От личен опит: по-красива и гримирана за по-малко време

| от Лилия Огнянова |


Аз съм жена, която обича козметиката, искам да изглеждам добре, но никак не желая да отделям прекалено много време в гримиране. Особено пък всички така модерни съвети за контуриране, изрисуване и не знам си какви още “хитринки” за скриване на несъвършенства и изобразяване на стил и красота са ми досадни и не се припознавам в тях.

Искам с няколко движения да получа качествен резултат. Доколко съм успяла да овладея това изкуство на бързо и качетсвено гримиране, не знам, защото винаги има и по-красиви и добре гримирани от мен жени, но все пак съм открила няколко “златни” хитрини, които прилагам и оставам много доволна.

Ще ги споделя, а вие се чувствайте свободни да ги тествате, игнорирате или надградите 🙂

Първото е червилото. Откакто преминах 25-те си години, червилото се превърна в любимия ми аксесоар. Експериментирайки с цветове и консистенции, открих, че мразя гланцовете (или както е модерно да им се казва “глос”), защото са нетрайни, разтичат се, изяждат се лесно и косата се лепи по тях, което може да ме докара до нервна криза.

Затова залагам на класическите червила или най-много мат червило с четка и по-гъста консистенция.

Най-големият проблем, с който се сбълсквах с червилата, беше нетрайността им. Освен ако не е скъпа козметика, всичко останало се заличава доста бързо от устните и съответно омазвам всякакви чаши, дрехи, салфетки и т.н.

Решение открих в моливите за устни! Купувам си подходящи цветове и не само очертавам контур, а попълвам целите устни с тях. Ефектът е в пъти по-дълготраен, не оставям следи навсякъде, а и почти не усещам, че имам нещо по устата си (както често ми се случва с по-”тежки” червила). Разбира се, отгоре върху молива пак можете да сложите червило. Аз доста често нанасям просто безцветен балсам за хидратация и малко повече блясък.

Другото ми “откритие” е водоустойчивата спирала през есенния сезон. Когато не знаеш кога ще те изненада дъжда или влагата ще те “дари” с черно под клепачите, водоустойчивата спирала върши чудеса. Единственият ѝ проблем е, че се сваля по-трудно, но с по-мазен лосион или хубава мицеларна вода няма проблеми.

Последният от “триковете” ми също едва ли ще ви изненада, но все пак ще го споделя. Обичам да ползвампарфюмни лосиони за тяло. Нали се сещате, такива които не миришат на кокос, ягода или шоколад, а на някаква по-комплексна миризма. Винаги избирам марки, които предлагат и пръскало за тяло в същия аромат. Когато се комбинират лосиона с пръскалото, ароматът се задържа доста по-дълго върху кожата и няма да нужда да се пръскаш отново по средата на деня. А и излиза в пъти по-изгодно.

Един от брандовете, които предлагат такива серии на душ гел, лосион и пръскало с един и същи мирис са Тесори Дориенте (Tesori d’Oriente). Тях съм тествала през годините и съм доволна, но има и много други марки, към които можете да се насочите.

Разбира се, оценявам и хубавият, качествен и шикозен парфюм като Шанел, Диор и т.н., но трудно бих разнасяла опаковките им от по 80-100мл и за близо 200лв в дамската си чанта.

И за финал само ще спомена, че най-важната ми “хитрина” за добър външен вид е здравата кожа. Да, звучи изтъркано, но колкото и умело да замазваш пъпките, те пак си личат, а за бръчките да не говорим. Лично за себе си прилагам зелен чай, много вода и медицинска козметика, която ме спаси от акнето.

Дерзайте, хубавейте и не се притеснявайте да експериментирате с гримирането, понякога неочаквани неща работят 🙂