове трябва да навакса здраво. Ако вечерните ти планове са за ресторант, ще можеш да си избереш там някоя къде-къде по-здравословна опция от менюто, ако не гладуваш цял следобед. Ако пък излизането вечерта не е  на място за хранене, просто си позволи по-ранна вечеря, преди да отидеш. Иначе ще си легнеш с къркорещ от глад стомах, или пък няма да устоиш на изкушението за обилно среднщно хранене.

Дръж си нещо здравословно за прихапване наблизо постоянно.

Иначе изборът ти, когато огладнееш, се свежда до баничките, рогчетата и принцесите, които се предлагат в повечето близки закусвални. Запаси се с по-добри за вас закуски и ги дръж на местата, където е най-вероятно да посегнеш за тях. Ако знаеш, че не можеш да се концентрираш на гладно, значи работното бюро е съвършеното място. Ако винаги тишаш насам-натам по задачи, дръг ги в чантата си. Ясно е, че ще огладнееш, въпросът е какво ще имаш за хапване наоколо, когато това се случи. Банан или няколко фурми например са много добър избор, ако отиваш на тренировка.

И най, ама най-важното: яж онова, което обичаш!

Също като във връзките, да се прави нещо насила не работи. А между човек и храненето си е връзка. Ако мразиш карфиол, не яж карфиол. Приготовлението и яденето на храна, не трябва да е мъчение или изпитание. Напротив, трябва да е нещо, което правиш с желание и нетърпение. Здравословните храни сац достатъчно на брой, че да можеш да експериментираш, докато намериш своето сред тях.

Вижте още:

Храните, които убиват метаболизма


Повече информация Виж всички