Остаряваме бавно, неусетно почти

| от MamaMia, по BBC |


Сигурно сте чували, че някои хора остаряват красиво, като катедрали. Опре ли до остаряване,предпочитаме да не се случва на нас, но не в смисъла на „да умрем рано“. А ако можем да избираме, ни се иска да сме от катедралите. Как става това и кои фактори пречат?

„Трябва да имате подходящи родители, – казва Мари Бърнард, заместник-директор на Националния институт по стареенето в САЩ. – Не изцяло, но все пак част от съдбата на човек е базирана върху продължителността на живота на предходните поколения.“

Има и други фактори, които допринасят за по-бързото остаряване.

Сънят

Ако спите малко, се излагате на риск от цял куп здравословни проблеми, но ако спите твърде много (повече от 8-9 часа на нощ), може да скъсявате живота си, твърдят научните изследвания. “Застояването в леглото също така може да забавя или дори да възпрепятства възстановяването от травми на стари години, казва Джон Ръш, президент на компания за медицинско третиране на възрастови проблеми, отбелязвайки, че 70% от старите хора, изживели счупване на бедрена кост, умират до една година. Защо? – питаме се. – Защото не се движат.“

Преработените въглехидрати

„Ако нещо се продава в торбичка или кутия, не го яжте“ – съветват лекарите. Това е така, защото преработените храни – и особено белите въглехидрати като паста, хляб и зърнени закуски, повишават кръвната захар и инсулина – и в резултат на това допринасят за възпаления. На свой ред възпаленията са причина за заболявания, вариращи от затлъстяване до артрит. Диетата, залагаща на пълнозърнести храни спомага за поддържане на по-ниски нива на инсулина и предотвратява възпалителните процеси. В резултат на това, остаряваме по-бавно.

Слушалките

Старите хора и слабият слух – според стереотипите тези две неща са неразделни. Загубата на слуха обаче не е напълно неизбежна, ако ограничите употребата на слушалки до около един час на ден и поддържате силата на звука достатъчно ниска, за да може хората около вас да не го чуват. След като изгубите способността си да чувате добре и да взаимодействате със средата си… това наистина ви изолира.

Самотата

Като говорим за изолация, както и усещането за самота – те, изглежда допринасят за по-краткия живот и се свързват с по-ниско качество на живота на старини. Някои хора се задоволяват със само няколко близки приятели, но те може да се изправят пред особени предизвикателства, ако всички в кръга им от контакти са на една и съща възраст. Когато хората се разболяват или умират, е много вероятно да се сблъскате с проблеми с изолация или самотата. Както казва актрисата Бети Дейвис: „Страсотта не е за лигльовците“.

Ниското тегло

Със сигурност знаете, че наднорменото тегло и затлъстяването са сигурен начин да скъсите живота си, но подозирахте ли, че ако сте твърде слаби, това също има своите рискове? Ако сте възрастен, който е много слаб с малко мастни тъкани – нямате да имате резерви, за да можете да се справите с болестите по начин, по който го правят хората с по-голямо тегло.

Алергии

Сякаш алергиите не са достатъчно неприятни и сами по себе си, а се оказва, че могат да състарят външния вид. Хроничното възпаление на деликатните мембрани на очите води до подуване и сърбеж, което води до потъмняване на кожата. Гадно, а?